RTL Nederland verandert huisstijl en pay-off

RTL Nederland verandert huisstijl en pay-off
  • Media
  • 4 jul 2016 @ 10:42
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • CreatieMerkenBrandingTelevisie

RTL Nederland neemt het eigen merk rigoureus op de schop. Het mediabedrijf heeft vanaf vandaag een compleet nieuwe huisstijl, een andere brand-story en voert voortaan de pay-off 'RTL... en ontdekt'. Bovendien verandert de naam van het Nederlandse moedermerk: RTL Nederland heet voortaan simpelweg RTL.

CEO Bert Habets: 'We hebben een prachtig portfolio met krachtige merken. Daar hoort een sterk moedermerk bij met een waarachtig verhaal. Een verhaal dat niet alleen vertelt wat we doen, maar vooral hoe en waarom we het doen. Daarom zijn we bij de basis begonnen: een sterke positionering die ons DNA blootlegt. Al sinds de start in 1989 verkent RTL nieuwe wegen in medialand. Nieuwsgierigheid zit in alle haarvaten van ons bedrijf en in de medewerkers. Daaruit is de brandstory, nieuwe identiteit en de pay-off ontstaan.'

De nieuwe huisstijl moet helpen om RTL in een druk (internationaal) concurrentieveld 'nog beter te onderscheiden en vanuit één duidelijk merk te communiceren met alle doelgroepen: adverteerders, zakelijke partners, (potentiële) werknemers en last but not least de consument', aldus Habets.

Basis is logo van RTL Nieuws

De schrijfwijze van de drie letters is identiek aan die van RTL Nieuws. Ze zijn geconstrueerd uit de afgeronde hoeken van de schermen waarop je de RTL-content kunt zien. Deze letters zijn het uitgangspunt van een rijke identiteit bestaande uit patronen en illustraties. Allemaal opgebouwd uit vier basisvormen afkomstig uit de letters van het logo. Bovendien maakt de huisstijl gebruik van een breed palet aan kleuren.

Manager Corporate Communicatie & Merkstrategie Kim Koppenol: 'We zijn een divers bedrijf en dat willen we laten zien in wat we zeggen, doen en zeker ook in wat we uitstralen. We hebben gekozen voor een sterke vormgeving die onderscheidend is en net zo dynamisch als ons bedrijf, onze merken en de mensen die er werken.'

De vormgeving is een knipoog naar Dutch Design, aldus Koppenol, 'en daarmee ook naar onze verbondenheid met Nederland'. 'Het laat zien dat RTL behalve professioneel en creatief ook gewoon een hele leuke en uitdagende werkgever is. De pay-off "En ontdek" is zowel uitnodigend als verbindend. Hij staat op zichzelf en je kunt er dingen voor en/of achter zetten. Hij verbindt onze merken, onze mensen en bovenal ons bedrijf met de buitenwereld.'

Eén brand story, één pay-off

RTL vertelt zijn verhaal met één brandstory en één pay-off voor alle doelgroepen. Deze brandstory is tevens vertaald naar een virtual reality movie. Voor een optimale beleving adviseert Koppenol om een VR-bril te gebruiken, de video te openen in YouTube-app en te klikken op het VR-icoontje rechtsonder in beeld. Zonder bril is de VR-movie het beste in Google Chrome te bekijken.

Koppenol: 'Het ontstaan van RTL is te danken aan het pioniersbloed van een handjevol gedreven mensen. Dat gevoel zit nog steeds in de kern van dit bedrijf en de mensen. Ondanks het feit dat we enorm zijn gegroeid en veel merken in onze portfolio hebben, eist de snelheid van onze branche dat we met een open blik naar de wereld blijven kijken. Dus 27 jaar later voelen we ons nog steeds pioniers, ook al is de RTL-familie gegroeid.'

De missie van RTL blijft volgens Koppenol 'het prikkelen, voeden en vervullen van onze eigen nieuwsgierigheid en van degenen waar we het allemaal voor doen: de kijkers, bezoekers, klanten, partners en collega’s'. De brandstory tot leven brengen in een VR-movie is een vorm van die nieuwsgierigheid uitdragen en oproepen.

Corporate Communicatie & Merkstrategie is initiatiefnemer van en eindverantwoordelijk voor de rebranding. Merkstrateeg Leslie Mello heeft samen met senior corporate communicatie- en merkadviseur Ilona Odijk en Kim Koppenol het proces van de positionering begeleid. Die positionering is mede tot stand gekomen dankzij een grote groep RTL’ers: de Friends of the Brand. Beautiful Lives heeft in opdracht van RTL een kwantitatief en kwalitatief consumenten- en BtoB-onderzoek geleid en uitgevoerd. Mark Porter en Dylan Griffith, die ook de huisstijl van RTL Nieuws en RTL Z maakten, zijn de geestelijk vaders van het logo en de identiteit. Zij zijn bijgestaan door o.a. John Beckers. De vertaling van de positionering naar de brand story, pay-off en brand movie is gedaan door Natwerk. De brand movie is geregisseerd door Steye Hallema en geproduceerd door Natwerk en Ambassadors.

Merkbouwers hebben niet overal invloed op: juridisch gezien blijft de naam RTL Nederland wel gewoon gehandhaafd.



Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken