Consumenten gaan steeds duurzamer leven

Consumenten gaan steeds duurzamer leven
 • Food-en-retail
 • 24 okt 2018 @ 09:21
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • Consumenten

Nederlandse huishoudens laten vaker milieubewust gedrag zien. Uit onderzoek van Motivaction blijkt zelfs dat 22 procent van alle consumenten zich erg verantwoordelijk voelt voor hun ecologische voetdruk.

Duurzaamheid als thema is niet meer weg te denken uit onze samenleving. We zien steeds meer opties die het dagelijks leven op eenvoudige wijze milieuvriendelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan duurzame kleding en een breed assortiment aan vleesvervangers in de supermarkt. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat de Nederlandse consument zich steeds duurzamer gaat gedragen, blijkt uit diverse onderzoeken van marktonderzoeksbureau Motivaction.

Plofkip

Desondanks is de houding omtrent duurzaamheid niet bij alle Nederlanders omgeslagen. Een grote groep heeft geen interesse in milieubewust leven. Zij kiezen nu nog voor plofkip omdat deze goedkoper is.

Minder vlees

Duurzaam leven strekt zich uit over de gehele linie. Ruim een vijfde (22%) van de Nederlandse samenleving voelt zich erg verantwoordelijk voor hun ecologische voetafdruk. Zij maken zich zorgen om het effect dat de mens op de wereld heeft en zien verduurzaming als oplossing voor een wereldwijd probleem. Deze groep streeft naar een milieuvriendelijke levensstijl door afval te scheiden en minder vlees te eten.

Daar staat tegenover dat een groot gedeelte (32%) van de Nederlandse consument nog steeds geen duidelijk beeld heeft bij wat duurzaamheid is. Zij zijn hier in het dagelijks leven dan ook weinig mee bezig. Opvallend is dat ook bij deze groep het bewustzijn rond duurzaamheid toeneemt door regelmatige media-aandacht voor het onderwerp. Men is daardoor vaker bereid om een milieubewuste keuze te maken zolang deze niet duurder is dan hun gebruikelijke optie.

Skeptisch

Bijna een kwart van de Nederlandse samenleving (23%) heeft in de afgelopen jaren een verandering doorgemaakt. Hoewel een meerderheid van hen eerder nog skeptisch tegenover het duurzaamheidsprobleem stond heeft toenemende media aandacht deze groep overtuigd van de realiteit van klimaatverandering. Zij zijn echter niet bereid om luxe in te leveren: de thermostaat gaat geen twee graden lager.

Voor een kleine groep (13%) is duurzaam leven geen keuze maar een vanzelfsprekendheid. Zij hechten aan principes al zuinigheid en netheid. Dit zorgt voor een milieuvriendelijke levensstijl die zich kenmerkt door lage consumptie en weinig verspilling.

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken