[designportfolio] Searious Business

[designportfolio] Searious Business
 • Design
 • 22 okt 2019 @ 08:00
 • 9255 x gelezen
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • Duurzaam design

Searious Business wil de vervuiling van onze natuur door plastic bij de bron aanpakken. De sociale onderneming stelt dat designers een essentiële rol zouden kunnen spelen .

Volgens ScienceMag.org is er tot nu toe wereldwijd 8.300 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan slechts 9% gerecycled wordt, 12% verbrand en 79% gedumpt in de natuur. De sociale onderneming stelt dat designers een essentiële rol zouden kunnen spelen met innovatieve oplossingen om de plastic vervuiling tegen te gaan. Willemijn Peeters, CEO van Searious Business: ‘Samen met de Dutch Design Foundation en Yksi Expo zijn wij een online expo - rethinking-plastic.com - gestart om deze designers een platform te bieden. Dat managementteams steeds meer op zoek zullen gaan naar duurzame alternatieven, blijkt wel. Zo kondigde Unilever recent aan dat ze niet-duurzame merken van de hand willen doen. Dat soort merken passen nu eenmaal niet in een toekomstbestendig bedrijf.’ Vijf voorbeelden.

 

Healthy Seas socks

In de nylonsokken van Healthy Seas is opvallend materiaal verwerkt. De sokken zijn namelijk vervaardigd uit visnetten die rondzwerven op de bodem van de oceaan. De netten zijn gevaarlijk omdat zeedieren kunnen overlijden wanneer ze verstrikt raken in de netten. Behalve uit visnetten bestaat de sok ook uit organisch katoen en voelt daardoor comfortabel aan.

 

DutchFiets

Deze Nederlandse fietsenmaker wilde een volledig recyclebare fiets te ontwerpen. Na de nodige research bleek één materiaal het meest geschikt: plastic. Dit materiaal is immers eenvoudig om te buigen naar elke gewenste vorm. Het frame, om maar een voorbeeld te geven, bestaat derhalve volledig uit recyclebaar plastic.

 

Circular clockworks

Een hip horloge dat is gefabriceerd uit gerecyclede materialen. Dat zijn de Circular clockworks in een notendop. Het omhulsel is namelijk gemaakt van ABS plastic; dit is een stevig en hard plastic dat veel wordt gebruikt in bijvoorbeeld telefoons, huishoudelijke apparatuur en drinkbekers. Het bandje is gemaakt van leerafval uit de schoenenindustrie

 

Enkair

De vulling van een matras of kussen kan dankzij Enkair nu ook volledig bestaan uit gerecyclede materialen. Waar matrassen doorgaans met schuim worden gevuld, is het ook mogelijk om thermoplastisch polymeer te gebruiken. Dit materiaal kan versnipperd worden om vervolgens weer te gebruiken voor nieuwe Enkair matten

 

UnPlastic

Daarnaast zijn er dan ook genoeg alternatieven voor de plasticproducten die we nu veelal gewend zijn te gebruiken. Denk aan boterhamzakjes of het plasticomhulsel van een snoepje. Een voorbeeld is het bedrijf Outlander Materials. Zij ontwikkelen een afbreekbare verpakking van het afval dat vrijkomt met het brouwen van bier. Wanneer deze verpakking niet meer wordt gebruikt, kan het door de natuur worden afgebroken.

Dit artikel stond in MarketingTribune 17, 2019.

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken