Zwanenberg voorziet forse stijging vega omzet in Europa: 'op termijn 50% uit niet-vlees'

Zwanenberg voorziet forse stijging vega omzet in Europa: 'op termijn 50% uit niet-vlees'
  • Food-en-retail
  • 14 sep 2017 @ 09:10
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • FoodTrends

Zwanenberg Food Group, die in juli soep- en rookworstfabriek Unox overnam, trekt veel aandacht met de voorspelling dat op termijn 50% van de ZFG-groepsomzet uit niet-vlees producten zal komen. Het foodmerk signaleert een dalende vleesconsumptie in Europa, waar slimme marketeers en ondernemers uit de vlees- en snackindustrie op moeten reageren. Het aantal flexitariërs stijgt -ook in Nederland- flink.

Een flexitariër is iemand die één of meer dagen per week geen vlees eet. Maar liefst 86% van de Nederlanders is al flexitariër, becijferde Natuur&Milieu precies een jaar terug. 'Het is heel normaal voor jongeren om drie dagen per week geen vlees te eten', zegt ZFG-ceo Ronald Lotgerink nu in het FD. Vleesvervangers, groentenburgers en voedingsmiddelen op plantaardige basis zoals spreads worden steeds vaker gekocht, mede op basis van nieuwe richtlijnen van voedingsinstituten en groeiend bewustzijn over dierenwelzijn en de relatief grote impact die vleesproductie heeft op het milieu.

Onomkeerbare trend
'Deze trend is onomkeerbaar en daar gaan wij als foodbedrijf op inspelen', vult directeur Aldo van der Laan de woorden van Lotgerink aan. 'We kijken of we door gerichte overnames of het bouwen van eigen fabrieken mee kunnen gaan in die voedingstrend.'

Omschakeling van dier naar plantaardiger
Op dit moment is nog 90% van de jaaromzet van ZFG, ook bekend van de a-merken Kips leverworst en Zwan, afkomstig van marketing van knakworsten, rookworst, ingeblikte boterhamworst, vleeswaren en leverworst. Door nu zelf vleesvervangers, vega-soepen en -sauzen op de markt te brengen, wil de directie op termijn circa 50% van de omzet uit vegetarische productie gaan verwerven. Zoals veel familiebedrijven, denkt het Almelose ZFG hiermee duidelijk aan handhaving van een sterke marktpositie en duurzaamheid op de lange termijn. Van oudsher exporteert Zwanenberg naar tientallen landen wereldwijd. Met 1.600 medewerkers en een omzet van 400 miljoen euro behoort Zwanenberg Food Group  tot de leidende Europese producenten en exporteurs van vleeswaren en vleesconserven.  Zwanenberg beschikt over twaalf eigen productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 
(PvWK, bronnen: N&M, Voedingscentrum, FD, MT en ZFG)

Lees ook: Zwanenberg Food Group koopt Unilever-fabriek in Oss - kansen voor Unox

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken