Kantar BrandZ Top 30: 'Booking.com meest waardevolle Nederlandse merk'

Kantar BrandZ Top 30: 'Booking.com meest waardevolle Nederlandse merk'
 • Algemeen
 • 26 apr 2024 @ 08:11
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  Redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • Onderzoek

Het nieuwe Kantar BrandZ Top 30 Most Valuable Dutch Brands 2024-rapport is verschenen. Hieruit blijkt dat de totale waarde van de meest waardevolle Nederlandse merken met 10% gestegen. Booking.com is voor het eerst het meest waardevolle Nederlandse merk, dankzij een waardestijging van maar liefst 40% naar 16 miljard dollar.

Met een totale waarde van bijna 80 miljard dollar in het afgelopen jaar blijven Nederlandse merken boven verwachting presteren als het gaat om het genereren van merkwaarde. Hiermee heeft Nederland de op twee na hoogste merkwaarde per inwoner van alle landen met de Kantar BrandZ-ranglijst en Booking.com is voor ‘t eerst het meest waardevolle Nederlandse merk, dankzij een waardestijging van maar liefst 40% naar 16 miljard dollar. Booking.com scoort hoog op zowel Demand als Pricing Power. Het merk was de afgelopen drie jaar prominent aanwezig tijdens de Super Bowl met advertentiecampagnes met Idris Elba, Melissa McCarthy en dit jaar Tina Fey, wat heeft bijgedragen aan de wereldwijde bekendheid van het merk.
Heineken (nummer 2; 13,3 miljard dollar) is benoemd tot het meest consistente merk door zijn aanwezigheid in de Top 30 over de afgelopen vijf jaar.
ING (nummer 3; 9,5 miljard dolaar) maakt de Top 3 compleet.
Action (nummer 7; 3,2 miljard dollar) is, voor het tweede jaar op rij, de snelste stijger met een groei van 41%.
Bram van Schaik, Managing Director, Kantar Insights in Nederland: ‘In een tijd waarin veel economieën het moeilijk hebben, is de Nederlandse markt een plek van relatieve rust en stabiliteit voor merken wat blijkt uit de sterke groei in merkwaarde van onze 2024-ranglijst. Het is duidelijk dat merken die worden gezien als waardevol en die kunnen voldoen aan de behoeften van consumenten in een tijd waarin zij worstelen met stijgende prijzen, hun Demand Power zullen vergroten en uiteindelijk hun merkwaarde zullen doen groeien. Booking.com positioneert zichzelf bijvoorbeeld niet als goedkoop, maar consumenten zien het als een merk dat meer waarde biedt dan concurrenten tegen een lagere prijs wat zorgt voor terugkerende klanten.

De Kantar BrandZ Top 10 Meest waardevolle Nederlandse merken 2024

NIEUW
Dit jaar zien we twee nieuwe merken in de ranglijst: Odido (1,5 miljard dollar) op nummer 12 en Essent (385 miljoen dollar) op nummer 25.

STERKSTE MERKEN
Uit een analyse van toonaangevende merken van over de hele wereld blijkt dat de sterkste merken Meaningful, Different en Salient zijn. Dit zijn de merken die in de loop van de tijd een diepere en bredere consumentenrelatie hebben opgebouwd. Albert Heijn (nummer 14; 1,3 miljard dollar) scoort hoog op al deze metrics.
Rituals (nummer 19; 922 miljoen dolla) heeft een sterk gevoel van Different opgebouwd.
Bol (nummer 15; 1,1 miljard dollar) scoort als het meest betekenisvolle merk; Nederlandse consumenten verkiezen de online retailer dan ook boven Amazon.
24 merken in de Nederlandse Top 30 hebben een Demand Power die hoger is dan gemiddeld. Dat is die ‘wil ik hebben’-factor die consumenten ertoe aanzet een merk te kiezen. Basic-Fit (nummer 17; 936 miljoen dollar) staat bovenaan de Demand Power-lijst.
Verschillende merken buiten de Top 30 hebben ook een indrukwekkende Demand- en Future Power onder consumenten, zoals De Vegetarische Slager.

De ranglijst, het rapport en de uitgebreide analyse van Kantar BrandZ Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken 2024 is hier beschikbaar.

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken