FotoFestival Naarden toont Remsen Wolff

FotoFestival Naarden toont Remsen Wolff
  • Design
  • 15 mei 2019 @ 09:10
  • Link
  • Nanny Kuilboer
    Nanny Kuilboer

    Redacteur
    BBP Media - MarketingTribune
  • Graphic

FotoFestival Naarden 2019 (25 mei – 30 juni) toont voor het eerst werk van de Amerikaanse fotograaf, dichter en sociaal activist Remsen Wolff (1940-1998) in de tentoonstelling All American Girls.

Remsen Wolff was een autodidact straat- en studiofotograaf die zelden met zijn werk naar buiten is getreden. Zijn recent ontdekte archief, dat een periode beslaat van veertig jaar, bevat 200.000 beelden. De Nederlandse gast-curatoren Hedy van Erp en Koos Breukel maakten een eerste selectie van zijn portretten van New Yorkse travestieten, transseksuelen en transgenders: All American Girls. Een aantal modellen die in All American Girls staan zijn inmiddels wereldberoemd, zoals Kabuki en Amanda Lepore. De selectie is volledig opgenomen in het bijbehorende boek met dezelfde titel.

 

Seriemoorden

Wolff studeerde in 1963 af in kunstgeschiedenis aan Harvard University. Hij trouwde, kreeg twee dochters en reisde na zijn scheiding door de VS en Europa. Hier fotografeerde hij mannen en vrouwen in de publieke ruimte voor zijn serie Solo Appearances. In Texas werd hij eind jaren tachtig ten onrechte verdacht van seriemoorden en vrijgepleit, wat hem miljonair maakte en de mogelijkheid bood te blijven fotograferen zonder de noodzaak er zijn brood mee te verdienen.

Vanaf de jaren ’90 noemde Wolff zichzelf ‘nep-transseksueel’. In de laatste jaren van zijn turbulente leven nam hij de zelfgekozen naam aan van Vivienne (Viv) Blum. Daarna overleed Wolff in zijn geboorteplaats New York. Zijn archief liet hij na aan zijn laatste assistent, de Nederlandse fotograaf Jochem Brouwer.

 

Sex and the City

De covergirl van dit boek, Kabuki Starshine, is begonnen als zelfverzonnen alter-ego in het New Yorkse nachtleven en viel Wolff en Brouwer positief op. Daarna verscheen Starshine op de catwalk van de bekende Franse modeontwerper Thierry Mugler in Parijs en Berlijn en verzorgde de make-up van de populaire tv-serie Sex and the City.

 

All American Girls is een uitgave van Lecturis en kost € 25,-.

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken