Jumbo opent 200 Kletskassa's tegen eenzaamheid

Jumbo opent 200 Kletskassa's tegen eenzaamheid
 • Food-en-retail
 • 27 sep 2021 @ 11:59
 • 27070 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MVOMaatschappijWinkelenDialoog

Vandaag opent cco Colette Cloosterman-van Eerd een nieuwe Kletskassa bij de Jumbo winkel in Udenhout. Met dit concept wil Jumbo bijdragen aan het verminderen en voorkomen van eenzaamheid in Nederland.

Het doel is om binnen een jaar 200 Kletskassa’s door heel Nederland te openen.

Kletskassa’s zijn er speciaal voor mensen die geen haast hebben en het fijn vinden om een praatje te kunnen maken tijdens het afrekenen. Het startschot voor deze reeks openingen wordt gegeven in aanloop naar de Week tegen Eenzaamheid, die 30 september 2021 van start gaat.

Het nobele idee voor de Kletskassa ontstond ruim twee jaar geleden en in de zomer van 2019 werd de eerste Kletskassa geopend in het Brabantse Vlijmen. Dit zorgde voor veel positieve reacties van klanten. Nu is de tijd rijp om dit initiatief verder uit te breiden. Volgend jaar rond deze tijd zijn er in 200 winkels door het hele land Kletskassa’s te vinden waar mensen terecht kunnen voor een kletspraatje. Bij de keuze van de winkels wordt goed gekeken naar gebieden waar eenzaamheid sterk speelt.

Colette Cloosterman-van Eerd, cco van Jumbo en aanjager van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, is nauw betrokken bij het initiatief: 'Veel mensen, vooral ouderen, voelen zich weleens eenzaam. Als familiebedrijf en supermarktketen staan we midden in de samenleving. Onze winkels zijn voor veel mensen een belangrijke ontmoetingsplek en daarmee willen we een rol spelen in het signaleren en terugdringen van eenzaamheid. Dit doen we op verschillende manieren, waaronder onze Kletskassa’s. We zijn trots dat veel van onze kassières graag plaats willen nemen achter een Kletskassa. Ze dragen het initiatief een warm hart toe en willen mensen helpen om vanuit oprechte interesse echt contact met hen te maken. Het is een klein gebaar, maar heel waardevol, zeker in een wereld die digitaliseert en steeds sneller wordt.'

Lokale aanpak eenzaamheid
Eenzaamheid is een groeiend probleem in de samenleving. Om dit probleem tegen te gaan, is Jumbo lid van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Met de Nationale Coalitie slaan bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen om eenzaamheid te doorbreken. Naast de Kletskassa’s, heeft Jumbo diverse andere initiatieven om persoonlijk contact tussen mensen tot stand te brengen.

Meer dan boodschappen alleen
Cloosterman-van Eerd: 'Bij Jumbo willen we meer zijn dan alleen een plek waar je boodschappen doet. Zo helpen we onze winkels door middel van een handboek om eenzaamheid onder klanten te signaleren en lokale initiateven op te zetten. Verschillende winkels hebben een kletshoek waar klanten een lekkere kop koffie kunnen pakken en een praatje kunnen maken met buurtgenoten. Ook helpen we onze winkels om in contact te komen met lokale coalities tegen eenzaamheid in de eigen gemeente. Een mooi voorbeeld is de "Hallo! Alles voor Mekaar – koffiecorner" die samen met de stichting Alles voor Mekaar is ingericht in Jumbo Vlijmen. Hier kunnen ouderen, vrijwilligers van de stichting en buurtgenoten elkaar treffen voor een praatje.'

(PvWK, foto: beeldbank Jumbo)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken