Investeren in Bitcoins is even normaal als bankieren

Investeren in Bitcoins is even normaal als bankieren
 • Media
 • 17 dec 2013 @ 13:10
 • Link
 • Rogier van Kralingen
  Rogier van Kralingen

  Schrijver/spreker/marketeer
  TheWholeStory
 • MarketingCrowdfunding

Banken hebben een beetje boter op hun hoofd. De afgelopen weken is de Bitcoin stelselmatig afgekeurd door (centrale) bankiers. Een enorme misvatting. De Bitcoin heeft namelijk exact evenveel onderpand als ons ‘normale’ geld: vertrouwen. Een opfriscursus.

Het woord ‘bank’ komt van benci, de banken op het dorpsplein van Venetië waar de Joden in de 13e eeuw geld uitleenden tegen rente. Christenen mochten dat niet. Er was zelfs een apart laagje hel in Dante’s Inferno gereserveerd voor wie het wel deed.

Het was de familie Di Medici die het principe van rente een andere naam gaf: transactiekosten. Nu christenen met die truc ook geld konden (uit)lenen was de eerste moderne bank geboren. Handelen in geld was echter lastig omdat de waarde gebaseerd was op vele schaarse grondstoffen als koper, nikkel, brons, zilver of goud.

Ons huidige geldsysteem kent geen schaars onderpand meer. De goudstandaard is lang geleden losgelaten. Ons onderpand is vooral een onderlinge vertrouwensafspraak.

Vroeger was dat anders. Geld was gebaseerd op een schaars goed en de bankier leende in het verleden aan iemand die er ‘goed’ voor was (de term ‘goed’ komt uit Shakespeare’s Merchant of Venice). Kortom: of men vertrouwen had dat het geld terug zou komen. Of dat er voldoende onderpand zou zijn. Om dat in te schatten had de bankier een persoonlijk relatie nodig met de klant. De term ‘krediet’ is niet voor niets afkomstig van het Latijnse ‘credo’, wat betekent: ‘ik geloof’ of ‘ik vertrouw’.

Die vertrouwensafspraak is recentelijk zwaar geschonden door zowel de banken als de overheden: de kredietcrisis en de daaropvolgende monetaire crisis. Dat komt mede door de opkomst van digitale geldtechniek. Het is voor bankiers mogelijk om in een kwestie van milliseconden computers de digitale waarde van geld drastisch te verhogen of te verlagen. Het is de tijd van flash crashes en flash millionaires.

Fysiek onderpand of een fysieke relatie met een lener, het credo, is daardoor minder belangrijk. Geld wordt geïnvesteerd in geld. Dat kan misgaan. Zie de opgeknipte collateralized debt obligations, doorverkocht als mortgage of asset backed securities en verspreid via credit default swaps. Digitale luchtbellen.

We moeten ons realiseren dat de relatie tussen fysiek geld en fysieke producten hard aan het afnemen is. Geld is in een paar decennia tijd elektronisch geworden, een combinatie van enen en nullen opgeslagen in virtuele systemen. Dat geldt voor de bankier, maar ook voor u als u pint. Het enige onderpand blijft dat vertrouwen. De beurs, die soms onverklaarbaar kan stijgen, is nu vaker gekoppeld aan virtuele speculatie dan aan de reële economie.

Wie investeert in de Bitcoin doet dus niet anders dan de banken. Je investeert geld in geld. Wat er tegenover dit geld aan onderpand staat maakt voor jou, net als voor de bankier, steeds minder uit. Het gaat om het sentiment, niet de echte waarde. Zelfs als het fysieke onderpand illegaal is zoals met drugs: die handel vindt immers ook plaats met ‘normaal’ geld.

De banken en centrale banken hebben de vertrouwensafspraak geschonden. De eerste reactie kwam in 2008 vanuit de politiek: massaal geld bijdrukken en een hele lage rente hanteren. Zodat het vertrouwen van de burger in de munten bewaard bleef. Tot op de dag van vandaag moeten ze dit volhouden, zo weinig vertrouwen is er.

De virtuele munt is daarom een volstrekt logische reactie: burgers zoeken wegen om banken te omzeilen. We experimenteren daarom met ruilhandel, crowdsourcing en -funding of de virtuele munt. Dat is nog in de beginfase. Maar als wij deze virtuele munten en systemen gaan vertrouwen, dan krijgen ze uiteindelijk dezelfde meerwaarde als ons ‘normale’ geld. En dat is een bedreiging voor de oude financiële spelers, met de centrale banken voorop. Hun meerwaarde neemt dan af.

De democratisering van geld gloort aan de horizon. We vertrouwen elkaar. Bankiers die de Bitcoin afraden, ondermijnen naar de burger toe hun hun eigen bestaansrecht. De echte vraag is dus niet of de Bitcoin een goede investering is. De echte vraag is hoe we de credo terugkrijgen in een digitale wereld. Hoe we ons geld weer kunnen koppelen aan echte boter. Niet die op ons aller hoofd.  

Rogier van Kralingen

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken