Rotterdam profileert zich met House of Esports

Rotterdam profileert zich met House of Esports
 • Sponsoring
 • 20 jun 2019 @ 22:47
 • 16462 x gelezen
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • MVOOnline gamingeSports

Rotterdam wil de esports-hoofdstad van Nederland worden. De gemeente heeft als ambitie om deze nieuwe vorm van sporten groots op de kaart te zetten. Dit bleek bij de opening van het House of Esports, een initiatief van Wim en Nolan Noordzij

Sven de Langen, wethouder Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport van de gemeente Rotterdam was afgelopen week aanwezig bij de feestelijke opening van House op Esports in de wijk Feyenoord. Honderdvijftig jongeren uit de wijk hadden die middag genoten van gamen en spelletjes in de sporthal aan de Persoonsdam in Feijenoord.

Het is belangrijk om jongeren te begeleiden, aldus de wethouder. 'in Nederland zijn er 7,1 miljoen gamers. Daarvan doen er 500.000 aan esports. We zagen het succes van de LEC-finale in Ahoy in maart met 12.000 bezoekers en pakken nu echt door door het onderdeel van ons beleid uit te laten maken.'

House of Esports 

House of Esports is een concept van Wim en Nolan Noordzij die zich richten op een fysieke locatie waar gamers bij elkaar kunnen komen en kunnen trainen, toernooien kunnen spelen en waar de sport zich kan ontwikkelen in de sportpriramide en een grassroots-programma.

Daarnaast zien zij voor gamen en esports ook een grote rol weggelegd als maatschappelijk middel. Hun programma 'Gamen in de maatschappij' heeft drie pijlers: Gamen en Gezondheid, Gamen en Werk en Gamen en Sociaal vanuit de schijf van vijf. Het 5 S-model van partner 'Koenz' Schobbers wordt daarbij gehanteerd: sport, spel, studie, sociaal en slaap.

Leerwerkplaats Albeda Esports Hub

Met het Albeda College Economie & Ondernemen vindt een nauwe samenwerking met House of Esports plaats, waarbij de locatie een leerwerkplaats is. 'Esports is een bedrijfstak die sterk in ontwikkeling is en vele mogelijkheden biedt voor nu en in de toekomst', zegt Suzanne Langbroek, directeur Economie en Ondernemen. 'Studenten van verschillende opleidingen werken mee aan de evenementen en organisatie. Leren werken in de praktijk is betekenisvol en aantrekkelijk onderwijs  en daarnaast zijn de ontwikkelingen in de esports zo enorm dat er straks beroepen zijn die we nu nog niet hebben. Albeda vindt het belangrijk om daar in mee te groeien.'

Gert-Jan Lammens, directeur Sportsupport Rotterdam, benadrukte dat esports ook voor verenigingen een middel kunnen zijn om de vereniging van de toekomst meer inhoud te geven en leden te binden aan de club. Afgelopen weekend zijn de qualifiers begonnen bij tien verenigingen samen met partner WePlay. In september begint de competitie met de finale in Rotterdam Games Week tijdens Dreamhack Rotterdam in Ahoy.

Game Gym uitbouwen

Het Concept Game Gym dat is ontwikkeld door Scott Noordzij wordt nu verder uitgewerkt met Sportbedrijf Rotterdam waar tijdens de Finals van Sportbedrijf Rotterdam in Ahoy de pilot zal draaien Gamen met Fifa en Fortnite Mario Kart en Mario Party en fysiek met de Fifa Skills en Fortnite Live, met daarnaast een interactieve game wall.

Ronald van Ombergen, directeur Sportbedrijf Rotterdam, is er van overtuigd dat gamen niet kannabaliseert op bewegen maar juist helpt en stimuleert om kinderen wel aan het bewegen te krijgen. Ook wordt de Game Gym ingezet voor scholen en welzijnsorganisaties zoals Humanitas om in te zetten bij de verlengde schooldag, evenals de samenwerking die er is met You-Talent voor de basisschool De Nieuwe Haven in de wijk Feijenoord.

Onderwijs doet ook mee

Met veel onderwijs-instellingen werkt House of Esports samen, van basisscholen tot en met de Erasmus Universiteit. Studentensportvereniging Erasmus Esports traint elke week in house of Esports en houdt er ook game en filmavonden. Erasmus Esports heeft zich gekwalificeerd voor het WK League of Legends van de IESF in december dit jaar. Daar zullen nog heel wat uren trainingsarbeid in House of Esports aan voorafgaan. Jan Willem van Wingerden heeft een topsport-status op de hogeschool Rotterdam en claimt dat esports een echte (team)sport is met alle onderdelen van dien.

Maandelijks zullen er verschillende toernooien aangeboden worden als invitationals waarbij ook inloopmomenten voor de wijk en specifieke gamenights zullen plaatsvinden. De eerste editie met spelen op de pc’s en consoles en Spelen in de sporthal was een groot succes.

Founding Fathers

House of Esports is op dit moment met verschillende bedrijven in gesprek om te komen tot 5 founding Fathers naast de verschillende suppliers en partners.

De eerste Founding Father die gepreseenteerd wordt is Orange Motors/Opel. Directeur Jacques van Gorp: 'Wij zijn een van de hoofdsponsoren van Feyenoord maar sluiten niet onze ogen voor nieuwe ontwikkelingen. Dus willen we er vanaf het begin bij zijn. Vanuit onze MVO-gedachte claimen wij de ouder/kind-relatie en willen graag ook ouder-kind toernooien plaats laten vinden om de familieband te versterken dat past bij ons merk.'

Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/sponsoring biedt essentiële achtergrondinformatie over de Nederlandse sponsorindustrie. Voor decisionmakers, zowel in het bedrijfsleven als bij organisaties op sport, cultureel, entertainment, media en maatschappelijk gebied.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken