Vaccinmarketing: 'koop nu 100 miljoen doses Sputnik voor Nederland'

Vaccinmarketing: 'koop nu 100 miljoen doses Sputnik voor Nederland'
 • Algemeen
 • 12 feb 2021 @ 11:35
 • 15209 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • PolitiekMarketing

Er zijn altijd redenen om andere presidenten door het slijk te halen. Nu onafhankelijk onderzoek bevestigt dat het Russische vaccin Sputnik even goed werkt als dat van Pfizer en Moderna kan Nederland ook enig pragmatisme betrachten, om de economie extra snel nieuw leven in te blazen.

De internationale gemeenschap lijkt vooral oog te hebben voor de veroordeling van oppositieleider Aleksej Navalny tot 3,5 jaar werkkamp in Rusland. Wachten tot dit verandert of slaafs om toestemming vragen aan aarzelende Brusselse EU-bobo's gaat nodeloos ten koste van de Nederlandse economie. Nederland is met een verwachte groei van 1,8 procent in 2021 nu de hekkensluiter van de EU, werd net bekend. In plaats van gedwee te blijven talmen, zou Nederland ook kunnen toehappen als Moskou een oplossing voor de pandemie biedt. Die oplossing heet Sputnik.

Handelsgeest versus crisis
Je kan kritisch blijven op een regime op bepaalde punten, maar tegelijkertijd je slag slaan en slim handelen qua vaccinmarketing: snel ingaan op het aanbod uit Moskou om 100 miljoen doses Sputnik te kopen. Van dit werkzame vaccin lijkt er voorraad genoeg te zijn. Was Nederland eerst al het sloomste jongetje van de klas met vaccineren, kan dat door zo'n deal in een keer omdraaien. We kijken we vol bewondering naar Israel, hoe snel het vaccineren daar nu gaat. Nu is het tijd om binnen Europa weer voorop te lopen. Met het pure vijanddenken richting het Poetin regime kom je geen stap verder.

Skip de politiek
Wetenschappelijk blad The Lancet meldt dat de bewezen effectiviteit van Sputnik impliceert dat in de groep van gevaccineerde mensen 91,6 procent minder ziektegevallen optreden dan in de controlegroep. Dit getal van bijna 92 procent betekent dat het vaccin even goed is als dat van Pfizer/BioNTech en van het Amerikaanse Moderna en een betere score kent dan het vaccin van AstraZeneca, ook onder oudere mensen. Probleem: Europese regelgeving 'vereist' (overstijgt zo'n eis Nederlandse wetgeving bij calamiteiten?) dat een deel van elk gebruikt vaccin in Europa wordt geproduceerd. Volgens de Telegraaf hebben daarom de Franse en Duitse president al met collega Poetin getelefoneerd om te kijken wat mogelijk is. Het is allemaal onnodig vertragend voor Nederland en voor de noodlijdende economie.

Koop nu Sputnik
'Haal de politiek ertussenuit', bepleit Herman van der Weide in deze podcast daarom, als oplossing om het vaccineren te versnellen. Dat bevestigt ook Ruslandkenner Derk Sauer, die in de vaccinhandel met Moskou zelfs nog een mogelijkheid ziet om de oppositie te steunen: 'Koop Sputnik-vaccin en boycot vrienden Poetin'. Met wat over is kunnen we de buurlanden later nog een plezier doen: kwestie van ethisch verantwoorde vaccinmarketing. Bijvoorbeeld met ervaren partijen als Galapagos. Al met al weinig reden om als Nederland niet snel door te pakken op dit prachtaanbod op de vaccinmarkt en direct 100 miljoen doses Sputnik te bestellen.
(PvWK, bronnen: The Lancet, TG, NRC en AD, foto boven: Lego-mannetje door Nik / Unsplash)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken