Gemanipuleerde bacterie maakt kaas en medicijnen van CO2

Gemanipuleerde bacterie maakt kaas en medicijnen van CO2
  • Food-en-retail
  • 6 jan 2023 @ 08:17
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • FoodMarketing

Volgens een team onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen kan het over acht jaar al werkelijkheid zijn: kaas en medicijnen gemaakt van CO2 door een speciaal gekweekte bacterie.

De bodembacterie 'Cupriavidus necator' leeft normaal gesproken op suiker, maar kan ook groeien op een gasmengsel van koolstof (uit bijvoorbeeld afvalgassen van fabrieken), zuurstof en waterstof. Centraal in het RUG-onderzoek staat de vraag of de bacterie kan worden aangepast om nuttige moleculen te maken, meldt het gespecialiseerde medium Foodlog. 'De onderzoekers passen via het genoom de stofwisseling aan waardoor de bacterie de gewenste stoffen produceert. Sandy Schmidt van het Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) en haar team zijn er al in geslaagd om de bacterie melkeiwit te laten produceren. Daar kun je veganistische kaas van maken. Een volgende uitdaging is de productie van lysine, een belangrijke component van veevoer.'
Lees hier verder.
(bron: Foodlog en RUG, foto: Julia Koblitz - Unsplash)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken