Hoger in zoekresultaten door kwaliteit content

Hoger in zoekresultaten door kwaliteit content
 • Online
 • 27 jan 2014 @ 06:00
 • 17140 x gelezen
 • Link
 • Nino de Jager
  Nino de Jager

  online marketeer
  Quisma
 • Zoekmachine

Hoe hoger je website bij de zoekresultaten staat, hoe meer bezoekers, hoe bekender je merk. Kennis van techniek en algoritmes achter zoekmachines is geen vereiste om dit resultaat te bereiken. Met een langetermijncontentstrategie kom je niet alleen hoger in de resultatenlijsten, maar blijven ook je bezoekers langer op de site en keren zij vaker terug. Met een goede combinatie van onder andere de volgende onderdelen kom je tot kwalitatief hoogwaardige content.

Onderzoek het onderwerp
Het plaatsen van onderwerpen op je website waar niemand naar zoekt, draagt niets bij aan de groei van de website. Onderzoek naar onderwerpen en woorden waarop gezocht wordt, is bepalend voor de kwaliteit van de content. Naast uitgebreide kennis over het onderwerp is het ook belangrijk om na te gaan hoe vaak op dit onderwerp gezocht wordt. Kijk ook eens naar de concurrentie: Hoeveel informatie is er al beschikbaar? Wat is de kwaliteit van die informatie? En vooral, hoe kun je het zelf beter doen? Blijkt die markt al verzadigd, dan bied je content beperkte toegevoegde waarde. Ga dan weer terug naar het begin van deze alinea.

Frequent schrijven
Een vriend die nooit iets terugzegt en altijd hetzelfde verhaal vertelt, blijft niet lang populair in zijn vriendengroep. Zo is het ook met een website. Een website is nooit af en groeit mee met het bedrijf. En het is cruciaal om altijd actief te reageren op comments en vragen van lezers. Dit houdt de website levendig en interactief. Bovendien kunnen deze lezers leiden tot nieuwe klanten. Blijf top-of-mind bij je bezoekers door frequent nieuwe relevante artikelen te plaatsen. Het frequent schrijven heeft ook het voordeel dat zoekmachinebots de website opnieuw blijven indexeren.

Connecting the dots
Vaak is het schrijven van één artikel over een bepaald onderwerp niet genoeg om goede posities te behalen in de zoekresultaten. Door meerdere artikelen te schrijven over hetzelfde onderwerp en die naar elkaar te linken wordt als het ware een spinnenweb gecreëerd. Stel: je schrijft een artikel over het milieu. Het artikel over het milieu link je door naar andere artikelen over bijvoorbeeld groene energie en recyclingtips voor thuis. In de loop van de tijd kun je een autoriteitspositie claimen op het onderwerp duurzaamheid. Belangrijk is dat je vasthoudt aan één hoofdonderwerp en niet kriskras artikelen gaat schrijven. Let er daarnaast op dat de site een logische interne linkstructuur heeft met onder andere tekstlinks (anchor text) en een duidelijke, gestructureerde navigatie.

Diverse content
Content hoeft niet altijd uit tekst te bestaan. Soms is een video kijken veel duidelijker en sneller dan het lezen van een hele tekst. YouTube is na Google de grootste zoekmachine. Daarnaast kunnen video’s en afbeeldingen ook als relevant resultaat naar boven komen bij de zoekresultaten. Deze hebben vaak nog een betere click through rate (CTR); ook door de extra opvallende kleuren en de ruimte die ze innemen op een zoekresultatenpagina. Het toevoegen van een goede titel en beschrijving aan een video geeft zoekmachines al een beter beeld waar de video over gaat.

Schrijf voor de lange termijn
Het voordeel om onderwerpen te plaatsen waar mensen na een langere periode nog steeds op zoeken, is een constante stroom bezoekers. Terwijl het schrijven van het artikel voor jezelf eenmalig was. Denk aan onderwerpen waar mensen tegenaan blijven lopen in je niche. Onderzoek het probleem en bedenk oplossingen die deze mensen kunnen helpen. Bied de oplossingen in korte en bondige artikelen of in handige video’s. Nieuwsitems, weerberichten en uitslagen zijn vaak op het moment zelf belangrijk, maar worden daarna vergeten, waardoor er ook minder mensen geneigd zijn op het onderwerp te zoeken en de pagina te bezoeken.

Geduld is een schone zaak
Als je al deze tips ter harte neemt dan leidt dat op termijn tot meer verdiende aandacht. Niet alleen de bezoeker waardeert inhoudelijkheid en een heldere langetermijnopbouw, ook Google indexeert inmiddels op earned niveau. Een verschil echter met het kopen van aandacht is dat het wel vraagt om een stuk meer geduld en inzet. Maar geloof me, je verdient het terug.
 

Nino de Jager

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken