Komt Formule 1 terug naar Zandvoort?

Komt Formule 1 terug naar Zandvoort?
 • Sponsoring
 • 2 nov 2018 @ 10:46
 • 14033 x gelezen
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • SportmarketingEvenementSport

De komst van de Formule 1 naar Nederland lijkt een flinke stap dichterbij. Formula One Management Limited, eigenaar van de Formule 1, heeft het circuit van Zandvoort een concreet aanbod gedaan om in 2020 een Grand Prix te organiseren.

Dit meldt De Telegraaf. Prins Bernhard van Oranje, eigenaar van het circuit, bevestigt tegenover de krant de toenadering door de F1-organisatie. 'Als wij nu tekenen, dan heeft Nederland in 2020 weer een Grand Prix. Mét Max Verstappen. Iedereen is er bij ons terdege van bewust dat dit een unieke kans is.'

Om de rechten voor de Formule 1-race binnen te halen moet Zandvoort ongeveer 20 miljoen euro ophoesten. De totale kosten voor de organisatie worden tussen de 30 en 40 miljoen euro geschat.

Komst F1 is nog onzeker

Toch is de komst van de Formule 1 naar Nederland hiermee nog verre van zeker. 'Dit is een smeekbede om het samen echt mogelijk te willen maken', zegt F1-verslaggever Louis Dekker op NOS.nl. Zo is het deelnamegeld voor het racecircuit enorm en is de baan volgens Dekker ook bij lange na nog niet 'F1-proof'.

'Het moet gigantisch verbouwd worden en het is al eind 2018. Maar onderschat Prins Bernhard niet; die heeft geweldige connecties én hij heeft de grootste bierbrouwerij van Nederland achter de hand', aldus Dekker, verwijzend naar F1-sponsor Heineken als potentiële geldschieter.

Rotterdam valt af, Assen 'is nog in de race'

Rotterdam en het TT-circuit in Assen waren lange tijd ook gegadigden voor een race in Nederland, maar vorige maand werd bekend dat de stad Rotterdam geen heil ziet in een race door de straten van de havenstad.

Assen is een ander verhaal. Het befaamde motorcircuit kwam net als Zandvoort sterk uit alle onderzoeken, maar zou het naar verluidt afleggen tegen de historische waarde die Zandvoort voor de Formule 1 heeft gehad. In 1985 werd er voor het laatst op het circuit van Zandvoort een F1-race verreden. Bekijk hier de historische beelden. De Oostenrijker Niki Lauda won. In totaal was Zandvoort dertig keer het decor voor een Grand Prix in de Formule 1.

Maar is Assen wel afgevallen? De organisatie aldaar bestrijdt dat. 'Als er een deal is, zouden wij vanuit Londen bericht hebben gekregen dat de keuze niet op ons is gevallen. We zijn nog steeds in gesprek', zegt Jos Vaessen, voorzitter van de stichting die de Formule 1 naar Assen probeert te halen.

Als Zandvoort echt akkoord krijgt en aan de financiële eisen kan voldoen, zullen Max Verstappen en de overige coureurs daar in principe zeker vijf seizoenen racen. 'Ze hebben haast, er staat druk op', zegt een woordvoerder van het circuit tegen het AD. 'We hopen dat bedrijven zich willen inzetten om de komst van de Formule 1 naar Zandvoort mogelijk te maken.'

Maar er is dus nog geen 'go': mogelijk wordt het Zandvoort, wellicht toch Assen maar het kan ook gewoon zo zijn dat Nederland helemaal geen Grand Prix krijgt. Wordt vervolgd.Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/sponsoring biedt essentiële achtergrondinformatie over de Nederlandse sponsorindustrie. Voor decisionmakers, zowel in het bedrijfsleven als bij organisaties op sport, cultureel, entertainment, media en maatschappelijk gebied.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken