Albert Heijn opent eerste kassaloze supermarkten en 'prikkel-arm uurtje'

Albert Heijn opent eerste kassaloze supermarkten en 'prikkel-arm uurtje'
 • Food-en-retail
 • 24 sep 2018 @ 09:40
 • 9865 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MarketingWinkelen

AH opent zijn eerste kassaloze supermarkten, in twee vestigingen van AH to Go in het AMC en volgende week in de winkel op metrostation Amsterdam Centraal. Meer nieuws van AH: de Albert Heijn in Sint-Michielsgestel start dinsdagochtend met een zogeheten stilte-uur.

De twee AH to go’s in het Amsterdams Medisch Centrum hebben de primeur; in deze winkels kunnen klanten vanaf deze week met de 'tap to go' kaart shoppen en hoeven ze niet meer langs de kassa. 'AH to go gelooft in de toekomst pin- en kassaloos shoppen en wil klanten in alle 80 to go winkels de mogelijkheid geven hiervan gebruik te maken. Volgende week volgt de AH to go bij het metrostation op Amsterdam CS. CM.com, een platform voor berichten, bellen, betalingen en toegang verzorgt de technologie voor de automatische betalingen', schrijft Albert Heijn.

Het werkt als volgt:

* Download de AH tap to go app en activeer je tap to go kaart of Android telefoon.
* Tik kort de geactiveerde kaart of telefoon tegen het prijskaartje op het schap van het product dat je wilt hebben.
* Pak het product uit het schap en stop het direct in je tas.
* Na 10 minuten wordt het bedrag automatisch van je rekening afgeschreven.

Met tap to go kunnen klanten niet alleen heel snel iets lekkers halen, ze kunnen ook makkelijk sparen voor gratis koffie, fruit of croissants met de spaarkaart in de app, aldus AH.

Absolute mijlpaal
Jan-Willem Dockheer, directeur AH to go: ‘Dit is voor ons absoluut een mijlpaal. Onze klanten willen we altijd en overal volop keuze, kwaliteit en gemak bieden. Met tap to go brengen we dat gemak echt naar een volgend niveau. Wie staat er nu voor z’n plezier in de rij? Met tap to go behoort dit tot het verleden en kunnen klanten vrijwel direct genieten van dat heerlijke broodje of lekker sapje.’

In december 2017 startte AH to go met een test op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam. In de eerste fase van de uitrol kunnen klanten tappen met de kaart of een Android telefoon. De andere besturingssystemen als iOs en Windows volgen later. Tap to go is volgens de retailer een van de innovaties van Albert Heijn om gemak en keuze te bieden bij het boodschappen doen. Andere voorbeelden zijn de Albert Heijn Google Assistent, Mijn Voedingswaarden en de Allerhande chatbot.

Meer innovatie bij AH
Meer nieuws van AH: de Albert Heijn in Sint-Michielsgestel start dinsdagochtend 25 september met een prikkel-arm uur. Tussen acht en negen uur zullen er hier geen kassageluiden, winkelomroepen of rammelende boodschappenkarretjes weerklinken. Zo kunnen mensen met autisme en andere klanten die overgevoelig zijn voor prikkels hun boodschappen doen in een oase van rust.

Behalve dat de volumeknop terug wordt gedraaid, zal ook de verlichting in de winkel iets worden gedempt. En de gebruikelijke vragen van kassamedewerkers over koopzegels of Bonuskaarten blijven achterwege of worden aangepast. 'We vragen niet: "heeft u de Bonuskaart bij u. In plaats daarvan vragen we 'mag ik de Bonuskaart?'. Dat is minder verwarrend en storend voor mensen met een autisme", zegt initiator Eva Mennes op Omroep Brabant. Mennes is assistent-supermarktmanager in het filiaal in Sint-Michielsgestel waar morgen het stilte-uur begint. "We lazen een commentaar van de Nederlandse Vereniging voor Autisme dat Nederland met dit soort service ver achterloopt. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld is een stilte-uur al heel gebruikelijk.' Hiermee heeft de Albert Heijn in Sint-Michielsgestel nu ook een primeur.
(PvWK)Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken