Nieuwjaarsonderzoek: Vrouwen hebben meer moeite hun werkgrenzen te bepalen dan mannen

Nieuwjaarsonderzoek: Vrouwen hebben meer moeite hun werkgrenzen te bepalen dan mannen
 • Algemeen
 • 2 jan 2024 @ 09:10
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  Redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • Onderzoek

In opdracht van online pensioenuitvoerder BeFrank – onderdeel van NN Group - deed PanelWizard in december 2023 onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders onderzoek naar hun goede voornemens. Een betere balans tussen werk en privé staat net als vorig jaar op de eerste plaats. Opvallend is ook dat met name vrouwen meer moeite hebben hun werkgrenzen te bepalen.

Maar liefst 7 op de 10 ondervraagden wil in 2024 meer aandacht besteden aan mentale gezondheid en welzijn op het werk. Ook dit geldt vaker voor vrouwen dan voor mannen. De bezorgdheid over de persoonlijke financiële situatie is iets afgenomen. In het vorige onderzoek verwachtte 27% moeite te hebben om rond te komen en dit jaar is dat 21%.

Mentale gezondheid
70% van de respondenten wil het komend jaar meer aandacht besteden aan de mentale gezondheid en welzijn op het werk. 43% wil zijn eigen grenzen kennen en respecteren, door bijvoorbeeld eerder nee te zeggen bij overbelasting of extra werk. Daarnaast willen 4 op de 10 de tijd nemen voor zelfzorg, zoals lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap en ontspanningstechnieken. Ook op dit gebied is die wens bij vrouwen meer aanwezig dan bij mannen.

Meer aandacht voor duurzaamheid
46% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat de werkgever duurzame arbeidsvoorwaarden biedt. De helft van de respondenten vindt het belangrijker dan 5 jaar geleden dat de organisatie duurzaam is (49%). Ook verklaart 55% van de werknemers dat de werkgever duurzaam gedrag stimuleert.

Positieve kijk op de toekomst
Ondanks de recessie en de stijgende prijzen lijken de ondervraagden zekerder over hun financiële toekomst. Dat zorgt er ook voor dat meer ondervraagden bewust geld opzij willen zetten voor het pensioen, bovenop eventuele pensioenopbouw via de werkgever. 4 op de 10 ondervraagden zijn dit van plan en 44% van de respondenten neemt de pensioenvoorwaarden mee in salarisonderhandelingen bij een nieuwe baan.

Nog wat leuke feitjes:
76% van de ondervraagden vindt zijn werk betekenisvol en 72% vindt dit belangrijk
33% heeft niet de intentie om van baan te veranderen in 2024
54% verwacht in 2024 geen salarisverhoging of extra inkomen van de werkgever
66% is van plan ergens op te gaan bezuinigen in 2024; vorig jaar was dit 81%
24% weet precies hoeveel inkomen er is na pensionering, 53% weet dit niet precies

OVER HET ONDERZOEK
BeFrank houdt sinds 2018 jaarlijks het Nieuwjaarsonderzoek op het gebied van werk en inkomen. De respondenten zijn werkend in loondienst (waarvan 60,3% fulltime en 39,7% parttime), 25 jaar en ouder en representatief naar geslacht, leeftijd, arbeidsparticipatie en opleidingsniveau.

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken