Dyson onderzoekt luchtkwaliteit bij atlete Dafne Schippers

Dyson onderzoekt luchtkwaliteit bij atlete Dafne Schippers
  • Sponsoring
  • 26 mei 2021 @ 17:01
  • Link
  • Sjaak Hoogkamer
    Sjaak Hoogkamer

    hoofdredacteur
    MarketingTribune
  • Olympische Spelen

Per dag haal je 20.000 keer adem. Topatlete Dafne Schippers wil weten aan welke bronnen van luchtvervuiling ze wordt blootgesteld en meet samen met Dyson de luchtkwaliteit in haar woonplaats en woning.

De samenwerking met Schippers is een eenmalige voorlopig, maar Dyson sluit niet uit dat er in de toekomst vaker met de atlete gaat worden getest.

De lucht binnenshuis is vaak tot wel 5 x meer vervuild dan de lucht buiten. Dit kan allerlei oorzaken hebben, die vaak niet eens worden opgemerkt. Jaarlijks leiden fijnstof, stikstofdioxide en ozon tot 12.000 vroegtijdige sterfgevallen in Nederland.

Schippers droeg voor het project een prototype van de Dyson rugzak - een draagbaar GPS-apparaat waarmee de luchtkwaliteit gemeten wordt - tijdens haar wekelijkse vrije dag. Samen met de Dyson luchtreinigers is ook de luchtkwaliteit in haar huis gemeten en geanalyseerd door Dyson Data Engineers. Op de route van Schippers hebben activiteiten zoals reizen met de auto, koken, en een bezoek aan de stad bijgedragen aan vervuilingsgebeurtenissen die werden opgepikt door de rugzak. Ongezonde lucht betekent dat je vervuilende stoffen inademt uit bijvoorbeeld verkeer of industrie, zoals fijnstof en ozon.

‘Ik train hard, ik drink goed, ik eet gezond, en doe alles om de beste van de wereld te zijn. Ik vind het daarbij minstens zo belangrijk om gezonde lucht in te ademen. We hebben onze longen hard nodig,’ aldus Schippers

Luchtvervuiling buiten

Schippers woont in een bosrijke omgeving, waar de luchtkwaliteit over het algemeen goed is, maar op haar route naar de stad zien we verschillende pieken in NO2 en VOS die de rugzak oppikt. De rugzak registreert op weg naar de auto we een grote piek NO2. Uitlaatgassen zijn hier een veel voorkomende bron van. Ook wordt PM2.5 vaak in hogere concentraties aangetroffen in steden, dat wordt veroorzaakt door stof en slijtage van de remmen en banden van voertuigen. De toename van VOS die we terugzien in de data wordt mogelijk veroorzaakt door een luchtverfrisser of desinfecterend middel in de auto.

Luchtvervuiling binnen

Tijdens de ochtendroutine van Schippers zien we in de data een grote piek PM2.5 en PM10 die mogelijk wordt veroorzaakt door deodorant en parfum. Verder zien we dat wanneer ze kookt in haar open keuken er een hoge concentratie NO2 wordt waargenomen en wordt opgepikt door de sensor van de luchtreiniger in de woonkamer. Dit geeft aan hoe ver vervuilde deeltjes door het huis kunnen zweven. Je manier van koken (gas of elektrisch), verschillende soorten voedsel en de temperatuur zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de uitstoot die vrijkomt tijdens het koken. Ook zien we een verhoogde concentratie NO2 wanneer ze de keukendeur opent. Dit is vervuilde buitenlucht, waarschijnlijk van een startende auto, die binnenkomt zodra ze de deur opent.

 

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/sponsoring biedt essentiële achtergrondinformatie over de Nederlandse sponsorindustrie. Voor decisionmakers, zowel in het bedrijfsleven als bij organisaties op sport, cultureel, entertainment, media en maatschappelijk gebied.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken