[column] 3 Tips: social media als aanjager van je e-maillijst

[column] 3 Tips: social media als aanjager van je e-maillijst
 • Online
 • 27 jul 2021 @ 11:30
 • 44400 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • Social media

Of je jouw dienstverlening aanbiedt als pakket, traject of online product, jouw bedrijf kan pas écht groeien als je jouw potentiële klant op continue basis waarde biedt. En een e-maillijst is daar ideaal voor. Stefanie Kokee (zie foto hieronder) - online marketing expert bij Hallo Blauw – vertelt hoe je jouw e-maillijst laat groeien door middel van social media.

Je merkt dat je groeit qua bereik en zichtbaarheid op social media. De likes en volgers nemen gestaag toe op je kanalen. Dat is ongetwijfeld een goede ontwikkeling, want daarmee verspreid je jouw ‘olievlek’ in het online landschap. Maar uiteindelijk doe je het hier niet voor. Want je bent ondernemer en je wilt klanten binnenhalen die jouw diensten afnemen omdat ze erin geloven.

Daarom wil je met jouw social mediastrategie betrokken volgers creëren. Want betrokken volgers zijn er voor de lange termijn.

Met deze tips creëer je betrokken volgers en laat je je e-maillijst groeien.

Geef je volgers waarde op social media (en daarbuiten)

Betekent dit dat je helemaal geen aandacht moet schenken aan volgers? Zeker wel. Je moet alleen de focus verleggen. In plaats van focussen op het aantal likes en volgers kijk je naar de waarde die je ze biedt: kwaliteit boven kwantiteit.

Zonder volgers op social media ga je die e-maillijst natuurlijk niet vullen. Uiteindelijk moeten volgers namelijk wel toestemming geven voordat je ze kan en mag mailen. We geven je drie praktische tips waarmee je de waarde voor je volgers op social media verhoogt.

Tip 1. Connect in je posts met je volgers

Tijd om persoonlijk te worden. Met connectie-posts wil je verbinding creëren met je volgers op social media. Je wilt jezelf laten zien en daar hoort emotie bij. Je volgers prikken snel door een standaard marketingverhaal (met geveinsde emoties) heen, dus zorg dat je de 'echte' mensen achter het kanaal laat zien. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar met deze ideeën kom je een heel eind:

 • Vertel over jouw persoonlijke reis. Publiceer je bijvoorbeeld je gratis weggever, cursus of nieuwe dienst? Deel deze mijlpaal op social media en vertel over hoe je op dit punt gekomen bent.
 • Je bent je dienstverlening gestart omdat je een bepaalde oplossing zag op een probleem of raakte gefrustreerd van de huidige oplossingen. Waarom vind je het zo belangrijk dat mensen in aanraking komen met jouw product of dienst?
 • Durf je kwetsbaar op te stellen: ben je bijvoorbeeld gewichtsconsulent omdat je vroeger zelf moeilijkheden rondom je gewicht had? Heeft een gewichtsconsulent je geholpen met het terugkrijgen van je zelfbeeld, een gezond gewicht en goede levensstijl en heeft dat je geïnspireerd om anderen te helpen? Deel dat. Anderen zullen zich in jouw verhaal herkennen.
 • Geef een kijkje in de keuken: hoe is jouw traject, lead magnet of cursus tot stand gekomen? Heb je alle bloopers bewaard? Monteer ze achter elkaar en laat je volgers meegenieten.

(zie video onderaan artikel)

Tip 2. Deel kennis met je volgers

Waarschijnlijk is dit geen enkel probleem. Jij bent tenslotte de go-to expert als het gaat om jouw specifieke vakgebied. We merken dat bedrijven soms bang zijn om veel kennis te delen: gaan de volgers (of concurrentie) er dan niet vandoor met de kennis? Daar hoef je niet bang voor te zijn. Wat ons betreft kan je niet genoeg kennis delen. Het laat namelijk zien dat jij écht weet waar je het over hebt. Ook zien ze hoeveel werk jij erin stopt om resultaat te behalen: ze besteden het liever aan jou uit dan dat ze er zelf (op halve kracht) mee aan de slag gaan. En die ene concurrent die jouw kennis gebruikt om er zelf mee aan de slag te gaan? Die zal jouw werkwijze, persoonlijkheid en drive nooit kunnen kopieren. Lekker laten gaan dus.

Een mooi voorbeeld van kennis delen:

bron: https://www.instagram.com/p/B7V_Z9vDUs_/

Tip 3. Gebruik in je social posts altijd een call to action

Wat veel ondernemers vergeten is dat social media een middel is en geen doel op zich. Wanneer je e-maillijst centraal staat in je marketing wil je social media gebruiken om nieuwe mensen te bereiken en kliks naar je gratis weggever te realiseren. Een heel duidelijk doel dus. Call to actions in je social media posts zijn heel belangrijk om dat doel te bereiken. Natuurlijk ga je niet elke post afsluiten met ‘vraag nu mijn gratis weggever aan’. Maar doe het wel regelmatig. Wees vooral niet bang om hiermee pusherig over te komen. Lang niet al je volgers zien alle posts namelijk, niet al je volgers lezen je post tot onderaan en je verkoopt niet, je helpt met je gratis weggever. Dat zullen veel van je volgers alleen maar fijn vinden.

Gebruik daarnaast ook andere call to actions om je volgers in actie te laten komen. Bijvoorbeeld ‘tag een collega / businessbuddy hieronder’ of ‘sla deze post op voor later’. Hiermee kan je op een simpele manier je bereik en je expertstatus vergroten. En dit is beide ook belangrijk voor het laten groeien van je e-maillijst.

Verzamel e-mailadressen met jouw gratis weggever

Als je in je social media posts rekening houdt met bovenstaande tips, onderscheid je je van het gros van de bedrijven op social media. De meeste posts of websiteteksten schreeuwen: Kies mij! Koop mij! Zonder dat je daarop zit te wachten. De relatie moet eerst opgebouwd worden. Daden zeggen meer dan woorden en met de bovenstaande strategie claim je je expertstatus. Onbewust plant je een zaadje bij je potentiële klant dat langzaam gaat ontkiemen.

Door te inspireren, kennis te delen en te connecten met je volgers bouw je een band op. Zorg dat je geïnteresseerden vervolgens ‘opvangt’ in een e-maillijst door het gebruik van een gratis weggever. Hoe je jouw eerste 500 inschrijvers op je e-maillijst bereikt? Daar hebben we (je verwacht het niet ;-)), een gratis weggever voor gemaakt: onze Kickstart gids. Hiermee geven we je tips om je online traject, dienst of training een boost te geven door middel van je e-maillijst.

 

 

 

 

 Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken