Onderzoek: marketeers weten niet waarom ze online video inzetten

Onderzoek: marketeers weten niet waarom ze online video inzetten
 • Online
 • 24 sep 2019 @ 12:25
 • 9357 x gelezen
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Onderzoek

Marketeers zetten steeds vaker online video in, maar weten meestal niet waarom ze dat doen. Inmiddels zet 88 procent van de marketeers video in als onderdeel van de marketingmix, maar minder dan de helft (47 procent) stelt concrete doelen voor video.

Dat blijkt uit de Online Video Monitor, een onderzoek onder ruim 300 respondenten, dat voor de zevende keer is gehouden door SAMR, in opdracht van Quadia.

Figuur 1. Vraag: Stelt uw organisatie concrete doelstellingen op als u online video inzet?

Marketeers weten volgens onderzoek vaak niet wat hun online video voor effect heeft.

Als er wordt gekeken naar het doel dat marketeers willen bereiken met online video, dan is volgens de onderzoekers kennisoverdracht de afgelopen jaren een stuk minder belangrijk geworden (in 2015 werd dit doel nog genoemd door 54 procent van de ondervraagden, nu nog maar door 34 procent). Het verhogen van de naamsbekendheid is daarentegen een belangrijker doel geworden (van 47 procent in 2015 naar 63 procent in 2019).

Likes zijn in opmars

Marketeers gebruiken wel KPI’s om te beoordelen hoe effectief online video is. Het aantal likes is in opmars als parameter: 33 procent van de marketeers meet hiermee de effectiviteit van de online video, dat is een flinke stijging ten opzichte van de afgelopen jaren. Het aantal views (65 procent) en het aantal unieke kijkers (35 procent) worden het vaakst gebruikt als KPI.

Figuur 2. Vraag: Wat is/zijn de paramter(s) waarop u effectiviteit van online video beoordeelt?

‘Views en likes zijn geen einddoel’

Volgens Nico Verspaget, directeur bij Quadia, is het opvallend dat zo weinig marketeers eigenlijk doelen stellen. ‘Als marketeer wil je toch weten wat je met je online video, waar je tijd en geld in hebt gestopt, hebt bereikt. Een groot deel van de marketeers bekijkt dus niet of de online video het gewenste doel heeft bereikt, omdat ze geen doelen stellen. Zo wordt het extra lastig om te bepalen of het verstandig is om online video in te zetten voor de volgende campagne.’

Als marketeer wil je toch weten wat je met je online video, waar je tijd en geld in hebt gestopt, hebt bereikt. Een groot deel van de marketeers bekijkt dus niet of de online video het gewenste doel heeft bereikt, omdat ze geen doelen stellen.

‘Het is belangrijk om hierbij in het achterhoofd te houden dat het meten van de effectiviteit van je online video door middel van het aantal views en likes slechts een eerste stap is,’ vervolgt Verspaget. ‘De volgende stap is onderzoek doen naar de langetermijn impact door bewustwording, gedragsverandering en conversie in je doelgroep.’

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken