Impact Brexit valt mee in Engeland - EU slaat plank mis

Impact Brexit valt mee in Engeland - EU slaat plank mis
 • Algemeen
 • 21 jul 2016 @ 10:41
 • 12606 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • ZakelijkOnderzoek

De bevreesde en door Eurofielen voorspelde negatieve impact van de Brexit op het Britse zakenleven valt vooralsnog mee, blijkt uit een net verschenen rapport van de Bank of England. Voor de stemming in Engeland om de Europese Unie te verlaten waren er vele waarschuwingen dat de gevolgen voor het zakenleven groot zouden zijn, constateert o.a. Management Team. Dezelfde groep EU-vertegenwoordigers stond recentelijk nog te applaudiseren bij Erdogans 'handhaving van de democratie': voor velen een extra exit-reden, maar men is er nu toch al uit. Rationeel lijken de Britten intussen geen gekke keuze gemaakt te hebben. Wie volgt?

Waarschuwde het IMF vorige maand nog voor de ineenstorting van de Britse economie bij een Brexit, nu heeft het IMF de voorspellingen herzien en verwacht het voor Groot-Brittannië een hogere  economische groei dan in andere landen in Europa. 'IMF admit they got it wrong with Brexit doom and gloom warnings after saying the British economy will grow faster than Germany and France. IMF originally predicted post-Brexit recession, but has now announced that economy set to grow by 1,7% this year', schrijft de Daily Mail. IMF voorspelt na Brexit 3,1% groei in Engeland in 2016, meldt de BBC.

Het klimaat verandert
De Bank of England ondervroeg  mensen uit het Britse bedrijfsleven, het onderzoek richt zich op de gevolgen tot nog toe. Conclusie: de impact van Brexit valt mee in Engeland. Zelf vroeg ik onlangs aan Bart Kuppens, vice president Marketing Home & Personal Care Foods Benelux van Unilever, de hoogste marketingpositie in Benelux en direct rapporterend aan general manager Conny Braams of Unilever als Brits/Nederlands-bedrijf geschrokken is van Brexit. Ook Kuppens reageerde nuchter: ‘We zagen de kracht van de democratie aan het werk. Ik heb daar geen mening over, de toekomst gaat het uitwijzen. We hebben een grote succesvolle business in Engeland. Het klimaat verandert, OK, let’s deal with the changes.’ Het volledige interview met Kuppens verschijnt 23 augustus in print.


Nexit-jeuk
Voor de Nederlandse pensioenfondsen lijken de gevolgen van Brexit mee te vallen schrijft vandaag het FD. 'Na een eerste daling in de dekkingsgraden zijn deze snel weer opgekrabbeld.' Nu de EU er met de Brexit-doemscenario's weer eens dik naast zit, de grenzen intussen maar niet onder controle krijgt en het Brusselse presidium haar leden een 'vriendschap' met Erdogan en bootladingen vol nieuwe problemen opdringt, lijkt het Britse scenario nu het stof wat is neergedaald ook voor andere landen zo slecht nog niet. Zakelijk intens blijven samenwerken, qua veiligheid ook, freedom of commercial speech maar wel de regie over je eigen land en wie daar welkom is terug krijgen. En -face the facts- de onderdanigheid richting 'bondgenoot Erdolf' verbreken. Precies zoals nu voortvloeit uit het recente eerste overleg tussen Merkel en de nieuwe Britse bazin May: ‘Brexit mag onze samenwerking niet verpesten, maar de uittreding blijft wel overeind.'

Je zou er haast Nexit-jeuk van krijgen. De EU in zijn huidige vorm lijkt in elk geval z’n beste tijd te hebben gehad.

Peter van Woensel Kooy

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken