Eén op de tien doet al inkopen voor de feestdagen

Eén op de tien doet al inkopen voor de feestdagen
 • Food-en-retail
 • 19 sep 2019 @ 10:48
 • 11509 x gelezen
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • WinkelenConsumenten

Met een beetje mazzel kunnen we komende dagen nog genieten van nazomerweer. Dat weerhoudt één op de tien Nederlanders er niet van om nu al inkopen te doen voor de feestdagen.

Terwijl de pepernoten al in de schappen liggen, is het aftellen voor Kerstmis alweer begonnen (net geen honderd dagen meer). Bij 11 procent van de Nederlandse shoppers leidt dat inmiddels tot een vorm van inkoopdrukte. Die beginnen al in september met het shoppen voor de feestdagen, blijkt uit een onderzoek van Mastercard.

Het perfecte cadeau

Een nog grotere groep, namelijk een derde (38 procent) begint weliswaar niet nu, maar in ieder geval wel ruim op tijd met het zoeken en inkopen van kerst- en sintcadeaus. Dat heeft vooral tot doel om het perfecte cadeau niet mis te lopen en de kosten wat te spreiden. Nederlanders geven gemiddeld zo’n € 463,- uit aan cadeaus voor de feestdagen en shoppen het meest tussen 12 en 16 uur.

Ervaringen

Verder bljikt uit het onderzoek dat niet zozeer materiële producten, maar vooral ervaringen aan populariteit winnen om cadeau te doen. Zo staat bij bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) een weekendje weg of een vakantie op de verlanglijst voor de feestdagen, gevolgd door film- en theatertickets.  Andere populaire ‘ervaringscadeaus’ zijn concertkaartjes, een dagje naar de sauna en een diner bij een toprestaurant; cadeaus die vaak al maanden van tevoren geregeld moeten worden.

Black Friday en Cyber Monday

Door de opkomende populariteit van Black Friday (29 november) en Cyber Monday (2 december) wordt er ook in ons land elk jaar meer tijdens deze koopjesfestijnen ingeslagen. Die ontwikkeling gaat de afgelopen jaren heel snel. “Omdat Black Friday zo populair geworden is, we steeds vaker ervaringen cadeau doen en we steeds meer online winkelen, verandert de manier waarop we cadeaus inkopen voor de feestdagen,” zegt Rose Beaumont, Senior Vice President Business Enablement and European Comms bij Mastercard. “Die trends in shopgedrag volgen wij nauwkeurig, om voortdurend te kunnen innoveren en online betaaltransacties zo gemakkelijk, veilig en snel als mogelijk te laten verlopen.”

In onderstaande top 10 van cadeaus die hoog op het verlanglijstje staan, valt op dat er veel cadeaus worden genoemd waar de gever ook van profiteert. Bijna 20 procent van de Nederlanders zegt graag iets te kopen waar je samen wat aan hebt.

Populair op de verlanglijstjes

1)    Weekendje weg of vakantie

2)    Kleding

3)    Boeken

4)    Tablet

5)    Bioscoopbon

6)    Dagje naar de sauna

7)    De nieuwste telefoon

8)    Concertkaarten

9)    Sieraden

10)  Kaartjes voor voetbalwedstrijd

 

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken