Zeiler Tienpont wint kort geding tegen sponsor AkzoNobel

Zeiler Tienpont wint kort geding tegen sponsor AkzoNobel
 • Sponsoring
 • 23 okt 2017 @ 00:27
 • 19437 x gelezen
 • Link
 • Jeroen Mirck
 • RechtenEvenementSponsoringSport

Een opmerkelijke uitkomst van de zeilsoap rond Team AkzoNobel: de vanwege financieel gedoe weggestuurde zeiltopper Simeon Tienpont is zondag in de haven van Alicante toch gewoon van start gegaan als schipper van de door AkzoNobel zeilboot in de Volvo Ocean Race. Tienpont dwong dit zaterdag af via een kort geding, maar moest daarna nog flink wat plooien gladstrijken voordat Team AkzoNobel daadwerkelijk van start kon gaan.

Het conflict tussen Tienpont en AkzoNobel heeft de aanloop naar de Volvo Ocean Race flink verstoord. De sponsor wilde af van Tienpont omdat diens bedrijf Steam contractbreuk zou hebben gepleegd. Het complete zeilteam staat op de loonlijst van Steam en forse sponsorgeldstromen lopen dus via Tienpont. AkzoNobel wilde van de schipper (en diens bedrijf) af, maar heeft dus van de rechter ongelijk gekregen. 

De eerste etappe ging zondagmiddag van start, dus alsnog met Tienpont aan het roer. 'Ik ben blij dat ik terug ben, er waren wat problemen afgelopen week, maar nu kan ik gelukkig weer het water op', zegt Tienpont in een video-interview op het Twitter-kanaal van de race-organisatie. 

Last-minute schipperswissel 

Kort voor vertrek bevestigde AkzoNobel de terugkeer van de schipper. Daar ging intensief overleg aan vooraf, want het conflict heeft de onderlinge verhoudingen op scherp gezet, ook bij de bemanning. Brad Jackson, de Nieuw-Zeelander die door AkzoNobel was aangewezen om Tienpont te vervangen, heeft besloten in ieder geval de eerste etappen niet mee te varen. Datzelfde geldt voor de bemanningsleden Jules Salter, Joca Signorini en Rome Kirby.

Het conflict openbaarde zich vorige week vrijdag toen het bedrijf van Tienpont, Steam, door hoofdsponsor AkzoNobel aan de kant werd gezet. Tienpont stapte naar het Nederlands Arbitrage Instituut. Over de uitkomst aldaar zwegen beide partijen zaterdag, maar zondag werd duidelijk dat de 35-jarige Nederlander terugkeerde als schipper.

'Het is een moeilijke tijd voor alle betrokkenen geweest sinds we tien dagen geleden in Alicante arriveerden. Ik heb nu overeenstemming bereikt met AkzoNobel. Beide partijen willen dit hoofdstuk afsluiten en ons focussen op de race', meldde Tienpont. Hij bedankt Jackson voor zijn inzet als invaller.

Nederlands tintje

De Volvo Ocean Race heeft een redelijk Nederlands tintje, want naast Tienpont varen ook andere Nederlanders mee. Bouwe Bekking leidt de boot van Team Brunel, waar Carlo Huisman stuurman is. Annemieke Bes is erbij namens Team Sun Hun Kai. Carolijn Brouwer is stuurvrouw op de Chinees/Franse booot van Dongfeng. 
Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/sponsoring biedt essentiële achtergrondinformatie over de Nederlandse sponsorindustrie. Voor decisionmakers, zowel in het bedrijfsleven als bij organisaties op sport, cultureel, entertainment, media en maatschappelijk gebied.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken