[column] Maak je merk beroemd en de rest gaat vanzelf

[column] Maak je merk beroemd en de rest gaat vanzelf
 • Bureaus
 • 1 mei 2024 @ 11:00
 • Link
 • Peter van der Wijk
  Peter van der Wijk

  creative director
 • CreatieBranding

Als #CMO heb je maar een opdracht: Maak je merk beroemd. Van alles wat je kunt verzinnen aan doelstellingen en ambities is dat het enige wat ertoe doet. Omdat beroemd zijn het leven zoveel gemakkelijker maakt voor merken.

Je wordt er gewilder van dan gewoon bekende merken. Je kunt meer vragen voor je producten. Je verdient meer geld dan de andere merken in je markt. 

Je sluit betere deals met leveranciers, omdat die graag willen kunnen zeggen dat ze met een beroemd merk samenwerken. En ze hebben niks te kiezen, ook dat.

De media waarin je adverteert haal je het vel over de neus, want een beroemd merk dat voor hen kiest, straalt ook op hen af. De loper gaat er voor je uit.

Als beroemd merk hoef je geen moeite te doen om de beste mensen te vinden. Want wie wil er niet bij een beroemd merk werken. Het voordeel van de status.

Een beroemd merk heeft de wereld aan z'n voeten. 

Wat dus zo gek is? Dat je zo weinig merken alles op alles ziet zetten om beroemd te worden. Dat je bijna geen merk ziet dat er bovenuit wil springen.

Merken spelen hier vooral om niet te verliezen. De meesten doen al niet eens hun best meer om op te vallen. Het is braaf, veilig, binnen de lijntjes, grijs, suf.

Kijk uit, pas op. Niet te leuk. Niet te bold. Niet te apart. En zijn wel alle kleurtjes in de commercial vertegenwoordigd? Check nog even. Voor de zekerheid. 

Merken zijn in de ban van data targeting en online marketing. Miljarden gaan er naar toe. Maar er is nog nooit een merk beroemd geworden met Google ads.

'Beroemd word je niet door narrowcasting, maar door broadcasting', stelt Sir John Hegarty. Zelf beroemd door werk dat onder andere Audi en Levi's beroemd maakte.

'Je moet je ook laten zien aan de mensen die je niet perse nodig hebt. Het gaat om brede herkenning, alleen dan wordt je merk de jaloers makende referentie.'

Beroemde merken zijn zo geworden, omdat ze ervoor kozen de wereld te inspireren met fantastische advertising. Zo simpel is het. Dat is zoals het werkt.

Dus CMO's, hou op met dat gekeutel op de vierkante banner. Schudt de schroom van je af. Push je marcom team, push je bureaus, push je ambitie. 

Maak de weg vrij voor de campagne die je merk beroemd zal maken. Laat iets achter om trots op te zijn. Onsterfelijkheid is niet te koop, maar wel te creëren. 

Peter van der Wijk 
remote corporate copywriter

Peter van der Wijk

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken