Johan Kramer over zijn favoriete Esprix winnaar aller tijden

Johan Kramer over zijn favoriete Esprix winnaar aller tijden
 • Bureaus
 • 19 jan 2024 @ 12:04
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Geen tag

Inzenden voor de Esprix Awards is weer mogelijk. In de aanloop naar de uitreiking kijken we vooruit en terug. Vandaag legt film- en reclameregisseur Johan Kramer uit wat zijn favoriete winnaar is (die nog moet komen) en waarom.

‘Mijn favoriete Esprix winnaar aller tijden moet nog komen. Daarmee wil ik niets afdoen aan de kwaliteit van alle winnaars van vorige edities, want daar zaten werkelijk vele, vele pareltjes bij. Van trouwjurken, moestuintjes, rijscholen, oudejaarsloten, nieuwjaarsduiken tot bannerbahnen aan toe.

Het is alleen zo dat ik graag pleit voor zo min mogelijk terugkijken. Dat is in het leven van een reclame-regisseur, maar ook van een reclamebureau best lastig, omdat je heel vaak gevraagd wordt voor iets dat je in het verleden al hebt gedaan. Dat geeft zekerheid en vertrouwen dat het allemaal wel goed zal komen.

Terwijl creatieve mensen als instinct hebben (als het goed is althans) om echt iets nieuws, iets werkelijk origineels te maken. Iets te doen wat nog nooit eerder is gedaan, waar je letterlijk wakker van ligt.

Juist die drang, passie en professioneel amateurisme zorgen er dan voor dat je boven jezelf uitstijgt en nieuwe wegen bewandelt.

Terugkijken heeft twee kanten. Aan de ene kant is het natuurlijk goed dat fantastisch werk bekroond wordt. Dat het terug te vinden is. Zodat iedereen ziet hoe hoog de lat ligt. Jonge beginnende makers kunnen erdoor geïnspireerd worden. De andere kant is dat makers zich er soms naar gaan verhouden. Voortborduren op iets dat succesvol was. Andere varianten van hetzelfde bedenken, omdat die manier van denken nou eenmaal prijzen kan opleveren.

Dat laatste zien we helaas volop.

Het gevoel van ‘echt iets nieuws’ is wat ons vak zou moeten voortdrijven, dat leidt tot werk waarvan je je afvraagt hoe het mogelijk is dat het nog nooit eerder is gedaan of hoe de makers er in hemelsnaam op zijn gekomen (en hoe het kan dat het ook nog eens uiterst effectief blijkt te zijn!?).

Die drang naar echt iets nieuws vraagt misschien nog wel de meeste moed en visie van de opdrachtgevers.

Durven zij echt iets nieuws aan? Dat proces is reuze spannend en niet altijd makkelijk om vol te houden, maar als het uiteindelijk lukt, bestaat er een kans dat je de boeken in gaat als de Esprix winnaar aller tijden.’

Meer over het inzenden voor Esprix is hier te vinden.

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken