Nederlandse zelfstandige meest gelukkig met zijn werk

Nederlandse zelfstandige meest gelukkig met zijn werk
 • B2b
 • 10 mei 2016 @ 11:30
 • Link
 • Redactie B2B
  Redactie B2B

  Redactie
  MarketingTribune
 • Onderzoek

In Nederland zijn zelfstandig ondernemers het meest gelukkig met hun werk. Op plek 2 staat directiesecretaresse, gevolgd door process operators. Dat blijkt uit de Job Happiness Index 2016, uitgevoerd door vacaturesite Indeed. Het onderzoek geeft inzicht in wat werkgeluk inhoudt en wat mensen betrokken en gemotiveerd houdt op het werk.

Indeed voerde in 35 landen onderzoek uit naar werktevredenheid om antwoord te krijgen op de vraag hoe tevreden werknemers eigenlijk zijn met hun werk. Sander Poos, managing director Benelux van Indeed: ‘Wat ons mensen over het algemeen gelukkig maakt, hoeft niets te maken te hebben met wat ons blij maakt op ons werk. In de rijkste landen ter wereld zijn werknemers relatief ongelukkig met hun werk, terwijl werknemers in minder rijke landen eerder tevreden zijn. Het soort baan dat mensen gelukkig maakt, zijn vaak die banen, die mensen het gevoel geven een doel te hebben, of waarbij mogelijkheden liggen voor de toekomst. Ongeacht of dat is door anderen te helpen of door te groeien naar de functie van directeur.’

Nederlands geluk
Nederland staat op de twintigste plaats in de lijst van landen die het hoogst scoren op werktevredenheid. Daarnaast nam de Job Happiness Index de redenen voor werktevredenheid onder de loep: na werk-privébalans zijn respectievelijk management, werksfeer, ontwikkelingsmogelijkheden en ten slotte salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden het meest belangrijk. Salaris weegt dus niet op tegen het soort werk of de invulling ervan.

Top 15 van banen in Nederland, waarin mensen het meest gelukkig zijn ziet er als volgt uit:

1.      Zelfstandig ondernemer
2.      Directiesecretaresse
3.      Process Operator
4.      Barmedewerker
5.      Backofficemedewerker
6.      Office Manager
7.      Filiaalmanager
8.      Gastvrouw
9.      Projectleider
10.    Horecabediening
11.    Schilder
12.    Keukenhulp
13.    Financieel-administratief medewerker
14.    Vrachtwagenchauffeur
15.    Kapster

 

In Colombia zijn werknemers het gelukkigst met hun werk; in Japan zijn ze dat het minst. Opvallend is, dat er maar liefst vier Europese landen in de lijst staan, waar mensen minder tevreden zijn met hun werk: Duitsland, Frankrijk, Polen en Oostenrijk. Bovendien staan vijf van ’s werelds grootste economieën (Duitsland, Japan, Frankrijk, India en China) in de lijst van landen waar mensen het minst tevreden zijn met hun werk. Welvaart is dus geen maat voor welzijn; zo staat Colombia als 37e op de lijst van landen met bruto nationaal product, terwijl de Verenigde Staten – met het hoogste bruto nationaal product – slechts een 22e plek scoort in de Job Happiness Index.

Job Happiness Index
Elke dag gebruiken miljoenen mensen vacaturesite Indeed in de zoektocht naar een passende baan. Indeed Company Pages is een platform waarop werknemers hun werkgevers één tot vijf sterren geven, en ze individueel indelen op vijf vlakken: management, ontwikkelingsmogelijkheden, werksfeer, werk-privébalans en vergoeding en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Een cumulatieve analyse van deze reviews geeft inzicht in wat mensen over de gehele wereld vinden van hun werk, en in wat mensen in hun werk gelukkig maakt. Het verslag rangschikt 35 landen op algemene werktevredenheid en gaat extra in op de Verenigde Staten en Europa. Zo levert de Indeed Job Happiness Index belangrijke inzichten in wat werkgeluk betekent voor miljoenen mensen – en onthult wat ons op het werk betrokken en gemotiveerd houdt.

 

Redactie B2B

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken