EIB financiert groene energie van Tennet in Groningen

EIB financiert groene energie van Tennet in Groningen
 • B2b
 • 20 sep 2021 @ 08:34
 • Link
 • Ryan Baij
  Ryan Baij

  Allround Redacteur
  BBP Media
 • Innovatie

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een leningsovereenkomst van €250 miljoen ondertekent met Tennet Holding B.V. De financiering zal worden gebruikt om een 40 kilometer lange elektriciteitstransmissiecorridor tussen Eemshaven en Vierverlaten te bouwen.

Als de nieuwe transmissieleidingen in 2024 operationeel worden, zal de capaciteit van het huidige 220kV-netwerk worden verdubbeld, en kunnen de bestaande leidingen langs dezelfde route ontmanteld worden. Met de nieuwe verbinding kan congestie op het Nederlandse hoogspanningsnet worden voorkomen, vooral wanneer de in ontwikkeling zijnde nabijgelegen windparken in gebruik worden genomen. Het project zal hiermee de overbrenging van groene energie naar vraagcentra verder vergemakkelijken. De Eemshaven is nu al een belangrijke hub voor elektriciteitsopwekking in Nederland, en met deze transmissiecorridor zal die positie verder verstevigd worden – temeer daar het onlangs door het Ministerie van EZK werd aangewezen als punt waar de energie van het geplande windpark ‘Ten noorden van de Waddeneilanden’ (700MW) aan land zal komen.

Prioriteiten
‘Het ondersteunen van groene energie, een van de hoofdprioriteiten van de EIB als de klimaatbank van de EU, gaat ook via het financieren van de overbrenging ervan.’ stelt EIB-vicepresident, Kris Peeters. ‘De ambitieuze doelen die Nederland heeft qua opwekking van groene energie, vragen om meer investeringen in het leidingnetwerk, en ik ben blij dat de financiering van de Europese Investeringsbank kan helpen bij het halen van deze doelen. Dit project zal bijdragen aan een veilige en duurzame elektriciteitsvoorziening voor mensen in Nederland en daarbuiten.’

Otto Jager, Chief Financial Officer van Tennet, voegde toe: ‘Tennet is een van de grootste investeerders in de Europese energietransitie, en daarbij zijn lange-termijnpartners zoals de EIB nodig voor de financiering. De transactie die we vandaag ondertekenen onderstreept de langlopende samenwerking die we met de EIB hebben, en we zijn er trots op dat de EIB ook dit project financiert, dat te boekt staat als een project van gemeenschappelijk belang voor de Europese Unie.’

Met deze financiering komt het totaalbedrag van EIB-leningen aan Tennet op €1.8 miljard sinds 2005, waarmee de EIB ook grootste lener aan Tennet is. De EIB-financieringen door de jaren heen kwamen ten goede aan elektriciteitstransmissienetwerken in Nederland en Duitsland, alsmede aan grensoverschrijdende interconnectoren.

Ryan Baij

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken