Sportfans beter binden met keiharde metrics

Sportfans beter binden met keiharde metrics
  • Sponsoring
  • 26 dec 2016 @ 08:58
  • Link
  • Michel van Grunsven
    Michel van Grunsven

    Partner
    Triple Double
  • Big dataSocial mediaSportSponsoringSportmarketing

We bevinden ons in een interessant tijdperk van sportsponsoring. Door de digitalisatie van de maatschappij laten wij steeds meer bruikbare en identificeerbare data over ons gedrag en onze interesses achter via allerlei verschillende touchpoints (websites, social media, apps, inloggen op event-WiFi et cetera). Wanneer deze data gecombineerd wordt met transactionele data (zoals merchandise en lidmaatschap), interesses en demografische gegevens zijn bonden, clubs, competities, evenementen en atleten in staat om zeer gedetailleerde profielen op te bouwen van sportliefhebbers.

Bijkomend voordeel hierbij is dat sport iets is wat ons diep in het hart raakt waardoor de bereidheid van consumenten om data af te staan bijzonder groot is. Dit gegeven maakt de sportmarkt wellicht een van de meest interessante markt met betrekking tot consumentendata.

Fans van Verstappen beter binden

Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden wanneer sportman van het jaar Max Verstappen aan de slag zou gaan met het identificeren en profileren van al zijn fans? Bijvoorbeeld door mensen in te laten loggen op zijn website voor unieke content, een eigen app te lanceren en door transacties in zijn webshop te koppelen. Binnen no-time kan hij tienduizenden fanprofielen opbouwen. Fans die een prachtige doelgroep zijn voor sponsoren zoals Red Bull, Jumbo, Ziggo en Exact om gepersonaliseerde online marketing campagnes te ontwikkelen die de kracht van het sponsorship benutten en direct bij kunnen dragen aan het bedrijfsresultaat.

Het bedrijfsleven staat te trappelen om dit soort gedetailleerde profielen van sportliefhebbers te mogen gebruiken. Het stelt ze als merk namelijk in staat om via diverse (meetbare) online marketingkanalen consumenten op emotionele en relevante wijze te raken in een tijd waarin zij blootgesteld worden aan een overvloed van commerciële uitingen.

Nieuwe verdienmodellen

Sportsponsoring gaat gemiddeld genomen echter nog te veel over ‘softere’ metrics zoals naamsbekendheid, merkvoorkeur, mediawaarde en social media-impressies. Dit terwijl sportsponsoring steeds meer een business-besluit is. Een besluit waar kosten in euro’s worden afgewogen tegen opbrengsten in euro’s. Wanneer clubs, rechtenhouders en atleten deze zilvervloot niet willen missen, moet er iets gebeuren.

Marketing-technologische bedrijven en bureaus bieden de sport via het identificeren en profileren van fans een unieke kans op nieuwe verdienmodellen. Elke sportorganisatie die serieus bezig is met haar toekomst gaat hiermee aan de slag en stelt daarnaast nog een CDO (Chief Data Officer) aan om fandata een prominente plek binnen de organisatie te geven.

Michel van Grunsven, partner van Triple Double. 

Lees ook: MarketingTribune's Trends voor Sponsorjaar 2017

Michel van Grunsven

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/sponsoring biedt essentiële achtergrondinformatie over de Nederlandse sponsorindustrie. Voor decisionmakers, zowel in het bedrijfsleven als bij organisaties op sport, cultureel, entertainment, media en maatschappelijk gebied.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken