Zeer veel innovatie en nieuwe programmering NOS rondom WK Voetbal Brazilië

 • Media
 • 20 mei 2014 @ 21:36
 • Link
 • Redactie Media
  Redactie Media

  Redactie
  MarketingTribune
 • TelevisieRadioWK Voetbal

De NOS publiceert alles - maar dan ook echt ALLES - over wat NOS rondom de WK Brazilië gaat doen. Het is even doorlezen maar dan kun je ook meepraten...

[Nieuw] Studio Brasil: avondvullend WK-programma

NOS Sport doet van donderdag 12 juni tot en met zondag 13 juli van de eerste (São Paulo) tot en met de laatste (Rio de Janeiro) minuut via alle denkbare platformen live verslag van het WK voetbal in Brazilië. De 64 rechtstreekse wedstrijden zijn met bijna honderd uur als altijd het hart van de NOS-programmering. Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: “De NOS verslaat als enige omroep in Nederland het héle WK. Alle 64 wedstrijden plus alles daar omheen. En niet alleen op televisie, maar ook op radio, teletekst en natuurlijk online, mobiel en via de apps.”

Nieuw is het avondvullende programma Studio Brasil, dat iedere WK-dag vanaf half zes tot middernacht is te zien. Dione de Graaff, Gert van ’t Hof en Jeroen Stomphorst tekenen voor de presentatie van het vroege én late deel van Studio Brasil. Henry Schut en Hugo Borst, het succesvolle duo van het WK Journaal van 2010, doen dit op prime time. Voor Borst betekent dit bovendien zijn rentree op televisie nadat hij eind 2010 stopte met zijn televisiewerk.

Nooter: “Studio Brasil is in feite een ouderwets avondje voetbal kijken. Eén programma, maar met verschillende onderdelen en presentatoren. Rondom de vroege en de late wedstrijd focussen we vooral op het duel dat op dat moment wordt gespeeld. Met Dione, Jeroen of Gert, plus, bij de vroege wedstrijd, een analist. Daar tussenin zijn Henry en Hugo de gastheren. Henry en Hugo hebben bij het WK Journaal in 2010 aangetoond een goed stel te zijn. In hun ‘huiskamer’ in Hilversum gaan zij er met een aantal prominente gasten van binnen en buiten de voetbalwereld eens goed voor zitten. Samen voetbal kijken, maar ook uitgebreid de eerste, tweede én de spreekwoordelijke derde helft bespreken.”

Een greep uit de gasten die acte de présence geven in ‘huize Borst-Schut’: Cornald Maas en Jan Smit, Herman Koch, Bert Visscher en Guus Meeuwis. De Nederlandse sport top is met onder meer de schaatsbroertjes Michel en Ronald Mulder, international vrouwenvoetbal Daphne Koster en tennissers John van Lottum en Raemon Sluiter goed vertegenwoordigd. Verder zal tenminste één voetbalgast per avond de bank in Hilversum completeren. Hierbij is een speciale rol weggelegd voor Co Adriaanse, die steeds op ‘the day after’ de wedstrijd van het Nederlands elftal zal analyseren.

Een tweede ‘special guest’ van het duo is de Belgische singer-songwriter Milow. Milow, bekend van hits als You don't know, Ayo technology, You and me (In my pocket) en Little in the middle, wordt de vaste België-watcher van Studio Brasil. Milow is een echte liefhebber van het Belgische voetbal en zal, zolang de Belgen meedoen, zijn eigen visie op het spel geven. Daarnaast krijgt hij een vrije muzikale rol.

Het vertrouwde WK Journaal is dit keer ook ingebed in Studio Brasil. Rond de klok van acht uur praat Oranje-watcher Tom Egbers televisiekijkend Nederland live vanuit Brazilië bij over de actuele gebeurtenissen van het WK. Met onder meer ‘De dag van Oranje’, interviews met spelers en bondscoaches en reportages van de NOS-verslaggevers ter plekke. Verder worden Oranje’s opponenten - Spanje, Australië en Chili - op de voet gevolgd. Ook de ‘WK Top 5’, een klassement van voetbalfragmenten, samengesteld door bekende Nederlanders keert terug. Bovendien is in iedere editie een reportage te zien waarin Brazilianen uit Rio terugkijken op hun mooiste (Braziliaanse) WK-moment. En we zien uiteraard ook de grote namen van het wereldkampioenschap als Messi en Neymar langskomen.

Onderstaand een voorbeeld van het programma op een ‘gewone’ WK-dag (zonder Oranje) en een WK-dag met Oranje (aftrap 21.00 uur):

WK-dag zonder Oranje

17.25 uur - Studio Brasil met Dione de Graaff/Gert van ’t Hof/Jeroen Stomphorst + analist
18.00 uur - Wedstrijd 1
20.00 uur - Studio Brasil met Henry Schut & Hugo Borst en gasten | WK Journaal met Tom Egbers
21.00 uur - Wedstrijd 2
23.00 uur - Studio Brasil met Henry Schut & Hugo Borst en gasten
24.00 uur - Studio Brasil met Dione de Graaff/Gert van ’t Hof/Jeroen Stomphorst
Wedstrijd 3 (tot 02.15 uur)

WK-dag met Oranje

17.25 uur - Studio Brasil met Tom Egbers vanuit het stadion
18.00 uur - Wedstrijd 1 met Dione de Graaff/Gert van ’t Hof/Jeroen Stomphorst + analist
20.00 uur - Studio Brasil vanuit het stadion met Tom Egbers/Jack van Gelder en analisten |
Voorbeschouwing Oranje | Analisten | Henry Schut & Hugo Borst en gasten in Hilversum
21.00 uur - WK-wedstrijd Nederland
23.00 uur - Analyse/interviews vanuit het stadion met Tom Egbers/Jack van Gelder en analisten | Henry Schut & Hugo Borst en gasten in Hilversum
24.00 uur - Wedstrijd 3
02.15 uur - Laatste interviews en reacties


[Nieuw] Bert van Marwijk terug bij Oranje

Voormalig bondscoach Bert van Marwijk (zie foto) is door de NOS vastgelegd als analist bij de eerste en tweede WK-wedstrijd van het Nederlands elftal. Zeker het eerste duel met Spanje, de reprise van de WK-finale van vier jaar geleden, heeft voor hem een speciaal tintje. Van Marwijk was destijds - Nederland verloor met 1-0 - in Johannesburg bondscoach van Oranje. Hij zal ook bij Oranjes tweede groepswedstrijd zijn visie geven. Bij beide wedstrijden schuift ex-international Youri Mulder als tweede deskundige aan. Bij Nederland-Chili is de beurt aan het duo Pierre van Hooijdonk en Youri Mulder.
De analytici bij de drie groepswedstrijden van Oranje in groep B zijn:
Spanje-Nederland: Bert van Marwijk en Youri Mulder
Australië-Nederland: Bert van Marwijk en Youri Mulder
Nederland-Chili: Pierre van Hooijdonk en Youri Mulder[Nieuw] Jan Roelfs opent WK

Als gastland Brazilië en Kroatië op donderdag 12 juni om 17.00 uur lokale tijd in São Paulo aftrappen, begint het WK voetbal ook voor de commentatorenequipe van de NOS pas echt. Jan Roelfs (zie foto) neemt het commentaar bij de beelden van de openingsceremonie en -wedstrijd voor zijn rekening. Frank Snoeks is aangewezen om Oranjes eerste duel met Spanje te becommentariëren. Net als voor het Nederlands elftal, betekent dit ook voor Frank Snoeks een reprise van de WK-finale van 2010. Jeroen Grueter doet het verslag van Australië-Nederland op 18 juni, terwijl Snoeks vervolgens de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Chili voor zijn rekening neemt.

NOS serveert WK-ontbijt

De NOS serveert tijdens de mondiale eindronde iedere dag een WK-ontbijt voor televisiekijkend Nederland. In het ontbijtprogramma NOS Zomerochtend is zeven dagen per week, twee uur lang live het actuele nieuws en het laatste sport- en voetbalnieuws te zien. Op maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 09.00 uur en in het weekend - een uurtje later - van 08.00 tot 10.00 uur, op Nederland 1.

Het programma is een coproductie van NOS Nieuws en NOS Sport en wordt in wisselende samenstellingen gepresenteerd door een nieuws- én een sportpresentator. Dit zijn sportpresentatoren Sjoerd van Ramshorst of Rivkah op het Veld, samen met nieuwspresentatoren Astrid Kersseboom, Herman van der Zandt, Rik van de Westelaken, Dionne Stax of Simone Weimans. Verder schuiven in de studio in Hilversum een aantal vaste gasten aan. En correspondent Marc Bessems (zie foto) en verslaggever Jeroen Wollaars verzorgen bijdragen vanuit Brazilië.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws: “Het WK is een prachtig evenement waar we ook vanuit andere invalshoeken verslag van willen doen. Daarom maken we tijdens het WK een speciaal ontbijtprogramma, met een inhoudelijke mix van WK-nieuws én ander nieuws. Iedere ochtend praten we kijkers in een twee uur lange live uitzending bij over wat er in de late avond nog gebeurd is in Brazilië en in de rest van de wereld.”

WK-selectie NOS Sport rond

Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport en tevens chef d’equipe van de NOS Sport-ploeg tijdens het aankomende wereldkampioenschap, heeft zijn WK-selectie rond. Onderstaand de gezichten en stemmen die de dagelijkse berichtgeving verzorgen van het WK 2014. NOS Sport is in totaal met 40 eigen mensen in Brazilië.

Presentatie: Jack van Gelder verzorgt bij de wedstrijden van het Nederlands elftal de presentatie aan de rand van speelveld. Ook neemt hij de interviews met bondscoach en spelers voor en na de wedstrijden van Oranje voor zijn rekening. Verder doet hij samen met Ronald van der Geer verslag voor NOS Langs de Lijn.

‘Oranje-watcher’ Tom Egbers is presentator en verslaggever bij alles wat het Nederlands elftal doet. Van persconferenties tot trainingen. Als Nederland speelt, neemt Egbers bovendien de presentatie van de uitzending vanuit de studio in het stadion voor zijn rekening. Hij wordt daarbij - in de voor- en nabeschouwing - bijgestaan door twee analisten.

De Studio Brasil-uitzendingen rondom de niet-Nederlands elftal-wedstrijden worden afwisselend gepresenteerd door Dione de Graaff, Gert van ‘t Hof en Jeroen Stomphorst. Henry Schut en Hugo Borst nemen iedere WK-dag op primetime het presentatiestokje over in de Hilversumse NOS-huiskamer.

Commentatoren: De NOS heeft negen commentatoren geselecteerd voor het toernooi in Brazilië. Deze ploeg becommentarieert rechtstreeks vanuit de twaalf verschillende speelsteden de 64 wedstrijden. De negen man tellende ploeg bestaat uit: Jeroen Elshoff, Ronald van der Geer (radio), Jack van Gelder (radio), Jeroen Grueter, Philip Kooke, Jan Roelfs, Frank Snoeks, Arno Vermeulen en Frank Wielaard.

Verslaggeving: Ronald van der Geer (radio), Edwin Cornelissen (radio), Erik van Dijk, Ayolt Kloosterboer, Bert Maalderink (Nederlands elftal), Joep Schreuder en Martin Vriesema zijn de verslaggevers in Brazilië.

[Nieuw] Ook NOS Nieuws ‘goes Brasil’

Naast al het voetbalnieuws, is er tijdens het WK ook ander nieuws. Over het gastland Brazilië, de orde en veiligheid, de lokale bevolking en de invloed van het evenement op de speelsteden. En natuurlijk de Oranjegekte.

Daarom reist er samen met de NOS Sport-collega’s ook een elftal van NOS Nieuws naar Brazilië om verslag te doen. Verslaggever Jeroen Wollaars en correspondent Marc Bessems brengen in de tv-uitzendingen het laatste nieuws vanuit Brazilië. Op de radio doen verslaggever Jeroen de Jager en correspondent Kees Elenbaas verslag. Marcia Ottevanger, redacteur online, maakt de ‘verslaggeversequipe’ compleet.

In de tv-uitzendingen van NOS op 3 is uiteraard ook veel aandacht voor het WK. Verder brengt NOS op 3 dagelijks ‘WK-updates’ in de nieuwsbulletins op radio 3FM. Nieuwslezers Fleur Wallenburg en Bart-Jan Cune geven in het ochtendprogramma van Giel en in ‘de Coen & Sander Show’ een update. Volg NOS op 3 ook online voor al het laatste nieuws, via NOS.nl/op3, Facebook.com/NOSop3 en Twitter.com/nosop3.

[Nieuw] NOS Jeugdjournaal WK met Rara de WK-Ara

Het NOS Jeugdjournaal kleurt oranje. Tijdens het WK is er in de uitzending extra veel aandacht voor al het voetbalnieuws, de Oranjekoorts in Nederland én het leven van de kinderen in gastland Brazilië. Naast de reguliere uitzending (08.45 en 18.45 uur, Zapp), is er een speciale voetbal update: NOS Jeugdjournaal WK.

Dit is dagelijks (behalve op zondag) te zien om 16.25 én om 17.25 uur bij Zapp op 3.

Verslaggever Tako Rietveld reist samen met redacteur Malou Petter af naar Brazilië. Vandaaruit doen zij verslag van nieuwsgebeurtenissen tijdens het WK voetbal. Niet alleen voetbal, maar ook ander nieuws. Zij bezoeken kinderen in de verschillende speelsteden; van de favela’s tot de rijkere buitenwijken. Hoe beleven de Braziliaanse kinderen het WK? En wat vinden zij van al die voetbalfans in hun stad?

Tako Rietveld wil ook graag de bondscoach en enkele spelers interviewen. Hij stelt hen de vragen die kinderen altijd al eens wilden stellen. Via Jeugdjournaal.nl kunnen kinderen hun vragen insturen. Daarnaast praat Tako met de Player Escorts, de kinderen die in Brazilië samen met de Oranjespelers het veld op mogen lopen. De belevenissen van Tako en Malou in Brazilië zijn ook op Jeugdjournaal.nl te lezen. Zij houden kinderen op de hoogte van al het bijzonders dat zij daar meemaken. Met video’s, dagboekverhalen en filmpjes ‘achter de schermen’.

Van Brazilië, gaan we naar Nederland. Hoe staat het hier met de Oranjegekte? NOS Jeugdjournaal verslaggevers bezoeken Nederlandse schoolpleinen en peilen de Oranjekoorts.

NOS Jeugdjournaal WK: Het NOS Jeugdjournaal WK brengt het laatste voetbalnieuws. In de uitzending geven ‘voetbaldeskundige’ kinderen hun mening over de kansen van Oranje en de tegenstanders. Ook is er een speciale rol weggelegd voor de Braziliaanse papegaai ‘Rara de WK-Ara’. Deze ara gaat - na het succes van Jeugdjournaal Goudvis Gerrie bij het EK in 2012 - elke uitzending de wedstrijduitslagen voorspellen. Hoe de papegaai dit gaat doen? Rara de WK-Ara zal vanuit zijn speciale WK-onderkomen de keuze maken tussen twee zitstokken, die symbool staan voor de twee strijdende landen. De stok waar Rara de WK-Ara op gaat zitten, is het team dat die wedstrijd wint. Als hij in het midden blijft zitten, kiest hij voor gelijkspel.

Zolang Oranje in de race is voor de titel, is het NOS Jeugdjournaal WK van maandag tot en met zaterdag te zien op Zapp (16.25 en 17.25 uur).

Al het laatste nieuws is online te volgen via Jeugdjournaal.nl en de Facebook- en Twitterpagina van het NOS Jeugdjournaal: Facebook.com/Jeugdjournaal en Twitter.com/jeugdjournaal. Volg ook Rara de WK-Ara op Twitter: Twitter.com/rarawkara.

[Nieuw] Exclusieve FIFA WK-app

Nieuw dit jaar in het online aanbod is de FIFA WK 2014-app. Het is voor de eerste keer dat de NOS een app uitbrengt speciaal voor een sportevenement. Hier is voor gekozen omdat de bouwstenen zijn aangeboden door de FIFA in een zogenaamde ‘white label app’. De NOS heeft deze versie vervolgens aangepast op de Nederlandse markt.

Via de WK-app kun je goals en beslissende momenten uit de wedstrijden terugkijken vanuit alle hoeken, met een camera die je zelf kiest. Ook bevat de app uitgebreide statistieken, het wedstrijdschema en je kunt spelers vergelijken. FIFA heeft deze content in ieder land exclusief aangeboden aan de rechthebbenden. De FIFA WK2014-app van de NOS is dus de enige officiële FIFA WK-app in Nederland. De app is geschikt voor Android- of iOS (smartphone en tablet) en vanaf begin juni te downloaden via nos.nl/wkapp.

[Nieuw] Extra stream op WK-site

Het meest uitgebreide aanbod vind je op de speciale WK-site: nos.nl/wk2014. Een belangrijke rol is weggelegd voor de livestreams, en dat zijn er dit jaar maar liefst twee. Naast de ‘officiële’ stream met de wedstrijdbeelden, kun je tijdens de wedstrijd een extra stream bekijken met aanvullende beelden van coach en spelers. Je kunt ze tegelijk bekijken en onderling schakelen.

Voor het eerst gaat er speciaal voor NOS online een zogenaamde ‘Mojo’, een mobiele journalist mee naar Brazilië. Verslaggever Marcia Ottevanger gaat, gewapend met ‘eenvoudige’ middelen zoals een smartphone, op pad. Ze maakt voor de NOS-site en NOS-app korte reportages en geeft een impressie van alles wat zich op en rond het evenement afspeelt.

Uiteraard kun je via www.nos.nl/WK2014 ook alle WK-uitzendingen van de NOS bekijken. Ook vind je hier het laatste nieuws over het Nederlands elftal, reportages vanuit Brazilië, wedstrijdschema en statistische informatie zoals standen, uitslagen en informatie over teams en spelers. Tijdens de wedstrijd houdt de redactie een liveblog bij. De site is responsive en past zich automatisch aan de grootte van je scherm.

Wedstrijd gemist? Wanneer je een wedstrijd hebt gemist en je de uitslag nog niet wilt weten, kun je terecht bij het onderdeel ‘wedstrijd gemist’. Op duelgemist.nl kunnen wedstrijden geheel, per helft of in samenvatting worden teruggekeken en worden bewust geen uitslagen getoond of berichten weergegeven waaruit de afloop zou kunnen blijken.

NOS app: alle wedstrijden live: Niet op tijd thuis voor de wedstrijd? Via de NOS-app blijf je altijd en overal op de hoogte van het laatste WK-nieuws. Met livestream van alle wedstrijden en onze uitzendingen. In verband met de rechten zijn de uitzendingen met wedstrijdbeelden alleen in Nederland te bekijken.

[Nieuw] NOS WK-app voor HBBtv

De HBBtv-dienst van de NOS wordt onderdeel van het HBBtv-signaal van de NPO. Terwijl je tv kijkt kun je de hoogtepunten (als video’s of tekstbericht) terugkijken door middel van kleine clipjes onderaan. Ook uitgebreide statistieken zijn via de dienst beschikbaar. Je kan met HBBTV extra informatie direct met de rode knop oproepen. HBBtv staat voor Hybrid Broadcast Broadband Television. Dit is een open standaard die tv combineert met internetdiensten. Het lineaire digitale tv-signaal dat via satelliet, ether of kabel wordt ontvangen kan zo verrijkt worden met extra informatie. De dienst is vanaf vrijdag 23 mei beschikbaar voor het NOS Journaal en straks ook tijdens het WK.

NOS Sport-app voor internet connected tv: Ook de bestaande NOS Sport-app voor connected tv staat in het teken van het WK. Via de app kun je de NOS-uitzendingen en video’s makkelijk terugkijken en de wedstrijd live volgen.

[Nieuw] Alle WK-duels Oranje in HD

Alle WK-wedstrijden van Oranje zijn deze zomer in high definition-kwaliteit (HD) te zien bij de NOS. Van de gehele mondiale eindronde zijn 56 van de in totaal 64 duels in full HD te zien. Op de dagen dat op hetzelfde tijdstip twee duels staan geprogrammeerd - dat is het geval bij de laatste groepswedstrijden - zijn beide duels live te volgen. De vanuit sportief oogpunt belangrijkste wedstrijd is te zien op Nederland 1 in HD, de andere op Nederland 2 of 3 in SD. Dit heeft te maken met het feit dat er in Hilversum maar één HD-studio beschikbaar is.

Naast de reguliere registratie, die met tenminste 34 camera’s wordt verzorgd door de toernooiorganisatie, heeft de NOS tijdens de duels van het Nederlands elftal de beschikking over zeven eigen camera’s, waarvan er vier langs het veld staan. Op deze manier hoeft de Nederlandse voetballiefhebber niets te missen van de acties en duels van de spelers van Oranje en de fans op de tribunes.

Radio 1 wordt Radio Brasil

Vanaf de start van het WK voetbal op donderdag 12 juni kleurt Radio 1 oranje. De reguliere avondprogramma’s maken vanaf 18.00 uur plaats voor Radio Brasil, een mix van voetbalverslaggeving, achtergronden bij het nieuws en deskundige gasten die vertellen over de politiek-maatschappelijke ontwikkelingen in de landen die meespelen. De presentatie namens NOS Sport is in handen van Robbert Meeder (18.00-21.00 uur) of Gio Lippens/Ronald Boot (vanaf 21.00 uur), afwisselend bijgestaan door Radio 1-collega’s Tijs van den Brink, Chris Kijne en Rob Oudkerk.

Op de speeldagen van het Nederlands elftal is uiteraard een integraal wedstrijdverslag, inclusief uitgebreide voor- en nabeschouwingen te horen. Het nieuwe duo Jack van Gelder en Ronald van der Geer - hij volgt Bas Ticheler op - verzorgt tijdens de Oranjewedstrijden het commentaar. Van de overige duels zijn (live) flitsen te horen.

‘Het Oog’ zal op enkele avonden wijken voor WK-wedstrijden die op dat moment bezig zijn. Dit gaat om de avonden dat Oranje speelt en de knock-outwedstrijden. Op deze avonden zendt NOS Met het Oog op Morgen wél gewoon uit, online via de livestream NPONieuws, op NOS.nl, Radio1.nl en via digitale radio. Vanaf 13 juli (na het WK) is NOS Met het Oog op Morgen weer gewoon dagelijks op Radio 1 te beluisteren.

Radio Brasil is een samenwerking tussen NOS Sport en de omroepen die normaal gesproken op de avond uitzenden op Radio 1: EO, NTR, MAX, VPRO en WNL.

NOS Teletekst: Altijd. Overal. WK 2014

NOS Teletekst publiceert tijdens het WK 24/7 zo’n vijftig extra WK-pagina’s. De pagina’s 801 tot en met 849 worden exclusief vrijgemaakt. Met nieuws, uitslagen, wedstrijdverslagen en altijd oproepbare achtergrondinformatie en standen. NOS Teletekst fungeert als realtime baken van informatie voor de WK-volger. De rubrieksindeling van de WK- en voetbalpagina’s ziet er tijdens het toernooi als volgt uit:

802 Agenda van de dag 803-808 Nieuws 809-811 Voorbeschouwing 812-814 Wedstrijdverslagen 815-817 Reacties
818-827 Speelschema’s
828 Topscorers 829 Geel/rood 830 Stadions
831-838 Selecties deelnemende landen
839 Overzicht WK-finales
840 Topscorers aller tijden
841 Oranje op het WK
842-848 Overig voetbalnieuws
849 KNVBRedactie Media

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken