Free Heri Heri for All keert terug met 100 partners

Free Heri Heri for All keert terug met 100 partners
 • Food-en-retail
 • 24 jun 2024 @ 11:30
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MVOEvenement

Free Heri Heri for All keert voor het vijfde jaar terug om Nederland op een toegankelijke manier te verenigen in de herdenking van het slavernijverleden door samen te genieten van het Surinaamse gerecht Heri Heri.

Meer dan 100 partners, waaronder het Koninklijk Paleis Amsterdam, ondersteunen dit grootste Amsterdamse grassroots initiatief dat een nationale betekenis geeft aan het herdenken van de afschaffing van slavernij.

Hoewel het Herdenkingsjaar Slavernijverleden eindigt op 1 juli 2024, zet KIP Republic deze missie voort, meldt het team aan MarketingTribune. Vijf jaar geleden begonnen de gezusters Ira en Ayra Kip het initiatief Free Heri Heri for All met de verspreiding van 4000 gratis Heri Heri gerechten in Amsterdam. 'Heri Heri is een traditioneel Surinaams gerecht waarvan de ingrediënten in de tijd van slavernij veel voorkwamen en de tot slaaf gemaakten aten het. Dit jaar worden er meer dan 20K gerechten uitgedeeld, in samenwerking met organisaties zoals Rabobank, John Adams Institute, Bibliotheek Bussum, Oscam, 013 Poppodium, en het Koninklijk Paleis Amsterdam', aldus de organisatie.

Duizenden Heri Heri gerechten vanuit het Koninklijk Paleis Amsterdam
Zijne Majesteit de Koning stelt in 2024 opnieuw de keukens van Koninklijk Paleis Amsterdam beschikbaar, net zoals bij de start van het herdenkingsjaar voor de bereiding van 10K Heri Heri gerechten. Het team van koks bestaat uit topchefs met Afro-Caribische, Kaapverdiaanse en Surinaamse roots, ondersteund door vrijwilligers van over de hele stad, de hoofdchef van het Koninklijk Paleis en medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis. 


Voor en van ons allemaal
Free Heri Heri zegt naar een inclusieve herdenking te streven, waarbij het gerecht Heri Heri symbool staat voor de 'verbinding met het slavernijverleden en verbroedering van burgers onderling'. Diverse initiatieven zoals De Gekookte Geschiedenis podcast, Free Heri Heri (de-koloniale) wandeling, het Free Heri Heri boekje en de Free Heri Heri playlist, bevorderen zowel dialoog als  kennisoverdracht op een toegankelijke en creatieve manier. 

'Met de kracht van dialoog en culturele uitwisseling verlicht Free Heri Heri for All de weg naar een dieper begrip en verbondenheid met ons gedeelde verleden. Het mooiste geschenk dat deze beweging ons biedt, is de belofte van een samenleving waarin verzoening en begrip de pijlers zijn van onze toekomst', reageert op Ayra Kip vol optimisme op de vijfde aanstaande editie. Klik hier voor een pick up locatie bij jou in de buurt.
(PvWK | beeld: Neals Niat)


Over Free Heri Heri For All
'Free Heri Heri For All is een landelijk initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de slavernij op eigentijdse en verbindende wijze herdenkt en viert. Deze dag staat binnen het Koninkrijk ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day. Free Heri Heri For ALL wordt ondersteund door en uitgevoerd met verschillende partners.'

(bron: Kultandace.com)

Over KIP Republic
'KIP Republic is een in Amsterdam gevestigd internationaal opererend creatief bureau dat culturele kunstprojecten en evenementen cureert. KIP Republic, opgericht in 2018 door de tweelingzussen Ayra en Ira Kip, beoogt kritische en vooral ook inspirerende gesprekken te initiëren door verhalen te vertellen. Dit alles in samenwerking met kunstenaars, culturele leiders, veranderaars en gemeenschappen.'

(bron: KIP)

Over Ayra Kip en Ira Kip
'Ayra Kip is een schrijver en succesvol sociaal ondernemer en bekroonde fondsenwerver. Ze heeft langlopende projecten geleid, zoals Art Rules, bekend als een van de grootste educatieve kunstprogramma's in de Nederlandse Cariben. Ze is ook mede-oprichter van Free Heri Heri for All en oprichter van Waldemar Publishing, een niche-uitgeverij voor creatieven. In 2021 was ze mederegisseur van haar eerste film, Skyscrapers, die een officiële selectie werd van het Miami Screen Dance filmfestival. Ze zit in verschillende besturen en is ambassadeur en voormalig jurylid voor de Dutch Black Achievement Month/Awards. Ira is theaterregisseur, schrijver en docent. Ze is ook mede-oprichter van het platform Paars Paars, een platform voor recensies over alles wat met kunst en cultuur te maken heeft, geschreven door zwarte denkers, allround creatievelingen en schrijvers. "Mijn creatieve uitlaatklep is de keuken en alles wat met eten en bakken te maken heeft."'

(bron: Kultandace.com)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken