[Infographic] Online identiteit vaak anders dan werkelijkheid
![[Infographic] Online identiteit vaak anders dan werkelijkheid](/online/nieuws/2016/04/[infographic]-online-identiteit-vaak-anders-dan-werkelijkheid/37635681_xxl.jpg)
- Online
- 20 apr 2016 @ 12:15
- 10606 x gelezen
- Link
-
Redactie Online
Redactie
MarketingTribune - ZoekmachineSocial media
- 20 apr 2016 @ 12:15
- 10606 x gelezen
- Redactie Online
Eén op de vier Nederlanders geeft aan dat de beschikbare informatie op internet over zichzelf geen goed beeld van de werkelijkheid geeft. Dat blijkt uit onderzoek van Mijn Online IDentiteit onder 1532 Nederlanders. Dat kan nadelige gevolgen hebben, want werkgevers, recruiters en potentiële klanten doen tegenwoordig vaak een backgroundcheck via het internet.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna iedereen het normaal vindt om online informatie over anderen op te zoeken. 98 procent van de Nederlanders heeft dat ook wel eens gedaan. Echter vindt 59 procent het niet normaal om mensen te beoordelen op basis van die beschikbare informatie. Een paradox is dat 92% van de respondenten de gevonden informatie wel laat meewegen in de keuze van een vakspecialist zoals klusjesman, zzp’er of adviseur.
‘Online identiteit wordt steeds belangrijker,’ zegt Martijn Barten, oprichter van Mijn Online IDentiteit. ‘Een eerste online indruk kan bepalend zijn of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of dat een klant voor jouw bedrijf kiest. Je hebt maar een kans voor een eerste online indruk.’
Positieve beeldvorming belangrijk
Vooral voor klanten, werkgevers en recruiters vinden we een positieve beeldvorming belangrijk. Opvallend is dat 80% graag wil dat collega’s een positief beeld krijgen; vrouwen hebben dit sterker dan mannen. Ook vinden we het belangrijk dat vrienden, familie en kennissen een positieve indruk krijgen. Twee op de drie jongvolwassenen (18 tot 35 jaar) willen ook graag dat iemand waar ze mee op date gaan een goed beeld krijgt.
Waar kijken we naar?
Als we online personen zoeken, dan kijken we vooral naar profielen op social mediasites, contactinformatie en werk gerelateerde informatie. Bovendien zoekt 71% ook naar een foto van iemand en de helft van de respondenten bekijkt ook reviews en ervaringen over iemand zijn producten en diensten.
Wat plaatsen anderen over jou?
Een belangrijke tip van Barten is om je bewust te zijn van de informatie die je zelf op het internet plaatst, maar ook wat anderen over jou plaatsen, bijvoorbeeld op social media: ‘Alle gevonden informatie over jou op het internet draagt bij aan de beeldvorming die mensen over jou hebben. Of je nou jouw gegevens zoveel mogelijk privé wilt houden of jezelf via het internet op de kaart wilt zetten, je zal het zelf moeten managen.’
-
Redactie Online
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: Redactie
- Website:http://www.marketingtribune.nl/online/
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Laatste reacties
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events
Meest gelezen
Laatste Nieuws
- FBTO creëert kansen voor morgen 06-07-2022
- 81 procent Nederlanders bang voor... 05-07-2022
- Minions nemen social media slaapmerk... 04-07-2022
- 'Amazon Prime in twee klikken... 04-07-2022
- Aviko verschuift marcom-focus naar... 01-07-2022
- 1,2 miljoen online gokkers in... 30-06-2022
MarketingTribune Events
- 28sep 2022
CustomerFirst Congres
- 6okt 2022
Grand Prix Content Marketing
- 13okt 2022
Shopping Today
- 1nov 2022
Dutch Podcast Conference