Ahold Delhaize haalt half miljard uit retailmedia

Ahold Delhaize haalt half miljard uit retailmedia
 • Food-en-retail
 • 13 jun 2023 @ 11:43
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MediastrategieWinkelen

Retailconcern Ahold Delhaize haalt momenteel ongeveer een half miljard euro op aan reclame-inkomsten uit retailmedia, vertelt topman Frans Muller aan persbureau Reuters. Dit zijn de vijf trends in retailmedia.

In 2025 wil hij dit bedrag uit retailmedia hebben verdubbeld. Het gaat om de verkoop van advertenties op de websites van Ahold Delhaize, schermen in de winkels, bijvoorbeeld het Allerhande multimediavehikel en het te gelde maken van inzichten uit klantgegevens. 

Muller (foto boven) stelt dat de opbrengsten onder andere gebruikt kunnen worden om de voedselprijzen in de winkels lager te houden nu de inflatie in Europa en de VS aanhoudt. 'Wat we genereren aan inkomsten uit retail media, zullen we herinvesteren in ons bedrijf om ervoor te zorgen dat consumenten zich gezonde en duurzame producten kunnen veroorloven', aldus Muller tegen Reuters.

Retailmedia is marketing beoefenen richting consumenten op of nabij hun aankooppunt, of een keuzepunt tussen concurrerende merken of producten. Veelgebruikte technieken hiervoor zijn onder meer in-store advertising, online advertising, sampling, klantenkaarten, coupons en vouchers. Denk bijvoorbeeld ook aan een supermarktkoelkastdeur die straks een slim digitaal scherm is.

Inmiddels is de ‘derde golf’ van digitaal adverteren een begrip aan het worden in medialand, stelt Emerce. 'Wanneer je professionals in de Verenigde Staten moet geloven komt er een golf van 100 miljard dollar op ons af (bron: BCG, 2022). Ook in Europa zou over een kleine drie jaar (2026 dus) retailmedia TV-adverteren voorbij gestreven zijn, daar waar het gaat om ad spend (25 miljard euro), aldus het IAB Europe.' Volgens de titel dragen vijf factoren bij aan de exponentiële groei van retailmedia in Nederland:
1. digitalisering van winkels, 
2. self-served en programmatic inkoop,
3. niet-endemische adverteerders,
4. branding versus performance, en
5. de druk op traditionele retailmodellen.

Lees hier verder. Lees ook: Retail media: win-win voor iedereen.
(PvWK, bronnen: MT, Reuters, Emerce, BCG en Retailtrends, foto: AH)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken