[update] VanMoof failliet verklaard

[update] VanMoof failliet verklaard
 • Food-en-retail
 • 18 jul 2023 @ 10:58
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • InnovatieTussenhandelWinkelen

VanMoof is failliet verklaard door de Amsterdamse rechtbank, bevestigt het e-bike merk in een interne mail. Oprichters Taco en Ties Carlier schrijven dat het hen ‘ontzettend spijt’ dat ze het faillissement aan moeten hebben vragen. Een doorstart wordt onderzocht.

Dit meldt het FD. E-bike merk VanMoof bevestigde vorige week nog dat er voorlopig uitstel van betaling is verkregen bij de rechtbank. 'Er wordt gekeken hoe het bedrijf verder kan gaan.' Hier de volledige verklaring van VanMoof: ‘We werken hard aan herstel.’

'Het bedrijfsmodel, waarbij VanMoof direct aan de klant verkoopt en niet via tussenpersonen, is lovenswaardig. Maar het opzetten van een mondiaal verkoop- en onderhoudsnetwerk lijkt de fietsendwerg al bij 50 steden ver boven het hoofd gegroeid. Bovendien bleek de kwaliteit van de kapitale e-bikes – startprijs 2300 euro – te haperen', luidde toen de analyse van Herman Stil in Het Parool. 'De ambitie om de wereld te voorzien van één miljard e-bikes blijft daarmee, na vijftien jaar, steken op 200.000 fietsen.' Gaat de e-bikegigant aan de groeiambities ten onder?

Het Chinese Hillhouse heeft als laatste grote geldschieter zijn mondiale investeringen in VanMoof ook al flink teruggeschroefd, meldde persbureau Bloomberg eerder in 2023. Hillhouse is in Nederland ook bekend als investeerder en eigenaar van de huishoudtak van het merk Philips. Het geld raakte op, waar de broers Carlier beloofden in 2024 eindelijk zwarte cijfers te zullen gaan schrijven. Afgelopen week bleek dat de fietsenfabrikant al veertien dagen geen nieuwe fietsen meer verkoopt. Op woensdag kwamen ontevreden en bezorgde klanten naar de winkels, die dezelfde dag gesloten werden, meldt AT5. Bij Kwikfit gaan de reparaties door, maar moet wel vooruit betaald worden. Toch gloort er hoop.

De volgende verklaring die op 13 juli namens het merk werd uitgegeven:

Volledige verklaring VanMoof
'Op woensdag 12 juli 2023 heeft de rechtbank Amsterdam VanMoof Global Holding B.V. (voorlopige) surseance van betaling verleend en twee bewindvoerders aangesteld. Ook VanMoof B.V. en VanMoof Global Support B.V. hebben surseance van betaling aangevraagd. Ook heeft de rechtbank een afkoelingsperiode van twee maanden bevolen. Samen met het management van VanMoof beoordelen de beheerders momenteel de situatie om een ​​oplossing te vinden zodat VanMoof haar activiteiten kan voortzetten. Vanwege de recente ontwikkelingen hebben wij besloten om de brand stores tijdelijk te sluiten voor de veiligheid van onze collega's in de winkels. We werken er hard aan om onze diensten voort te zetten en zullen zo snel mogelijk afzonderlijk contact opnemen met alle klanten met betrekking tot lopende leveringen of reparaties. We houden u op de hoogte zodra we meer nieuws te melden hebben en we verzoeken u deze verdere updates af te wachten.'

(PvWK, bronnen: Bloomberg, Parool, VanMoof, MT en AT5 | foto: Moritz Kindler / Unsplash) 

[update] KwikFit-directeur: fietsonderdelen VanMoof zijn op

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken