[Forum] Hoe zal de synergie tussen tijdschriften, internet en televisie er bij Sanoma gaan uitzien?

[Forum] Hoe zal de synergie tussen tijdschriften, internet en televisie er bij Sanoma gaan uitzien?
  • Media
  • 4 nov 2013 @ 18:03
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • OnlinePrintTelevisieForum

Afgelopen donderdag gooide Sanoma een atoombom op het Nederlands medialandschap door 32 van de 49 tijdschrifttitels in de verkoop te zetten. Met de 17 titels die overblijven zal worden ingezet op synergie met internet en televisie. Om dat kracht bij te zetten, zal de CEO van SBS Broadcasting, Hans Edin, deel gaan uitmaken van het bestuur van Sanoma in Nederland. Wij vragen een aantal bepalende spelers in de markt naar hun visie.

Hoe zal de synergie tussen tijdschriften, internet en televisie er bij Sanoma gaan uitzien? 

Philip Kok - the valley: "Als de huidige generatie bladenmakers bij Sanoma blijft zitten, gaat die synergie er niet komen. Sanoma ruikt naar tijdschriften en de geur van druk inkt zal alleen dan verdwijnen als een compleet nieuwe en groter denkende directie de gewenste transformatie gaat bewerkstelligen. Dus niet mensen uit de uitgeverijwereld, maar vooral uit andere branches.

Alleen dan zal Sanoma de slag van uitgever naar een fluid content factory kunnen maken. Het vraagt om een holistische benadering waarbij bestaande heilige huisjes en denkpatronen rücksichtslos worden afgebroken. Uitgevers moeten het keurslijf dat redactie heet meer durven loslaten. Content is vloeibaar geworden en redacties zijn dat nog niet. De Nederlandse uitgeverswereld zit op slot. Innovatieve verdienmodellen zijn anno 2013 nog steeds geen gemeengoed.

Maar het grootste euvel is wel de cultuur bij Sanoma: verziekt, verkrampt en verzuurd. Het zal dus nog een lange weg worden voor de nieuwe directie, maar met het gewenste en benodigde voorbeeldgedrag kunnen ze hopelijk weer de juiste weg inslaan naar een uitgever waar je graag voor wilt werken. Het begint namelijk met het opnieuw aantrekken van talent. Die komt alleen als je weer leuk en relevant bent. Dan komt de rest vanzelf." 

Jeroen Verkroost - Persgroep: "Een beperkte mate van synergie tussen tijdschriften en internet was bij Sanoma al hier en daar gevonden maar de langverwachte synergie Print - TV is nog altijd totaal afwezig. En ook al heeft SBS CEO Hans Edin persoonlijk veel ervaring met commerciële TV, van hem zullen de innovatieve crossmediale concepten toch ook echt niet gaan komen. Hij komt hier slechts controle uitoefenen en de koude poolwind laten waaien.

Om met een goed synergetisch concept te komen is een hoop creativiteit nodig, aangevuld met sterke discipline in middelenvrij denken. Aangezien bijna alle Sanoma medewerkers opgesloten zijn in hermetisch gescheiden contentsilo's is de kans klein dat die concepten van hen zullen komen. Het zal helaas aan de Kessels Kramers en Achtungs van deze wereld zijn om hiermee uit te pakken.

Iedereen weet welke titels Sanoma kwijt wil, maar niemand weet wat nu de strategie is en het komende jaar zal in het teken staan van steeds weer slecht nieuws over de titels die maar niet verkocht raken. Bovendien: het echte talent bij Sanoma is, voor zover niet al lang weg, op dit moment massaal de uitgang aan het zoeken. Niet de economie, maar vooral de visieloze, technocratische aanpak van deze laatste Sanoma herstructurering is daar de oorzaak van."

Henk Scheenstra - Sanoma: "Een van de drie speerpunten van de aangescherpte Sanoma strategie, is het creëren van meer synergie met SBS. Sanoma is het grootste mediabedrijf van Nederland en we willen dat blijven. We geloven nog steeds in print én blijven overtuigd van de meerwaarde van het hebben van Print, Digital en TV in één bedrijf. Dit betekent onder meer dat Hans Edin, de CEO van SBS, zal toetreden tot de directie van SMN en zal gaan rapporteren aan onze nieuwe CEO Peter de Mönnink. En dat is nieuw.

Daarnaast hebben we een vijftal concrete synergieprojecten benoemd, die we de komende periode gaan realiseren. Die liggen op het vlak van advertentiemarkt, consumentenmarkt en content.

Op de advertentiemarkt gaan wij in onze benadering richting onze topklanten en mediabureaus nauwer samenwerken met SBS. Ook gaan we op het gebied van Marketing en Performance Partnerships gezamenlijk en gecoördineerd optrekken in concepten voor onze klanten. Daarnaast gaan we de videocontent die SBS heeft koppelen aan het gigantische digitale bereik dat wij in huis hebben - op NU.nl realiseren we meer dan een miljard pageviews per maand.

Sanoma gaat de relatie met haar consumenten verbreden en verdiepen door optimaal gebruik te maken van de data die wij van onze klanten verkrijgen. Dit doen we al binnen onze tijdschriftentak en de afgelopen jaren hebben wij de data afkomstig van onze digitale platformen daaraan gekoppeld. Doel voor de komende periode is het toevoegen van de data afkomstig van onze televisietak.

Denk bijvoorbeeld aan het samenvoegen van de Veronica en Sanoma-abonneebestanden. Maar ook aan het aanbieden van de VideoOnDemand diensten van SBS aan onze tijdschriftenabonnees. Deze diepere klantkennis en inzichten stellen ons in staat een breder en relevanter productaanbod aan onze klanten aan te bieden. 

Voor de B2B markt gaan we dit gebruiken voor onder andere testpanels, e-commerce activiteiten, het vergroten van premium bereik en het koppelen van profielen aan content. Kortom; we zetten concrete stappen om de synergievoordelen die er zijn veel beter te benutten."

Léonie Koning - Initiative: "Het is makkelijk om nu heel zuur te reageren door te zeggen dat Sanoma een paar jaar te laat is met het opzoeken van synergie tussen tijdschriften, internet en televisie. Wat natuurlijk ook zo is… Maar als je het met een frisse blik bekijkt, dan biedt de huidige situatie ook kansen. Het verder uitbouwen van de 17 overgebleven tijdschrifttitels naar sterke merken is een mooi startpunt, waarbij het medium of de drager niet meer relevant is. De uitdaging hierbij is om verschillende media vanuit één propositie aan elkaar te koppelen en te verbinden, met mensen die echt cross-mediaal kunnen denken.

De Sanoma TV zenders bieden qua doelgroep, Umfeld en programma’s voldoende aanknopingspunten om de synergie met internet (en andere second screen mogelijkheden) voor elkaar te kunnen krijgen. Het zal niet over één nacht ijs gaan, maar ik heb er vertrouwen in dat het mogelijk is. Vergeet niet dat Sanoma met het marketing partnerships team als eerste media exploitant een professionele invulling heeft gegeven aan de wens voor bureaus en adverteerders om mediamiddelen en titels aan elkaar te verbinden voor één sterke marketingcommunicatie oplossing. De vraag is nu, is Sanoma in deze turbulente tijden flexibel genoeg om snel te schakelen en daarmee consumenten en adverteerders/bureaus op korte termijn te overtuigen van het potentieel van deze nieuwe propositie?”

Rob Does - MediaTest: "Magazines en TV. Het blijft een onmogelijke combinatie. Ken je ze nog? Playboy TV, Libelle TV, Adfo TV, Felderhof Magazine, Camping Life Magazine enz. enz. enz… Het zal wel iets met niet-matchende doelgroepen, technische incomparabiliteit en makers met oogkleppen te maken hebben, het fijne weet ik er ook niet van. Maar het gaat niet lukken; twee totaal verschillende bloedgroepen.

Online en print zijn meer natuurlijke bondgenoten. Natuurlijk, het verdienmodel is anders en ook hier kan ik zonder stotteren vele mislukte combinaties benoemen. Maar toch er zijn succesvolle sites op basis van magazines.

Sanoma en SBS hebben geen natuurlijke synergie. Daar kan een gezamenlijke aandeelhouder niets aan veranderen. Ze hebben elkaar niet nodig en vinden elkaar ook gewoon niet leuk. Het zijn twee neefjes die elkaar via de ouders kennen en verplicht worden om samen in de zandbak te gaan spelen. En elke ouder weet; dat loopt uit op ruzie. Let maar op…" 

Rembrandt Smids - BrandWebbing: "Als Sanoma als één crossmediale partner met synergie voordelen wil optreden zullen alle heilige huisjes met ieder hun eigen targets moeten worden opgeheven. Door met een crossmediale redactie te werken waarbij van elke discipline meerdere personen aan tafel zitten zou het kunnen werken.

Content zal leading zijn dat vervolgens kan uitmonden in een TV format of item, een print artikel of een online redactioneel item. Of in een combinatie van deze drie. Beeld zal hierin wel duidelijk bepalender worden. Echt goed lezen doet men nu eenmaal steeds minder.

Samenwerkingen of cross-overs tussen NU.nl Achterklap, Libelle en SBS Shownieuws, Autoweek met Veronica of Styletoday.nl met Net5 zijn natuurlijk niet moeilijk te bedenken. Er werken genoeg goede en slimme mensen bij Sanoma, ze moeten elkaar nu alleen opzoeken. De sanering van 32 steeds verder afkalvende titels is slechts een stap in de goede richting. Het print aanbod is nu beter 'te handelen' en kosten worden uiteraard meer beheerst.

De tijd heeft Sanoma behoorlijk ingehaald en willen ze nu echt veranderen zal dat vanaf de grond moeten gebeuren. Werk aan de winkel dus! Doe het snel, de consument is steeds minder loyaal en zal meer en meer zijn eigen on-demand content aanbod om zich heen verzamelen.

Mat Haffels - contentor: "Waarschijnlijk zal de recente saneringsontploffing bij Sanoma geen verandering in de crossmediale synergie teweeg brengen, die blijft hetzelfde: voor zover de tijdschriften nog winst maken, wordt die winst gebruikt om het financieringsravijn van SBS te dichten.

Internet kan misschien voorlopig de eigen broek ophouden. Tegen de tijd dat de tijdschriften zijn uitverschraald, moet SBS winst maken of wordt het alsnog verkocht. Dan is er wellicht een idee ontwikkeld waarmee daadwerkelijk geld kan worden verdiend aan non-branded content op internet en dat wordt dan aangeschaft van het geld dat er overblijft na verkoop van SBS. Sanoma is vanaf dan een internetbedrijfje. Dat is het hoopvolle scenario." 

http://api.ning.com/files/aP9YpP54chC0KIzyKLZU7-rVU6jASHHx91P-hdBHBjdg9bq0NFZniQyDTlZWaDf-Su4utn4FlExHXonA8FCBWbof3KuAO6Dg/OnnoAerden122.jpgOnno Aerden - Inhoudelijke Zaken: "We mogen hopen dat het de dames en heren van Sanoma nu eindelijk gegund is om werkelijk cross-mediale merken te gaan bouwen. Laten ze eens beginnen om het talent dat wèl mag blijven, in te zetten op meer dan één trucje. Toen ik, in 2004 in dienst bij Sanoma's toenmalige mannendochter SMM - een digitaal mannenplatform voor Sanoma mocht ontwikkelen, was de vraag van CEO Auke Visser na een half jaar pielen: Kan er toch niet een tijdschrift bij? Dat dus niet meer." 

Guy Grimmelt - CBS Outdoor: "Het feit dat ze niet direct ook de overall strategie uiteen hebben gezet, vind ik twijfelachtig. Want hoe kun je enerzijds de helft van je business wegzetten zonder aan te geven hoe je dan in het nieuwe geheel straks verder gaat, dat moet je toch weten als je dit soort rigoureuze beslissingen neemt? Of weten ze het wel maar willen ze hun mensen en omgeving nog dom houden? Dan weet je als Sanoma in ieder geval één ding… dan krijg je dus dit soort suffe forumpjes - en daar doen we dan dus lekker aan mee!

Allereerst denk ik dat het goed is dat op directie niveau alle disciplines binnen Sanoma zijn vertegenwoordigd, dus ook TV, maar de vraag is of je vanuit kanaal/medium moet denken of vanuit titel/segment. Waarschijnlijk zal de structuur die ze gaan aannemen er zeker toe doen, maar de Sanoma medewerkers moeten met name voelen en merken dat ze per segment/titel ook alle verschillende media types kunnen en moeten inzetten/toepassen. Dat zal het lastigste zijn want volgens mij zijn dit nog steeds te gescheiden zuilen en wordt er nog te veel vanuit het middel (het medium) gedacht en niet vanuit het merk/segment terwijl dat het sterkst bij de consument op het netvlies staat. Iedereen bij Sanoma, veel succes en toch ook met name veel plezier bij deze uitdaging!" 

Jan Dijkgraaf - Buttkicken.nl: "Blablabla. Blablabla. Dat is wat ik vorige week las en hoorde. De Finnen worden de baas over online, omdat ze Nederland het niet meer toevertrouwen. SBS is een bleeder gebleken die op geen enkele manier heeft weten samen te werken met de tijdschriften- en onlinetak van Sanoma. Of andersom.

Dat bij Sanoma televisie, online en print succesvol gaan samenwerken is uitgesloten zolang drie zo verschillende bloedgroepen er voor moeten zorgen. Terwijl we steeds roepen dat het platform slechts een drager van content is, zijn de meeste mensen die er werken veel te verliefd op hun eigen platform. Of niet in staat (gebleken) over het hek van het eigen platform heen te kijken.

Het meest zielig vind ik trouwens dat die lui bij de tijdschriftentak na twee jaar onzekerheid als blije eikels overal vertelden dat hen een geweldige toekomst wacht. Zowel zij wier titels blijven als zij wier titels een mes in de winstgevende (LOL) rug kregen, beschouwden 31 oktober 2013 geloof ik als een feestdag. Kent naïviteit dan echt geen grenzen?"

Lees ook deze fora:

Hoe zal de advertentiemarkt zich in 2014 ontwikkelen?

Wat zijn de technische, creatieve en commerciële mogelijkheden van mobile advertising?

Wat is het advies aan de nieuwe Sanoma CEO Peter de Mönnink?

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken