Pleidooi op World Radio Conference: 'Maak bovenste 6 GHz-band exclusief voor WLAN'

Pleidooi op World Radio Conference: 'Maak bovenste 6 GHz-band exclusief voor WLAN'
 • Media
 • 15 nov 2023 @ 08:40
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MarketingFood

De Wi-Fi-industrie leeft toe naar de World Radio Conference in Dubai. Michael Müller, vice president Wireless LAN & Switches bij Lancom Systems, bepleit het exclusief openstellen van de gehele 6 GHz-band voor WLAN in alle EU-landen.

WLAN is de afkorting van 'Wireless LAN', ofwel 'Wireless Local Area Network'. Dit is Engels voor 'draadloos lokaal netwerk'.

Tijdens de WRC worden aanstonds nieuwe frequenties voor Wi-Fi besproken. Vooral het exclusieve gebruik van de bovenste 6 gigahertz-band voor WLAN baart de deelnemers uit Europa zorgen: wordt in Dubai de koers uitgezet voor licentievrij gebruik door WLAN? Michael Müller, vice president Wireless LAN & Switches bij Lancom Systems, is duidelijk een voorstander van het exclusief openstellen van de gehele 6 GHz-band voor WLAN in de EU. De vraag wordt ondersteund door een brede alliantie van netwerkbeheerders, hardwarefabrikanten en verenigingen. 

Müller vertelt MarketingTribune: 'Er staat de komende weken veel op het spel in Dubai. In 2021 maakte de EU de weg vrij voor vergunningsvrij gebruik van de lagere 6 GHz-band door WLAN. Een bewuste en juiste beslissing. Het spectrum dat tot nu toe in Europa werd gebruikt, is hierdoor verdubbeld: de extra 500 MHz was een mijlpaal voor ultra-snelle Wi-Fi als sleuteltechnologie op weg naar een draadloze gigabitmaatschappij. De nieuwe Wi-Fi 6E technologiestandaard maakt compleet nieuwe gebruiksscenario’s mogelijk. Een voorbeeld is in real-time toepassingen zoals augmented en virtual reality, waarbij de intensieve beeldberekening kan worden uitbesteed naar krachtige servers. In het bedrijfsleven, zoals in de productie, stimuleert het gebruik van het 6 GHz frequentiebereik de innovatie voor veel nieuwe toepassingen, zoals op het gebied van robotica.'

Hoe groot deze prestatie ook is, we kunnen er ons volgens Müller niet tevreden mee stellen. 'De vraag naar connectiviteit neemt geleidelijk toe en hier kan in de toekomst alleen aan worden voldaan als er extra frequentiebereiken worden vrijgegeven voor WLAN. Om het volledige potentieel van Wi-Fi te realiseren en gelijke tred te houden met de wereldwijde technologische ontwikkelingen, moet de EU actie ondernemen.' 

De exclusieve toewijzing van de volledige 6 gigahertz-band voor vergunningsvrij WLAN-gebruik is volgens Müller cruciaal voor kosteneffectieve toegang tot de steeds groter wordende reeks digitale diensten, of het nu in de privésector, het bedrijfsleven of de publieke sector is, met inbegrip van onderwijs en gezondheidszorg. 'Ze hebben allemaal gigabitlevel snelheden nodig. Omdat slechts één gebruiker tegelijk gegevens kan verzenden zonder dat er storing is in de Wi-Fi, is meer bandbreedte essentieel voor een snelle gegevensoverdracht. Dit is vooral nodig in omgevingen met een hoge gebruikersdichtheid zoals scholen, collegezalen of voetbalstadions. 

Toonaangevende economische naties zoals de VS, Canada en Zuid-Korea zijn ons in dit opzicht al een gigantische stap voor en hebben de volledige 1200 MHz-band opengesteld voor WLAN (5925-7125 MHz). Het is nu aan Europa om dit voorbeeld te volgen en te zorgen voor harmonisatie van het spectrumbeleid. De onderhandelingen in Dubai zullen daarom van groot belang zijn voor de richting van het netwerkbeleid en daarmee indirect ook voor de verdere economische ontwikkeling van Europa binnen de wereldwijde concurrentie.' 

De International Telecommunication Union (ITU), onder de paraplu van de Verenigde Naties, is verantwoordelijk voor de wereldwijde regulering van frequenties. Tijdens de World Radio Conference in Dubai in november en december 2023 wordt de koers uitgezet voor het wereldwijde gebruik van frequenties.
(PvWK, beeld: Brett Jordan / Unsplash)

Over Lancom Systems
'Lancom Systems GmbH is een leidende Europese leverancier van netwerk- en security-oplossingen voor het bedrijfsleven en de publieke sector. Het portfolio bevat hardware (WAN, LAN, WLAN, Firewalls), virtuele netwerkcomponenten en cloud-gebaseerd software-defined networking (SDN). De ontwikkeling en productie van software en hardware vinden voornamelijk plaats in Duitsland, evenals de hosting van het netwerkbeheer. LANCOM besteedt veel aandacht aan betrouwbaarheid en veiligheid. Het bedrijf garandeert dat zijn producten vrij zijn van backdoors en is lid van “IT Security Made in Germany”, een initiatief van het Duitse Ministerie van Economische Zaken. Lancom werd opgericht in 2002 en heeft zijn hoofdkantoor in Würselen bij Aken. Klanten zijn onder meer mkb, overheidsinstellingen, instituties en grote bedrijven uit de hele wereld. Sinds de zomer van 2018 is het bedrijf een volledige dochteronderneming binnen de in München gevestigde technologiegroep Rohde & Schwarz.'

(bron: Lancom)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken