The Erased font wist woorden als statement tegen opgesloten journalisten

The Erased font wist woorden als statement tegen opgesloten journalisten
 • Media
 • 5 mei 2023 @ 10:47
 • Link
 • Michiel van Zaane
  Michiel van Zaane

  Allround Redacteur
  BBP Media
 • Geen tag

Het aantal journalisten dat wereldwijd gevangen wordt gezet stijgt. Creatief bureau 180 uit Amsterdam ontwikkelde daarom in samenwerking met Free Press Unlimited een lettertype dat zichzelf uitwist, om aandacht te vestigen op het gevaar waarin vele journalisten verkeren door hun werk te doen.

Alleen al in het afgelopen jaar zaten 363 journalisten vast, een nieuw wereldwijd hoogtepunt en 20% meer dan het voorgaande jaar. Waarschijnlijk moet daarbij nog aantal niet gerapporteerde gevallen opgeteld moet worden. Dit probleem blijft grotendeels onzichtbaar. The Erased lettertype is ontworpen om dit onzichtbare probleem van censuur zichtbaar te maken, door voor elke gevangengezette journalist één woord te wissen.

Het font is ontworpen voor nieuwsorganisaties en journalisten, die het kunnen gebruiken als alternatief voor hun gebruikelijke lettertype. The Erased maakt op een creatieve manier gebruik van een technische functie in de typografie, genaamd 'ligaturen', waarmee bepaalde woorden omgezet kunnen worden in een gewist woord. Deze woorden zijn vooraf bepaald en gekoppeld aan daadwerkelijk gevangengezette journalisten. Elk woord vertegenwoordigt een onderwerp waarover die journalist heeft geschreven. Een tekst in het nieuwe font zal deze woorden automatisch onzichtbaar maken.

Om de veiligheid van de journalisten te waarborgen, worden hun namen niet gepubliceerd, maar alleen het land dat hen gevangen heeft gezet. Het lettertype wordt jaarlijks aangepast om de toenemende dreiging op persvrijheid te visualiseren, naarmate het aantal gevangen journalisten blijft toenemen.

Het font en de campagne eromheen werden gelanceerd op 3 mei, World Press Freedom Day, in een gezamenlijk, wereldwijd statement van verschillende nieuwsorganisaties. Pol Hoenderboom, ECD bij 180 Amsterdam: ‘Elke journalist in de gevangenis is een verloren perspectief op de waarheid. The Erased font is ontworpen om te zorgen dat hun verhalen en perspectieven niet volledig verloren gaan. We maken op een slimme manier gebruik van ligaturen om 363 woorden automatisch uit te wissen, elk woord gelinkt aan een onderwerp waar de gevangen genomen journalisten over schreven.’

180 werkte samen met techbedrijf Wonderland om de technologie te ontwikkelen. Jeena van der Heul, Creative Director of Innovation and Platforms bij 180 Amsterdam. ‘Deze innovatie helpt ons om gebruikers in staat te stellen ons bericht te verspreiden. "We zijn enorm trots op deze open-source oplossing die het voor iedereen toegankelijk maakt, inclusief nieuwsorganisaties en bloggers, om bewustzijn te creëren over censuur over de hele wereld.’

‘Het feit dat over de hele wereld journalisten verdwijnen en worden opgesloten is een steeds groter wordend probleem, waar we de aandacht op willen vestigen’ benadrukt Marieke Le Poole, Hoofd Marketing Communicatie bij Free Press Unlimited. ‘In samenwerking met 180 introduceren we een breed toepasbaar lettertype, en nodigen we elk nieuwsplatform ter wereld uit om hun stem te laten horen voor degenen die momenteel niet in staat zijn om hun eigen stem te gebruiken.’

Michiel van Zaane

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken