[column] Raderwerk

[column] Raderwerk
 • Media
 • 10 mrt 2020 @ 08:00
 • 11884 x gelezen
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • TelevisiePrintRadio

Adverteerders zijn de giganten van de media. Zonder hun inbreng staat het ganse raderwerk van media, reclame en marketing stil.

Zonder advertenties zou niemand meer worden verleid tot de aanschaf van een blik soep, schoolagenda, auto, iPhone of spijkerbroek. De stenen winkels zouden nog sneller hun deuren kunnen sluiten. Internet zou verworden tot een woestenij van fake news, kattenfilmpjes, goedkope porno en tweedehands zooi. Leve de advertentie. Allemaal onder het aloude adagium: adverteren doet begeren.

In de 100 jaar dat de Bond van Adverteerders bestaat, is er op het gebied van adverteren en begeren best iets veranderd. Niet heel veel, want het doel - verkopen! - blijft uiteraard hetzelfde. Maar ongebreidelde groei, steeds meer willen (ver)kopen, het continu hijgend achter de privacy zoekende consument aanrennen, lijken plaats te maken voor bezinning en weloverwogen rentmeesterschap voor ons lieve moedertje Aarde. Merken hebben macht en kracht en van hen wordt verlangd dat ze niet langer ongestraft als een verlicht despoot hun commerciële gesel de wereld laten treffen. Alles wat merken doen, heeft impact en de vraag is of hun invloed niet anders kan en moet.

Die zoektocht van merken is actueel. Wat verlangt de moderne maatschappij van merken? Voor de jarige bond is het tegelijkertijd ook een zoeken naar een nieuwe lotsbestemming. Je zou kunnen zeggen dat adverteerders hun eigen boontjes wel kunnen doppen en zelf kunnen bepalen welke positie zij in de maatschappij moeten innemen. Alleen is maar alleen, misschien is de hang naar samen dan toch sterker. Blijkbaar is een club gewoon heel Nederlands en voelen de leden zich sterker als collectief. Kennis delen, belangen behartigen (wat dat dan ook mag zijn), leren van elkaars successen en flops, het zijn de universele verlangens die zakenmensen altijd weer doet samendrommen bij flipover, brainstorm, grafieken en witte wijn.

De uitdaging voor de volgende jaren is duidelijk: merken hebben een verantwoordelijkheid. Niet blind laten consumeren en de aarde verder uitputten, maar duurzaam naar een betere maatschappij. Laat de radertjes nog eens goed kraken en probeer als bond, als netwerk, een oplossing te vinden die het merk en de consument beide gelukkig laat worden. Adverteren doet kritisch consumeren. Zoiets.

Dit is het editorial uit MarketingTribune 04, 2020.

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken