[Grexit] Grieken maken 'Shelfies', nieuwe omstreden monsterlening lijkt toch rond

[Grexit] Grieken maken 'Shelfies', nieuwe omstreden monsterlening lijkt toch rond
 • Food-en-retail
 • 13 jul 2015 @ 11:25
 • 14528 x gelezen
 • Link
 • Redactie Food en Retail
  Redactie Food en Retail

  Redactie
  MarketingTribune
 • PrijsPolitiek

Terwijl intussen zonder veel draagvlak in Nederland het miljardeninfuus weer open dreigt te worden gedraaid ter hoogte van 53 miljard euro, verweren de Grieken zich tegen het in tijdschrift The Economist geschetste beeld dat de lokale supermarkten leeg zouden zijn. Een Twitter-actie met als hashtag #shelfie moet tonen dat het nog prettig winkelen is in het geplaagde land.

Zaterdag plaatste The Economist een artikel over de extra miljardenschulden en de effecten daarvan dankzij een paar maanden Marxistisch Syriza-bewind. Het gevolg hiervan zouden ook lege schappen in de supermarkten zijn. Dergelijke out-of-stock beeden zijn de nachtmerrie van elke marketeer, ook in Nederland. Spontaan kwam in Griekenland een tegenactie op gang, waarin mensen werden aangespoord juist tweets te sturen van volle schappen, met als hashtag #shelfie. Er ontstaan intussen wel problemen in winkels omdat de briefjes van 20 euro opraken in pinautomaten, samenhangend met de pinlimiet van 60 euro. Daarom is bij veel banken 50 euro de nieuwe limiet met dito flapjes.

Geen out-of-stock
Dat de supermarkten niet leeg zijn is een boodschap die vooral toeristen moet geruststellen. De supermarkten mogen dan niet leeg zijn, de schatkist in Griekenland is dat wel. Intussen staan enkele vrijgevige politici alweer klaar om het volgende gat met astronomische bedragen te dichten. De Grieken kwamen het afgelopen onderhandelingsweekend met een flinke stapel toezeggingen, waarover ook het Griekse parlement zijn fiat had gegeven. In ruil voor nieuwe kredieten dwongen de schuldeisers daarbij nog een heel pakket ingrijpende maatregelen af, waarmee een Grexit lijkt te zijn afgewend, meldt MT.

Onderpanden verkopen
Volgens Elsevier en Metro worden de beloftes echter niet langer vertrouwd. De roep om referenda onder niet-Grieken over deze aanhoudende vrijgevigheid door Europa zwelt aan. Intussen melden zich ook marktpartijen om in ruil voor klinkende munt Grieks staatsbezit over te nemen, zoals twee grote havens. Griekenland moet gedwongen staatseigendom tot 50 miljard euro privatiseren, staat in het nieuwe akkoord. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om havens en elektriciteitsbedrijven. Dat geld zal terechtkomen bij een speciaal Europees fonds in Griekenland. De opbtrengst is bedoeld voor schuldverlichting en om de banken te herkapitaliseren. Wie de baas wordt van dat fonds is nog onbekend. 'We hadden harder grenzen moeten trekken', zegt EU president Tusk nog dit weekend op de cover van de NRC. De grens is alweer verlegd. Grenzen bewaken lijkt niet het sterkste punt van de EU (en van Nederland) te zijn.  (PvWK)

beeld: cover Telegraaf vandaag

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken