Nieuw Nederlands vaccin na 1 prik raak

Nieuw Nederlands vaccin na 1 prik raak
 • B2b
 • 29 jan 2021 @ 14:45
 • 16504 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • DistributiePolitiekFoodMarketing

Het in Leiden ontwikkelde Janssenvaccin is een van de pijlers van de Nederlandse vaccinstrategie. De afkomst biedt extra hoop op eigen bodem, nu de internationale distributie van vaccins zo'n aanfluiting blijkt. 'De inentingsnelheid kan veel hoger.'

De grootschalige vaccinatie is internationaal de peiler onder economisch herstel. Verschillende makers waarmee de Rijksoverheid ook binnen Europees verband deals heeft, geven nu echter aan minder te kunnen leveren binnen de afgesproken termijn. Ook wisselt de landelijke vaccinatiestrategie telkens, waardoor extra vertraging ontstaat. Brussel wil de ongewenste export van coronavaccins binnen enkele dagen kunnen verbieden. Door de Nederlandse link met Janssen is hier extra hoop gevestigd op ordentelijke levering.

Na 1 prik klaar
De eerste drie miljoen vaccins van Jansen worden nu vanaf april 2021 in Nederland verwacht. Het vaccin heeft als groot voordeel dat één prik waarschijnlijjk al voldoende is, meldt De Volkskrant. 11,3 miljoen doses heeft Nederland in voorbestelling, intussen blijkt een effectiviteit van circa 66%. Het vaccin moet nog wel worden beoordeeld voor markttoelating, in ons land door het Europees geneesmiddelenbureau het EMA. 

Productinnovatie
Naast het hoopvolle nieuws van Janssen, onderdeel van het pharmamerk Johnson&Johnson, vormt de vondst van Joris Uges, apotheker van de ziekenhuisapotheek in het Haagse HagaZiekenhuis, een extra lichtpunt. Uges wist als eerste een extra prik uit een Pfizer flacon met anticoronavaccin te halen. Zijn geheim is... een andere injectienaald. Hierdoor zijn niet zes maar zeven prikken per flacon te realiseren: innovatie op zijn Hollands.

Vaccinatiesnelheid eenvoudig omhoog
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, bevestigt in de Telegraaf dat het vaccinatietempo flink opgeschroefd kan worden. 'Doordat zeven prikken in plaats van vijf uit een flacon gehaald kunnen worden, heeft Nederland tot nu toe 700.000 vaccins, waarvan er 200.000 inmiddels zijn gebruikt. De rest kan binnen een week weggewerkt worden.' Ook door geen voorraad aan te houden voor een tweede prik, kan extra snelheid worden gemaakt, bepleiten verschillende andere medici. Hoe gaat het verder met vaccineren in Nederland? Bekijk hier de belangrijkste grafieken op een rij.

(PvWK, bronnen: Johnson&Johnson, VK, TG en RIVM, foto: Cottonbro / Pexels)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken