65% minder internationale bezoekers in 2020

65% minder internationale bezoekers in 2020
 • B2b
 • 25 jan 2021 @ 10:23
 • 14081 x gelezen
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Onderzoek

Nederland heeft in 2020 ruim 7 miljoen internationale gasten verwelkomd, een daling van 65 procent ten opzichte van 2019. Daarnaast ontvingen Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes gezamenlijk 19 miljoen gasten uit eigen land.

Dit is ruim een kwart minder dan het jaar ervoor, zo blijkt uit recent NBTC-onderzoek. ‘Hoeveel bezoekers we dit jaar in Nederland kunnen verwachten is moeilijk in te schatten. We hebben daarom verschillende scenario’s doorgerekend,  aldus Jos Vranken, algemeen directeur NBTC. 

Uit cijfers van de Vakantie Sentiment Monitor 2021 blijkt dat zeven op de tien inwoners uit Nederland en de belangrijkste kernmarkten België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China, op vakantie wil dit jaar. Vranken: ‘We zien dat mensen als gevolg van de huidige omstandigheden een enorme behoefte hebben om op vakantie te gaan. Dit geldt zowel voor Nederlanders, als voor inwoners van de andere landen. Men is door de huidige maatregelen echter zeer terughoudend en afwachtend in het vooruit boeken van vakanties en dat is zorgelijk voor de sector.’

We zien dat mensen als gevolg van de huidige omstandigheden een enorme behoefte hebben om op vakantie te gaan.

Aantal vakantieboekingen daalt fors

Uit de resultaten van de sentimentmonitor blijkt dat 7 op de 10 van de ondervraagden vakantieplannen heeft voor dit jaar. Vranken:  ‘Opvallend is dat in vrijwel alle Europese landen minder dan 20 procent van de ondervraagden een vakantie ook daadwerkelijk heeft geboekt. Daarnaast zien we dat 50 procent van de ondervraagden wel vakantieplannen heeft maar nog niet heeft geboekt. Van deze 50 procent is zelfs nog maar twee op de vijf zich aan het oriënteren op een vakantie. Het is nog maar de vraag of alle intenties daadwerkelijk leiden tot concrete boekingen dit jaar. Deze resultaten bevestigen dat we voorlopig nog in een diep dal zitten en herstel, zodra dat kan en mag, actief op gang geholpen moet worden.’

Het is nog maar de vraag of alle intenties daadwerkelijk leiden tot concrete boekingen dit jaar

Wens voor een vakantie elders in Europa is groot

Ruim de helft van de Nederlanders en inwoners van onze buurlanden met vakantieplannen hoopt dit jaar hun vakantie elders in Europa door te kunnen brengen, blijkt uit de sentimentmonitor. ‘De wens van Nederlanders om op vakantie te gaan naar het buitenland is onverminderd groot. Maar Nederlanders zijn ook reëel. Slechts twee op de vijf Nederlanders denkt dat een vakantie naar het buitenland dit jaar überhaupt mogelijk is. Het andere deel niet. Bijna de helft van de Nederlanders overweegt dan ook een zomervakantie in eigen land,’ zegt Vranken. 

Verwachtingen toerisme in Nederland voor 2021

•             In het meest gunstige scenario kan er vanaf het voorjaar vanuit de buurlanden naar Nederland worden gereisd. Vanuit dit scenario kan Nederland 8 procent meer binnenlandse toeristen en bijna 30 procent meer internationale toeristen dan vorig jaar verwachten.

•             In het tweede scenario komt reizen vanuit de buurlanden pas in de zomer op gang. Naar verwachting verblijven in dit scenario meer Nederlanders in eigen land (+10 procent), aangezien reizen naar het buitenland slechts beperkt mogelijk is. In dit scenario kan Nederland bijna net zoveel internationale gasten als afgelopen jaar verwachten.

•             In het minst gunstige scenario is internationaal reizen dit jaar nog vrijwel onmogelijk. Dit leidt tot bijna 40 procent minder internationale gasten dit jaar. Het binnenlands toerisme wordt iets minder hard geraakt (-8%), omdat Nederlanders dan, net als in 2020, vaker een zomervakantie in eigen land kiezen.

Voor alle scenario’s geldt volgens het NBTC dat het vooral toeristische bezoekers betreft, aangezien de vergader- en congresmarkt naar verwachting een nog langere herstelperiode kent.

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken