Is creativiteit in reclame dood?

Is creativiteit in reclame dood?
 • Bureaus
 • 23 dec 2014 @ 14:04
 • Link
 • Vincent Mispelblom Beyer
  Vincent Mispelblom Beyer

  headhunter
  Flexfirm
 • ReclameCreatieInspiratieStrategie

Onlangs vertelde John Hegarty op een bijeenkomst dat de creativiteit in de reclame het onderspit dreigt te delven. De rekenmeesters nemen het over, aldus Sir John, mede-oprichter van het toonaangevende reclamebureau Bartle Bogle Hegarty. We zijn niet alleen de creativiteit aan het verliezen, ook de moed om te staan voor ons product begint af te nemen. Een dodelijke combinatie, lijkt me.

Herkennen we dit? Gaat de reclame verworden tot een wetenschap, waar enen en nullen worden gemanipuleerd totdat de klant niet meer om ons product heen kan? In de digitale wereld worden we geconfronteerd met adverteerders die we nooit meer kwijt lijken te raken omdat we één keer bij ze op de site zijn geweest. En of we nou wel of niet wat hebben gekocht, ze gaan nooit meer weg! Overal verschijnen dezelfde boodschappen. Reclame dementeert terug naar haar oorsprong: re-clameren, blijven schreeuwen dus. Totdat we doof zijn.

Wonderlijk dat met alles wat we weten, met alle wetenschap die ons ter beschikking staat, er soms sprake is van een verregaande debilisering van de reclame. Gewoon blijven rammen, lijkt het devies. Er in heien tot er gekocht wordt. Niks creativiteit, murw beuken!

Het is niet zonder gevaar om te beweren dat vroeger alles beter was. ‘Ja jongen, vroeger… vroeger werden er advertenties gemaakt! Ha! Springende kabouters om een Japannertje te verkopen, stervende aids-patiënten om zomerkleertjes aan de man te brengen… en op de ADCN-avond werd nog gevochten als iemand een Lamp kreeg voor een prutswerkje!’

Ja, lach er maar om. Maar helemaal onwaar is het niet. Want wanneer hebben we voor het laatst gekwijld bij het zien van reclame, in welke vorm dan ook? En vechten op de ADCN kan dan wel onvolwassen zijn, het toont wel klip en klaar hoe betrokken je bent. Kom daar nu nog maar eens om… in een strak gesneden smoking wordt iedere winnaar beleefd gefeliciteerd. En zo heurt het!

Zijn we het dan echt kwijt? Zijn we lafbekkerige copycats? Ach nee toch, zo erg is het allemaal ook weer niet. De laatste crisisjaren hebben ons in de richting van de veiligheid gedreven, iedere te factureren euro was er weer een die ons van het faillissement afhield. En ergens hebben we een verkeerde afslag genomen en dachten we die ontwikkeling het hoofd te moeten bieden met veiligheid.

Waar is de creativiteit die van iedere euro een tientje maakt? En nou niet allemaal voorbeelden op gaan sturen van dat ene geniale idee dat je hebt liggen. We moeten ons hard maken voor creatie, lef en durf tonen, omdat we weten: reclame is herhaling, maar opvallen is beter. En dat opvallen heeft vele voordelen: het is goedkoper dan herhalen, en vele malen sympathieker. En al het geld dat besteed wordt aan herhalen kan dan beter besteed worden aan creativiteit.

Hét recept voor louter blije gezichten.

Vincent Mispelblom Beyer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken