Jan Koster (Omrop Fryslân): 'Samenwerking Friese media noodzakelijk voor voortbestaan'

Jan Koster (Omrop Fryslân): 'Samenwerking Friese media noodzakelijk voor voortbestaan'
  • Media
  • 4 feb 2014 @ 09:30
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • TelevisiePrintPolitiek

Om de Friese journalistiek te redden moeten de redacties van de Leeuwarder Courant, Het Friesch Dagblad en Omrop Fryslân binnen een paar jaar nauw met elkaar samenwerken. Dat zegt directeur Jan Koster van Omrop Fryslân in de documentaire 'Na 20 jaar op een tweesprong' over de toekomst van de Friese televisie.

Volgens Koster zullen de beide kranten en Omrop Fryslân over 5 tot 10 jaar niet meer als zelfstandige organisaties bestaan. In zijn ogen is er dan mogelijk één groot Fries mediacentrum, dat de Friese mediaconsument bedient op een digitaal podium met beeld, geluid en journalistieke verhalen. In zo'n mediacentrum zouden ook lokale omroepen een plek moeten krijgen. Koster denkt wel dat er dan bij de lokale omroepen eerst schaalvergroting moet plaatsvinden naar bijvoorbeeld drie grote lokale omroepen.

'Der is dan mooglik ien grut Frysk mediasintrum, dat de Fryske mediakonsumint betsjinnet op ien digitaal poadium mei byld, lûd en sjoernalistike ferhalen. Yn sa'n mediasintrum soenen ek lokale omroppen in plak krije moatte.' 

De regionale televisiepoot van Omrop Fryslân werd 20 jaar geleden opgericht. Het is nog steeds een van de populairste regionale televisiezenders van Nederland. Maar in de snel veranderende mediawereld is die positie niet langer vanzelfsprekend. Door bezuinigingen staan de budgetten onder druk. Ook de reclame-inkomsten lopen terug.

Freelance documentairemaker Gerard van der Veer maakte de begintijd van de regionale televisie mee als presentator en eindredacteur. In de Fryslân DOK 'Na 20 jaar op een tweesprong' maakt hij een 'sentimental journey' door de geschiedenis van de regionale televisie, maar hij kijkt ook naar de kansen en bedreigingen in de toekomst.

Fryslân DOK: 'Na 20 jaar op een tweesprong' ('Nei 20 jier op in twasprong'), zondag 9 februari om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 8 februari om 10:25 uur en op zondag 9 februari om 15:25 uur op Nederland 2.

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken