Niet meer mogen reizen wegens tekort sociale punten

Niet meer mogen reizen wegens tekort sociale punten
 • Online
 • 11 mrt 2019 @ 10:40
 • 11045 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MVOBig dataMarketing

In Nederland spaar je onschuldig voor Bonusacties, Airmiles of Fabeltjeskrantpoppen. In China kun je sinds kort ook negatief sparen. Via gezichtsherkenning wordt ongewenst sociaal gedrag automatisch bestraft en kun je bijvoorbeeld niet meer reizen. 23 miljoen mensen zijn al geblokt.

23 miljoen Chinezen mogen intussen niet meer reizen omdat ze te weinig ‘punten’ hebben. Zo komen 'loyalty-programma's' in een ander daglicht te staan. De lyriek over de technische verworvenheden in onder andere de Chinese retail, in ruil voor vrijwel alle privacy op je smartphone (anders kun je niet winkelen), verstomt wanneer je je verdiept in dit sociale strafpuntensysteem. In 2020 moet het hele land gedekt zijn en wil het regime ongeveer 1 registratiecamera per 2 bewoners hebben functioneren. Volgens een overheidsrapport konden 17,5 miljoen mensen vorig jaar geen vliegticket kopen en nog eens 5,5 miljoen anderen kregen een verbod opgelegd om een ticket voor een hogesnelheidstrein te kopen.

Brave New World
In 2017 ging het ‘nog' maar om 6,15 miljoen mensen die geen vlucht meer konden boeken. Bedoeling is volgens de Chinese president Xi Jinping betrouwbaar gedrag te belonen en ‘onaangepast' gedrag te bestraffen. In de woorden van de overheid zullen 'de betrouwbaren mogen gaan en staan waar ze willen en zullen de onbetrouwbare mensen geen stap kunnen zetten', aldus het AD (2/3/'19). 'Eens onbetrouwbaar, altijd ingeperkt', luidt de leuze. Brave New World en Big Brother is Watching You in vorm van camera's en geautomatiseerde controle dus. In Jongereniconen 2019 wordt in MarketingTribune al voor de grenzen van de Chinese technologische zegeningen gewaarschuwd.

Sociale punten
'Wie onder een bepaald puntenaantal zakt, kan op verschillende manieren bestraft worden. Zo krijgen "onbetrouwbare" burgers minder snel toegang tot een lening of verzekering, mogen ze niet meer solliciteren voor bepaalde overheidsfuncties of wordt hun internetsnelheid aan banden gelegd. Hun kinderen kan de toegang ontzegd worden tot de beste scholen. Wie goed scoort, krijgt juist sneller toegang tot leningen, banen, vastgoed of een goede school voor zijn kinderen', bevestigt het AD. Het doet je met opluchting denken aan grote Nederlandse webshops en digitale partijen van wie de servers en datacentra in Europa staan, extra beschermd door wetgeving. waardoor jouw gegevens niet lekken naar regimes zoals in China. Dat de Chinese export vorige week 20 procent blijkt te zijn ingeklapt, indiceert dat de economie nog niet volmaakt centraal geleid wordt. Hopelijk de burgers vanaf 2020 ook niet volkomen, door autoritaire algoritmes.
(PvWK)

beeld boven: Hanson Lu / Unsplash, architect Rem Koolhaas / OMA

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken