Jumbo stopt sponsoring Max Verstappen

Jumbo stopt sponsoring Max Verstappen
 • Sponsoring
 • 2 jun 2023 @ 11:05
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Geen tag

Jumbo gaat aan het einde van het raceseizoen stoppen met het sponsoren van Formule 1-coureur Max Verstappen en de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Dat bevestigt het supermarktconcern na berichtgeving door het AD. Daarmee trekt de keten zich verder terug uit het sponsoren van topsport.

De sportsponsoring door Jumbo kwam afgelopen jaar in een negatief daglicht te staan door het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar voormalig Jumbo-baas Frits van Eerd.

Hij werd in september opgepakt, omdat hij verdachte is in een witwaszaak. Het OM zei eerder dat de witwaspraktijken plaatsgevonden zouden hebben via onder meer vastgoedtransacties, autohandel en sponsoring in de motorcross. Eerder dit jaar werd al bekend dat Jumbo niet meer verdergaat met het sponsoren van de motorsport.

In een verklaring stelt Jumbo de afgelopen tijd de sponsoractiviteiten tegen het licht te hebben gehouden. Daaruit is ook het besluit naar voren gekomen om afscheid te nemen van Max Verstappen, die de keten al sinds zijn jonge jaren bijstaat. ‘Max is inmiddels uitgegroeid tot een wereldster en een echte wereldkampioen. We zijn ontzettend trots dat we dit van dichtbij hebben mogen meemaken, maar het internationale podium past niet bij Jumbo als Nederlandse supermarkt met winkels in Nederland en België.’

Jumbo blijft voorlopig nog wel sponsor van schaats- en wielerploeg Jumbo-Visma. Het contract daarvoor loopt namelijk nog tot en met 2024 en dat zal gerespecteerd worden. Maar als zich een nieuwe sponsor voor die ploeg zou melden, waardoor Jumbo eerder als sponsor kan stoppen dan zou de keten daar ook open voor staan.

De huidige Jumbo-topman Ton van Veen zei eerder al tegen het AD dat de onderneming met de sponsoring van het wielrennen en schaatsen het hoogste bereikt heeft. ‘Sponsoring heeft een bepaalde cyclus,’ stelde hij begin april tegen de krant. ‘Er komt een moment dat je moet bekijken of we hetzelfde bedrag blijven investeren. Het gaat om serieuze bedragen.’

Jaarlijks gaat bij Jumbo meer dan 20 miljoen euro naar sportsponsoring. Hoeveel Verstappen daarvan opstrijkt, zegt de keten niet.

Jumbo wil zich met zijn sponsoring nu vooral richten op lokale initiatieven. Ook blijft de keten partner van het Koningsontbijt bij de Koningspelen die jaarlijks worden georganiseerd. In de sportwereld is Jumbo verder nog actief in sponsoring van biljart. Of de super met die sportsponsoring door wil wordt nog bekeken. Daarover is volgens Jumbo nog geen knoop doorgehakt.

Max Verstappen is dankbaar voor alle jaren steun van sponsor Jumbo.

Dat zei zijn manager Raymond Vermeulen in een reactie op het nieuws dat het supermarktconcern na dit seizoen stopt met de sponsoring van de tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1.

‘We waren al in een vroeg stadium hierover geïnformeerd, dus het komt niet als een verrassing,’ aldus Vermeulen. ‘We wisten dat er op het gebied van sponsoring veel bij het bedrijf ging veranderen. Het moest er een keer van komen. We kijken vooral terug op tien jaar succesvolle samenwerking. Max is enorm dankbaar voor alle steun. Toen hij zijn eerste stapjes in de autosport maakte, stond Jumbo achter Max. Daar is hij ontzettend dankbaar voor. Ik denk dat we, als we in de achteruitkijkspiegel kijken, kunnen terugblikken op tien heel mooie jaren.’

Volgens Vermeulen heeft de samenwerking met Jumbo de coureur veel gebracht. ‘We hebben veel mooie dingen gedaan en ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de Jumbo-racedagen. We hebben met elkaar denk ik ook aan de basis gestaan van het terughalen van de Grand Prix naar Zandvoort.’

Er is nog niet direct een vervanger voor Jumbo.

‘We praten voortdurend met potentiële sponsors,’ aldus Vermeulen. ‘Dat is een 'ongoing' proces. Bij het kiezen voor een sponsor kijken we wat het beste bij Max past. Zo leggen we de puzzel.’

Voor Verstappen staat dit weekend de Grote Prijs van Spanje op het programma. De leider in de WK-stand is op het circuit van Barcelona de grote favoriet voor de zege. Verstappen won de race vorig jaar voor de tweede keer.

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/sponsoring biedt essentiële achtergrondinformatie over de Nederlandse sponsorindustrie. Voor decisionmakers, zowel in het bedrijfsleven als bij organisaties op sport, cultureel, entertainment, media en maatschappelijk gebied.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken