[column] Wensen

[column] Wensen
 • Algemeen
 • 8 mei 2018 @ 08:00
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Consumenten

Was will der Verbraucher? De essentie van marketing samengevat in een vrijzinnige variant op Sigmund Freuds Was will das Weib? De Oostenrijkse psychiater is er zijn leven lang niet in geslaagd een bevredigend antwoord te vinden op deze vraag.

Hoe zitten vrouwen eigenlijk in elkaar? Misschien stelde hij zichzelf een onmogelijk te beantwoorden vraag. Geldt dat niet ook voor de marketeer? Wat wil de consument nu echt? Weet hij het überhaupt zelf wel? Of is het beter als de marketeer het voor hem bepaalt?

Want zaten we ooit te wachten op een iPhone, of zo je wilt, een Samsung Galaxy? Nu we hem hebben, is het antwoord natuurlijk ronduit: Ja! Datzelfde geldt voor mij in elk geval ook voor pepersaus uit een zakje, kant-en-klaarmaaltijden in het algemeen, popcorn uit de magnetron (die ook ja) , Nike-hardloopkleding, Asics-hardloopschoenen, Spotify en Netflix. En natuurlijk de auto. Want God verhoede dat ik het met openbaar vervoer zou moeten reizen…

Consumer insights. Ik geef het je te doen. Gelukkig ben jij als marketeer helemaal voorbereid om deze oerbasis van marketing, zeg maar de primal scream van het vak, volledig te doorgronden. Want weet je dit niet, dan dool je als een sneue Don Quichote doelloos rond. In deze editie spreken we alle deskundigen op dit vlak en het valt mij op dat het steeds lastiger wordt om de wensen van de klant te peilen. De nieuwe consument heeft jou als marketeer gewoon heel snel door, omdat hij kritischer, alerter, wantrouwender en gewiekster is dan ooit. En dan heb ik het nog niet eens over de privacy. Wil de consument wel dat jij weet wat hij wil? En dat jij dan op basis van die inzichten weer allerlei goedbedoelde innovaties op hem loslaat? Data worden heilig, marketeer!

Toeval bestaat. Bij het tikken van dit stukje mailde lifestyle- en geurenjournalist - ja, ze bestaan - Yvo van Regteren Altena ons een ‘wereldprimeur’: een exclusieve hoogwaardige geparfumeerde en milieuvriendelijke screenwash voor verwende auto’s. Ja, ongelogen. Uit ergernis over de chemisch ruikende ruitenwisservloeistoffen ontwikkeld en bedoeld, aldus het ronkende persbericht, om bezitters van vierwielers te laten opleven bij het opsnuiven van deze geparfumeerde vloeistof. Kijk, ik ben heel benieuwd op basis van welk inspirerend consumenteninzicht deze kekke innovatie is geboren…

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken