[ICS] 'In Nederland plust elektrisch rijden 85% en OV 54%'

[ICS] 'In Nederland plust elektrisch rijden 85% en OV 54%'
 • Food-en-retail
 • 2 nov 2022 @ 08:38
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • OnderzoekVerkoop

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een duurzamere manier van reizen. Dit en meer blijkt uit de nieuwste editie van ICS Creditcard Fact*, waarin de creditcardbestedingen in Q3/2022 in diverse categorieën worden geanalyseerd.

Zo steeg het aantal transacties bij laadpalen voor elektrische auto’s in Nederland in het derde kwartaal met 85 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Ook het gebruik van deelfietsen en -scooters (+42 procent) en het ov – zoals bus, trein en metro - is in het derde kwartaal sterk gestegen (+54 procent). Het is daarbij opvallend dat het aantal transacties voor reguliere brandstof - hoewel er weer veel vaker op kantoor wordt gewerkt en het woon-werkverkeer daardoor toeneemt - juist fors is gedaald: -7 procent, meldt de nieuwe ICS Creditcard Facts.

In een tijd van sterk gestegen energieprijzen en hoge inflatie lijken meer Nederlanders een bewuste keuze te maken voor duurzamere vormen van vervoer,volgens de onderzoe4kers. 'Uit onze data blijkt dat Nederlanders hun creditcard steeds vaker gebruiken voor het opladen van een elektrische auto en voor het reizen met het openbaar en deelvervoer. Dit onderstreept dat steeds meer Nederlanders het belangrijk vinden gebruik te maken van minder vervuilende vormen van vervoer. Dit gaat bovendien ten koste van andere manieren van reizen, zoals de benzineauto', vertelt David Compier, commercieel directeur van ICS. 'Ook werkgevers kunnen CO2-reductie in het eigen bedrijf bevorderen door duurzame mobiliteit van werknemers te stimuleren en faciliteren. Zo kan een zakelijke creditcard eenvoudig worden gebruikt bij het opladen van elektrisch (deel)vervoer en kan in grote delen van Nederland al met een creditcard (OVpay) in- en uitgecheckt worden in het ov.'

Nederlanders kiezen óók over de landsgrenzen voor duurzaam vervoer
Mede dankzij een groter elektrisch wagenpark en een substantiële stijging van het aantal laadstations, is de toenemende voorkeur voor duurzaam reizen ook buiten de eigen landsgrenzen zichtbaar. Uit de data van ICS blijkt dat óók in het buitenland steeds meer Nederlandse reizigers gebruikmaken van elektrische auto’s en het ov. Zo steeg het aantal creditcardtransacties bij buitenlandse laadstations in het derde kwartaal - in vergelijking met 2021 met 116 procent. Nederlanders reisden niet alleen met een elektrische auto af naar buurlanden Duitsland en België, maar ook in Frankrijk, Italië, Zwitserland en Spanje is een duidelijke toename zichtbaar bij de laadstations. Ten opzichte van de periode vóór corona werden laadstations in het buitenland zelfs dertien keer vaker gebruikt door Nederlanders. Het reizen met bus, trein, metro of boot steeg in het buitenland in het derde kwartaal met 77 procent.

Vakanties buiten Europa weer volop in trek
In het derde kwartaal gingen Nederlanders überhaupt weer veel vaker op vakantie (+20 procent) dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het aantal geboekte vluchten binnen Europa steeg, mede onder invloed van vakantievierende Nederlanders, met een vijfde. Ook bestemmingen buiten Europa zijn weer vaker bezocht, waarschijnlijk als gevolg van minder strikte coronamaatregelen. Dit is tevens zichtbaar in de sterke stijging van het aantal boekingen bij reiswebsites en reisbureaus (+46 procent), waar met name verre reizen naar Oceanië, Afrika, Amerika en Azië gretig aftrek vinden. De snelst groeiende reisbestemming van Nederlanders is Vietnam, gevolgd door Indonesië en Maleisië. Cruisereizen - die als gevolg van de pandemie flink werden getroffen - zijn eveneens weer in trek (+93 procent).

Nederlanders houden hand op de knip in retail
In de retailsector en e-commerce is het aantal aankopen met een creditcard ook gestegen ten opzichte van vorig jaar (+13 procent). Ondanks de forse inflatie steeg de gemiddelde orderwaarde echter met slechts 4 procent. Het lijkt er daarom op dat meer Nederlanders vanwege de dalende koopkracht kiezen voor relatief goedkope producten en diensten. Zo is de grootste stijging in online aankopen te zien in de categorie ‘Veiling & Tweedehandssites’ (+22 procent). Bij fysieke winkels laten vooral tuincentra (-16 procent), doe-het-zelfwinkels (-12 procent) en meubelzaken (-12 procent) een opvallende daling zien.
(PvWK, bron en infographic: ICS)


De infographic van de ICS Creditcard Facts Q3 2022

Over ICS
'International Card Services (ICS) staat voor veilig betalen. ICS is marktleider in het uitgeven van creditcards in Nederland. Al ruim 30 jaar verzorgt ICS de uitgifte, promotie, administratie en transactieverwerking van creditcards van Visa en Mastercard. En bedient zowel consumenten als klanten op de zakelijke markt. De creditcards die door ICS worden uitgegeven zijn ’s werelds meest geaccepteerde cards. Wereldwijd kan er op ruim 30 miljoen adressen, in iedere valuta, mee worden betaald. In de Benelux zijn er inmiddels zo’n 2,6 miljoen mensen met een door ICS uitgegeven creditcard. De betaalorganisatie geeft eigen creditcards uit en creditcards in samenwerking met partners zoals retailers, banken en belangenorganisaties. Zo geeft ICS onder andere de ABN AMRO Creditcard, de ANWB Creditcard en de creditcards voor ASN en Regiobank uit. ICS is sinds 2010 een 100% dochter van ABN AMRO Bank N.V. en heeft vestigingen in Nederland en Duitsland.'

(bron: ICS)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken