Michelins volledige nieuwe lijst voor Nederland 2025

- Food-en-retail
- 6 okt 2025 @ 13:30
- Link
-
Peter van Woensel Kooy
senior redacteur, merk-expert
MarketingTribune - Geen tag
- 6 okt 2025 @ 13:30
- Peter van Woensel Kooy
Tijdens de uitreiking van de Michelinsterren 2025 op horecavakbeurs BBB Maastricht werden nieuwe sterren toegekend en bestaande sterren bevestigd. Daarmee is het totaalbeeld van de Nederlandse gastronomie opnieuw in kaart gebracht. Hier de opvallendste moves en de complete uitslag.
Drie sterren
Het Zwolse restaurant De Librije*** blijft het enige driesterrenrestaurant van Nederland. Voor chef Nelson Tanate en Thérèse Boer was de bevestiging bijzonder emotioneel na het onverwachte overlijden van Jonnie Boer eerder dit jaar. ‘We zijn één ding gaan doen: gas geven en zorgen dat Jonnie trots op ons kan zijn’, zei Tanate in BBB Maastricht. Gastvrouw (en partner van wijlen Jonnie) Thérèse Boer voegde hier aan toe: ‘Het is zo mooi dat we deze sterren blijven verdedigen, voor Jonnie. Iedereen bij ons is zo’n steun geweest. Het is heel mooi.’
Twee sterren
Twee restaurants kregen er dit jaar een tweede ster bij:
- Create by Guido Braeken (Eijsden)
- Gem by Soenil Bahadoer (Gemert)
‘Dit is fantastisch. We zijn een half jaar open en dan nu al twee sterren’, aldus Guido Braeken in een eerste reactie op het podium. Daarnaast behielden deze zaken hun twee sterren:
- Aan de Poel (Amstelveen), Brut172 (Reijmerstok)
- Ciel Bleu (Amsterdam)
- De Bokkedoorns (Overveen)
- De Groene Lantaarn (Staphorst)
- De Lindehof (Nuenen)
- De Lindenhof (Giethoorn)
- De Nieuwe Winkel (Nijmegen)
- De Treeswijkhoeve (Waalre)
- FG oftwel François Geurds (Rotterdam)
- Flore (Amsterdam)
- Fred (Rotterdam)
- Inter Scaldes (Kruiningen)
- Parkheuvel (Rotterdam)
- Restaurant 212 (Amsterdam)
- Spectrum (Amsterdam)
- Tribeca (Heeze)
- ’t Nonnetje (Harderwijk)
- Vinkeles (Amsterdam).
Eén ster
Bekijk hier de vrij lange maar toch eervolle, complete lijst met Nederlandse restaurants die al een ster hebben en behouden: [ik zie een ster]. Deze vijf restaurants ontvingen vandaag hun allereerste ster:
- Calva (Nootdorp)
- Choux (Amsterdam)
- Cue (Amsterdam)
- Novaela (Delft)
- Olde Marckt (Aalten)
Groene sterren
Naast de reguliere sterren kende Michelin ook duurzame sterren toe in vorm van Groene sterren, voor uitmuntende extra duurzame en circulaire keukens. Nieuw in 2025 zijn:
- Konijnenvoer (Arnhem)
- Tres (Rotterdam)
Zij voegen zich bij bestaande groene sterrenzaken, waaronder:
- De Kas (Amsterdam)
- Flore (Amsterdam)
- De Librije (Zwolle, tevens drie 'gewone' sterren)
- Neder (Alkmaar)
en vele andere restaurants verspreid door het land. Bekijk [hier de gehele lijst] met Groene Sterren anno 2025. ‘We willen lekker eten maken en mensen blij maken, maar wel op onze manier. En dat omarmen de Arnhemmers’, aldus chef Demian Parasmo van Konijnenvoer bij het ophalen van diens eerste Groene Michelinster.
Awards
Naast de sterren kende Michelin vandaag ook speciale prijzen toe:
- Mentorship Award – Jonnie Boer (De Librije, Zwolle)
- Service Award – Sandra en Michelle van de Bunt (De Leuf, Ubachsberg)
- Young Chef Award – Bram Stoverink (Olde Marckt, Aalten)
- Sommelier Award – Ylja Berends (WY., Maastricht)
Met deze uitreiking telt Nederland vanaf vandaag in 2025 opnieuw een breed palet aan Michelinbekroonde restaurants, variërend van één tot drie sterren én groene sterren voor duurzaamheid. Daarmee blijft de top van de Nederlandse gastronomie internationaal meetellen, wat ook via andere platforms al in toenemende mate waarneembaar is. Uit eten en de CX (customer experience, red.) daaromheen wint in ons land het laatste decennium ook volgens de inspecteurs duidelijk aan kwaliteit.
- Kijk hier bij Michelin voor [meer informatie over de stand per 2025].
- Lees [hier meer] over de contentmarketingcomponent van de Sterren-uitreiking t.b.v. de 'Guide'
Afbeelding: Mascotte Bibendum prijst de Franse editie aan
-
Peter van Woensel Kooy
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: senior redacteur, merk-expert
- Website:http://nl.linkedin.com/in/petervanwoenselkooy
- Profiel »
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Michelin maakt nieuwe Bib Gourmands 2025 bekend
- Michelins volledige nieuwe lijst voor Nederland
- HelloFresh opent pop up 'De Amsterdamse Huiskamer' vol nostalgie
- Zeeman geeft toe dat haar lab diamant niet goedkoper is
- Eru opent Smeerbar als onderdeel vernieuwde merkstrategie
- Wehkamp introduceert nieuwe merkidentiteit
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Laatste Nieuws
- Michelins volledige nieuwe lijst... 06-10-2025
- Nutricia start Ondervoeding op het... 03-10-2025
- I am Toro lanceert Amsterdam 750... 02-10-2025
- A-merken gemiddeld 40 procent... 02-10-2025
- Unilever en For You Agency lanceren... 01-10-2025
- Wehkamp introduceert nieuwe... 30-09-2025
MarketingTribune Events
De nieuwste selectie whitepapers
- Ontdek de kracht van merkactivatie
- Boost je omzet met deze top 10 marketing automations
- Boost engagement & retention with proven gamification strategies
- AI Alone won't save CX. Resolution will.
- Een bewust slanker technologielandschap
- From Insights to Impact: AI Strategies for the Modern Contact Centre
- Retail transformeren voor de toekomst: gids voor Unified Commerce
- De basis voor omnichannel succes