[onderzoek] Tekort aan data science-professionals makkelijk op te lossen

[onderzoek] Tekort aan data science-professionals makkelijk op te lossen
 • Online
 • 5 jan 2022 @ 08:00
 • Link
 • Redactie MarketingTribune
  Redactie MarketingTribune


 • Big dataOnderzoekMarketing

Stel je eens voor dat we het tekort aan data science-professionals makkelijk zouden kunnen oplossen. Dit lijkt een utopie, maar dat is het niet. Data science is namelijk nog nooit zo toegankelijk geweest. Voor iedereen, ongeacht opleiding of woonplaats (wereldwijd).

Meest sexy beroep
Maar eerst even terug naar het tekort aan data science-professionals. Op het moment van schrijven heerst er dankzij corona sowieso een enorm tekort aan geschoold personeel. Dit geldt voor alle sectoren, van vrachtwagenchauffeurs tot juristen. Maar er is één beroepsgroep die echt de kroon spant: de data science professionals. Harvard Business Review noemde het beroep in 2012 al ‘the sexiest job of the 21st century’. Niet veel later voorspelde het World Economic Forum dat zowel data analysts als data scientists de meest gevraagde functies in het jaar 2025 zullen zijn.
Maar waarom doen organisaties, en daarmee de samenleving, een steeds dringender beroep op data science-professionals? Allereerst omdat het voor organisaties belangrijker is dan ooit om op een slimme manier met data en de daarbij bijbehorende informatie om te gaan. Het begrijpen - en vervolgens beïnvloeden - van consumenten, het optimaliseren van processen en efficiënt inrichten van datastromen zijn inmiddels dé vaardigheden waarmee bedrijven zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten. Hiervoor zijn echter wel professionals nodig die om kunnen gaan met zulke grote hoeveelheden data. En, nog belangrijker, professionals die in staat zijn om relevante informatie en inzichten uit die data te halen. Dit relateert aan de tweede reden voor het tekort aan data science-professionals: de geringe aanwas. Want hoewel de verschillende data science-opleidingen als paddenstoelen uit de grond schieten, lijkt dit nog lang niet genoeg om de honger aan datatalent te stillen.

Enorm leger
Gelukkig hoeft het tekort aan data science-professionals niet alleen te worden opgelost met talent uit de collegebanken. Er is namelijk een enorm leger aan ‘overige’ professionals, jong en oud, die zich op een zeer toegankelijke manier kan laten omscholen tot vaardige data scientists. Want als er één woord is wat de wereld van data science kenmerkt, is dat wel toegankelijkheid. Dit heeft drie redenen:

1 Vrijwel alle relevante data science-programma’s en bijbehorende codetalen zijn gratis. Python, wat op weg is om de populairste programmeertaal ter wereld te worden, is gratis te downloaden en eenvoudig te installeren op elke pc. Dit geldt overigens ook voor R en SQL, twee andere populaire programmeertalen.

2 Dankzij de cloud is het steeds makkelijker en goedkoper om overal ter wereld, met elk device, grote hoeveelheden data te kunnen bereiken, bewerken en analyseren. Er is hiervoor geen overijverige computer nodig, laat staan dat iemand op een specifieke locatie of kantoor moet zijn. Het is een kwestie van online inloggen en vervolgens zijn de terabytes aan data binnen handbereik.

3 De enorme beschikbaarheid aan gratis en toegankelijk les- en oefenmateriaal. Het internet is ruim gevuld met lesmateriaal, waarbij iemand zonder tussenkomst van een (betaalde) onderwijsinstelling zichzelf data science-vaardigheden kan aanleren. Zo is het amper nodig om zelf ingewikkelde codeervraagstukken op te lossen, alles is namelijk al een keer opgelost in de vele programmeerforums. Bovendien wordt vrijwel elke machine learning-toepassing wel ergens uitgelegd op YouTube. Voor diegene die zich daar niet helemaal comfortabel bij voelt, bieden de grote techbedrijven inmiddels een verscheidenheid aan gratis online cursussen aan.

Je kunt alles gratis leren
Misschien hebben we de reguliere data science-opleidingen dan niet eens nodig om het personeelstekort op te lossen? Uitvinder en ondernemer Elon Musk is hierin erg stellig en stelt dat ‘people don’t need college to learn stuff’, aangezien ‘you can learn anything for free’. Nu gaat het wellicht wat ver om alle data science-opleidingen als overbodig te bestempelen, maar het bewijst ook dat die opleidingen niet de énige manier zijn om jezelf data science-vaardigheden bij te spijkeren. Bedrijven zijn echter aan zet om deze alternatieve route van learn it yourself te herkennen én te facilitairen. Zo kan iemand met een compleet andere studieachtergrond zichzelf leren om slim data te analyseren en kan iemand zonder opleiding wellicht zijn of haar Python-skills tot een indrukwekkend niveau ontwikkelen. Hiervoor is het niet nodig om veel kosten te maken, het materiaal is namelijk gratis online voorhanden. De oplossing voor het tekort aan data science-professionals ligt dus binnen handbereik. Iedereen kan zich op een toegankelijke manier laten bij- of omscholen tot data-professional. Laat dit nu vooral nét het leukste aspect zijn van data science: er valt altijd wel iets te leren!

Dit artikel is geschreven door Dirk Lutke Veldhuis, data scientist bij EY VODW, en verscheen eerder in MarketingTribune 20, 2021.
 


Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken