[Primeday] 'Amazon levert nergens sneller dan in Nederland'

[Primeday] 'Amazon levert nergens sneller dan in Nederland'
 • Online
 • 9 jul 2019 @ 11:14
 • 13333 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • WebInnovatieWinkelenMarketing

Winkelaars kunnen nu ruim een miljoen producten tot middernacht bestellen op Amazon.de, voor levering op de volgende dag, zei topman Alex Ootes in aanloop naar 'Prime Day'. Dat is Amazons eigen uitverkoopfeest aanstaande 15 en 16 juli 2019.

In Amsterdam organiseerde Amazon een persbijeenkomst, die grotendeels in het teken stond van Prime Day (zie onder). Ootes is verantwoordelijk voor de Europese expansie van het e-commerce platform. MarketingTribune-zuster Twinkle was erbij en tekent dit verslag op:

Het terugkerende antwoord op de meest gestelde vraag was dat Amazon al in Nederland is, zoals Ootes begin vorig jaar ook al duidelijk maakte aan Twinkle. Behalve deze Nederlander in Amerikaanse dienst presenteerden vandaag ook landgenoot Roeland Donker en de Amerikaan Louis Santini, respectievelijk senior manager Benelux en directeur voor Amazon Prime in Europa.

Amazon in Nederland
De schreden van Amazon op de onze markt zijn genoegzaam bekend. Sinds de zomer van 2016 kunnen Nederlanders volop in de eigen taalshoppen op Amazon.de en de Amazon-app. Ook kunnen ze betalen met iDeal en een Prime-abonnement afsluiten. Inmiddels zijn er 17.000 Nederlandse bedrijven die zaken doen met Amazon, werd bekend, waarvan de meeste als third party seller actief zijn (andere zijn actief in de uitgeverijwereld of maken gebruik van Amazon Web Services). Sinds enige tijd kunnen shoppers uit ons land ook in hun moerstaal beoordelingen achterlaten op Amazon.de.

Conversiekiller
Momenteel kunnen Nederlanders (die Donker kenschetste als internationaal, tech-savvy en kritisch) ruim honderd miljoen producten bij Amazon bestellen. Daarvoor moeten ze nog altijd naar Amazon.de, omdat op Amazon.nl alleen e-books te koop zijn. Op de vraag waarom die ogenschijnlijke conversiekiller blijft bestaan, antwoordde Amazon dat het slechts één klik scheelt en dat het aanbod hier toch groot is, de prijzen laag en de leverbelofte goed. En - na enig aandringen - dat Amazon in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al ruim twintig jaar actief is en ook in andere Europese landen als Frankrijk, Spanje en Italië een langere historie heeft dan hier; wat niet is kan nog komen,first things first.

Pan-Europees fulfilmentnetwerk
De laatste tijd heeft Amazon volgens Ootes vooral veel energie gestoken in het verbeteren van de logistieke propositie voor Nederlandse klanten. De meest orders komen uit Duitsland, waar Amazon beschikt over een aantal fulfilment centers dicht bij onze grens, zoals in Rheinburg, Dortmund en Keulen. Er is een nieuw megamagazijn in Mönchengladbach in aanbouw. Daarmee zijn er straks meer dan veertig centra in Amazons pan-Europese fulfilmentnetwerk, meldt Twinkle.

Cut-off naar middernacht
Onlangs is de zogenoemde cut-off tijd voor de meeste populaire producten hier naar achteren geschoven; Nederlanders kunnen nu ruim een miljoen producten tot middernacht bestellen voor levering op de volgende dag. ‘Nergens ter wereld hanteren we een cut-off tijd voornext day delivery die later is’, benadrukt Ootes na zijn presentatie. 'Met een Prime-abonnement betalen Nederlandse klanten verder niks voor die snelle verzending.’ Wat de cut-off tijd betreft doet ons land dus niet onder voor Amazons thuismarkt de VS en Duitsland. Same day delivery service Prime Now, dat we in Nederland niet kennen, werkt alleen voor een beperkt deel van het assortiment en alleen in bepaalde postcodegebieden. In totaal zijn er nu ruim 3 miljoen producten te koop op Amazon.de voor next day delivery in Nederland, waarvan dus ongeveer een derde tot middernacht kan worden besteld.
(bron: Twinkle, Amazon)

Prime Day
'Met Prime Day heeft Amazon zijn eigen uitverkoopfeest opgetuigd, "to celebrate Prime members". Alleen klanten met zo’n abonnement (in Nederland 5,99 per maand of 49 euro per jaar) kunnen tegen korting kopen. Prime Day duurt dit jaar voor het eerst twee hele dagen. Wereldwijd zijn er ruim een miljoen deals op Prime Day, voor shoppers uit ons land ruim duizend. Hoeveel Nederlandse Prime-leden er zijn maakt Amazon niet bekend. In Duitsland brachten de onderzoekers van IFH vandaag een aantal van 17,3 miljoen Duitse Prime-leden naar buiten. "Dat zijn niet onze, maar hun cijfers", aldus Amazons Louis Santini​ tegen Twinkle. "Ik kan alleen zeggen dat het er wereldwijd meer dan 100 miljoen waren vorig jaar, de free trials buiten beschouwing gelaten. En dat het aantal groeit.’"

(Arjan van Oosterhout / hoofdred. Twinkle)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken