Michelin bekroont één nieuw restaurant met twee en zeventien nieuwe met één Ster

Michelin bekroont één nieuw restaurant met twee en zeventien nieuwe met één Ster
 • Food-en-retail
 • 24 apr 2023 @ 16:11
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • FoodMarketing

Ooit begonnen als bandenmarketing ('het omrijden waard', 'een bestemming op zich') is de markering op de (auto)kaart van het merk Michelin intussen de meest prestigieuze culinaire aanbeveling. Wat zijn de nieuwe 'Sterren' van 2023 in Nederland? En wie handhaaft zich?

Michelin heeft vandaag de selectie van de Michelin Gids Nederland 2023 gepresenteerd in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Deze selectie omvat 504 restaurants, waaronder 125 restaurants die worden bekroond met tenminste één Michelin Ster en 98 Bib Gourmand restaurants. Bij deze laatste kun je een goed, eenvoudig maal krijgen voor een fatsoenlijke prijs volgens de inspecteurs, die in Nederland een lichte voorkeur voor de Franse keuken tentoonspreiden.

Symbool van het bandenmerk is het immens populaire 'bandenmannetje' Bibendum (foto boven), die bij veel garages staat opgesteld, op cabines van vrachtwagens prijkt en ook al decennia bij bekroonde eetzaken op emailleborden naast de voordeur of in de hal hangt.

De selectie van dit jaar wordt verrijkt met één nieuwe zaak (Vinkeles) die twee Sterren krijgt, zeventien nieuwe restaurants met één Ster, vier Groene Sterren en acht nieuwe Bib Gourmand restaurants. De Groene Ster staat voor duurzaam culinair koken en verantwoord 'restaureren' en valt in 2023 maar liefst twee keer in Koudekerke, bij de zaken Hof aan Zee en Morille. Ook de Rotonde in Rotterdam en restaurant De Dyck in Woubrugge scoren een Groene Ster. De Librije in Zwolle en Inter Scaldes te Kruiningen behouden hun drie sterren, de ultieme score bij Michelin.

Het winnen van een Ster betekent automatisch een stevige marketingboost. Het is een bijzondere erkenning voor elk restaurantmerk, maar biedt ook een garantie op extra bezoek en vaak een iets duurdere kaart. In deze categorie heb je dan geen TikTokrij meer nodig... Zonder verliezers geen winnaars. Deze negen restaurants verloren hun Michelinster in 2023.

Hier presenteerde MarketingTribune de oogst van vorig jaar. Raadpleeg hier de volledige lijst van de Sterren in de Michelin Gids Nederland 2023.
(PvWK, beeld: Michelin-icoon Bibendum)

Bekroonde restaurants delen Sterren-oogst trots op socials

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken