Kabinet haalt Nederland (te) voorzichtig van het slot

Kabinet haalt Nederland (te) voorzichtig van het slot
 • Food-en-retail
 • 14 jan 2022 @ 10:00
 • 19201 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • PolitiekWinkelen

Nederland gaat de komende dagen na een zware lockdown van vier weken weer geleidelijk open. Kappers mogen weer aan de slag, niet-essentiële winkels mogen klanten op afspraak ontvangen, al gaat dat volgens veel retailers niet ver genoeg. De horeca blijft nog dicht.

De cultuur- en horecasector blijft nog dicht omdat de heropening daar met veel extra bewegingen en risicovolle contacten gepaard kan gaan. Het is onduidelijk of deze sectoren vrijdag al meer duidelijkheid krijgen over wanneer zij wél weer open kunnen, meldt NRC. 'In de frustratie van ondernemers en bestuurders speelt mee dat Nederland het enige land in Europa is dat de afgelopen weken in een volledige lockdown zat. Hoewel de nieuwe minister van Volksgezondheid, D66’er Ernst Kuipers, afgelopen maandag nog zei dat er heel weinig ruimte was om te versoepelen, drong de afgelopen dagen binnen het kabinet door dat de samenleving een verlenging van de huidige lockdown niet meer zou accepteren.'

Nederland wil weer open
Het komend weekend gaan naar verwachting in diverse gemeenten winkels al uit protest compleet open. De horeca kan per direct, maar anders uiterlijk 15 januari '22 veilig open, stelde Koninklijke Horeca Nederland recent al op MarketingTribune. De KHN heeft daarom het voortouw genomen en kwam met een horecaroutekaart. Bij monde van INretail bepleitten Nederlandse retailers intussen 'heropen winkels met extra maatregelen'. Winkelen op afspraak zou nog steeds tot grote omzetverliezen leiden. 'Shoppen op afspraak is geen oplossing. Horeca en handel hebben al zoveel inspanningen geleverd, laat ze niet het volgende coronaslachtoffer worden. Straks zijn er geen winkels meer om te heropenen', stelt RetailDetail. Er gaan naar Spaans voorbeeld steeds meer stemmen op om de pandemie om te dopen in een 'endemische situatie', waar we in belang van economische en mentale gezondheid en een prettiger toekomst mee moeten leren leven.

Vrijdagavond meer nieuws
Vrijdag 14 januari '22 wordt op de wekelijkse ministerraad officieel besloten hoe het verder gaat met de lockdown. Om 19.00 uur is vervolgens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Kuipers over de nieuwste coronamaatregelen.
(PvWK, foto: Tim Mossholder / Pexels)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken