Twinkle100 voegt marketplaces toe en breidt uit

Twinkle100 voegt marketplaces toe en breidt uit
  • Online
  • 21 mrt 2022 @ 09:22
  • Link
  • Ryan Baij
    Ryan Baij

    Allround Redacteur
    BBP Media
  • Media

De Twinkle100, het jaarlijkse overzicht van de e-commerce branche in Nederland, gemaakt door zustertitel Twinkle, breidt dit jaar uit en gaat marketplaces toevoegen.

Twinkle brengt sinds 2008 het Nederlandse e-commercelandschap in kaart door de grootste e-commercebedrijven te rangschikken in de Twinkle100. In de loop der jaren is de online retail veranderd en de Twinkle100 veranderde mee. Zo maakten in de eerste jaren met name reisorganisaties de dienst uit. Tussen 2011 en 2018 werden die apart opgenomen in een ‘Travel top-30’. De laatste jaren gaat het om bedrijven die primair fysieke producten verkopen aan consumenten.

Nieuwe regels
Marketplaces vormen al langere tijd een dilemma voor de redactie van de Twinkle100. In voorgaande edities was een voorwaarde voor opname in de lijst dat het merendeel van de online omzet afkomstig is uit eigen verkopen. De redactie zegt daar zelf over: ‘We zien dat de rol van marketplaces in het Nederlandse e-commercelandschap nog altijd groter wordt. Een groeiend deel van de online transacties vindt plaats op marketplaces. Tegelijkertijd stellen meer retailers hun website open voor externe verkopers. Willen we een realistisch beeld schetsen van de Nederlandse online retail, dan kunnen we marketplaces niet buiten beschouwing laten.’

Bij de samenstelling van de Twinkle100 kijkt de redactie dit jaar naar de Nederlandse online verkoopresultaten in 2021, exclusief btw en na aftrek van retouren. Partijen worden opgenomen indien ze primair producten verkopen aan de consument. Dit geldt ook voor marketplaces, zolang de verkoop op het platform zelf plaatsvindt. Prijsvergelijkers, aanbieders van diensten en c2c platformen worden buiten beschouwing gelaten. Door marketplaces toe te laten tot de Twinkle100, wordt de lijst met gegadigden langer. Sinds 2018 telt de Twinkle100 250 bedrijven. Dit jaar wordt dat aantal uitgebreid naar 300. Zo is de drempel om de lijst te halen nagenoeg net zo hoog als vorig jaar.

Hoe kom je in de Twinkle100?
Bedrijven die een kans hebben om in deze lijst der e-commercelijsten te komen, ontvangen begin april een enquête. Daarin hebben zij de mogelijkheid om input te geven en kunnen zij de redactie actief wijzen op belangrijke wapenfeiten en nieuwswaardigheden van het afgelopen jaar. Hoort jouw bedrijf ook thuis in de Twinkle100? Of ken je een online verkoper die de redactie misschien over het hoofd ziet? Klik dan hier voor meer informatie en schroom niet de redactie te attenderen.

Ryan Baij

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken